Πολιτική

Μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Ακούστε το άρθρο

Ελήφθησαν οι αποφάσεις για την ηγεσία της Δικαιοσύνης σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Βουλή, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση της κυρίας Ειρήνης Καλού για τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου και της κυρίας Δήμητρας Κοκοτίνη για τη θέση της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται να κάνει τοποθέτηση κατά την έξοδό του από τη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη στάση που επέλεξε να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία.

Τσίπρας: Να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στη Δικαιοσύνη

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, «που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη», είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σημειώνοντας ότι σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

«Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας:

«Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

«Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν. Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Όλη η επικαιρότητα