Πολιτική

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις για να αποφευχθεί το «ναυάγιο»

13419_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες διαβουλεύσεις σε δύο μέτωπα είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες προκειμένου να κλείσει η τελική συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και να αποφευχθεί το ναυάγιο που θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας.

Στο πρώτο μέτωπο: Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη τη νύχτα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ήταν σε τηλεδιάσκεψη με τους ελεγκτές της Τρόικας, οι οποίοι έκαναν δεκτές πολλές από τις ελληνικές θέσεις έστω και την τελευταία στιγμή. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως το πακέτο έχει κλείσει και ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προχωρήσει με τα μέτρα και να τα πάει στη Βουλή.

Οι διαβουλεύσεις στο δεύτερο μέτωπο στόχο έχουν ο κ. Φώτης Κουβέλης να άρει το βέτο του για το εργασιακό και να πειστεί ο κ. Βενιζέλος ότι δεν τίθεται θέμα ειδικού λογαριασμού από την Τρόικα προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού για την εκταμίευση της δόσης του δανείου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Αρχικά χθες μετά την σύσκεψη των αρχηγών αναζητήθηκαν τρόποι διαχείρισης της κρίσης που ξέσπασε με το βέτο του κ. Κουβέλη. Διέρρευσε έτσι από το πρωθυπουργικό γραφείο ότι τα μέτρα δεν θα έλθουν σε ένα άρθρο αλλά σε περισσότερα. Με αυτό τον χειρισμό το δημοσιονομικό σκέλος θα ψηφιστεί από τα τρία κόμματα ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στην ΔΗΜΑΡ να διαφοροποιηθεί στο εργασιακό. Το δίλημμα κατά την ψηφοφορία θα είναι επιτακτικό ψήφιση ή χρεοκοπία.

Μία νέα σύσκεψη πάντως σήμερα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών έχει νόημα προκειμένου να ξεπεραστεί η χθεσινή ρήξη και όχι βέβαια για να επισφραγίσει την διάσταση απόψεων.

Από τις 9:00 σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Μέχρι στιγμής, έχει συναντηθεί με τους υπουργούς Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη.

Από την πλευρά του ο κύριος Στουρνάρας έχει και σήμερα Τετάρτη νέες επαφές με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Πάντως Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία. Κοινός στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πακέτο συμφωνίας το οποίο να μπορεί να περάσει από τη Βουλή. Το ‘πακέτο’ των ελληνικών όρων για να γίνει αποδεκτό το νέο μνημόνιο είναι:

– Να μην επιμείνει η τρόικα στις απαιτήσεις στα στα εργασιακά.

– Να αποσυρθεί η απαίτηση Σόιμπλε για ειδικό λογαριασμό.

– Να αυξηθεί η πρόβλεψη της ύφεσης ώστε να μην απαιτηθούν νέα μέτρα στο άμεσο μέλλον.

– Να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα κατά 2 έτη.

– Να αλλάξει το έτος (σ.σ. 2020) κατά το οποίο το χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.

Η χθεσινή ρήξη πάντως δημιουργεί προβληματισμό και στο εσωτερικό της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε κύκλο συναντήσεων με βουλευτές του κόμματος προκειμένου να τους εξηγήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και να αποφύγει νέες διαρροές μετά την διαγραφή του κ. Νίκου Σταυρογιάννη.

www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα