Αθλητισμός

Μαρία Αμιουλίνα Γκέντες: H πρώτη πρόσφυγας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και χρυσό μετάλλιο

Όχι μόνο γιατί έγινε η πρώτη αθλήτρια Ομάδας Προσφύγων (RST) σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σάμπο, αλλά γιατί κατάφερε παράλληλα να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο!
Ακούστε το άρθρο

Η Μαρία Αμιουλίνα Γκέντες έγραψε Ιστορία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σάμπο, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κιργιζίας, Μπισκέκ.

Όχι μόνο γιατί έγινε η πρώτη αθλήτρια Ομάδας Προσφύγων (RST) σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σάμπο, αλλά γιατί κατάφερε παράλληλα να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο! Η νέα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στην κατηγορία των 50 κιλών στο σάμπο, Μαρία Αμιουλίνα Γκέντες, έχει μια μοναδική ιστορία! Το 2019 συμμετείχε σε διεθνή διοργάνωση στο Ουζμπεκιστάν και αντί να επιστρέψει στην πατρίδα της, τη Βενεζουέλα… ταξίδεψε στη Γαλλία, όπου ζούσε η μεγαλύτερη αδελφή της και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του σάμπο το 2015 και ζήτησε πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση της Γαλλίας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) λίγη ώρα μετά την ανάδειξή της σε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, η Μαρία Αμιουλίνα Γκέντες, εξήγησε: «Είμαι από τη Βενεζουέλα, αλλά πλέον, από το 2019, ζω στη Γαλλία. Στη Βενεζουέλα η κατάσταση ήταν περίπλοκη και ζήτησα πολιτικό άσυλο και πια είμαι μία πρόσφυγας από τη Βενεζουέλα στη Γαλλία».

Στη Βενεζουέλα υπήρξε αθλήτρια του σάμπο επί μια δεκαετία και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Τιφλίδα το 2018 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο ως αθλήτρια της Βενεζουέλας τότε. Η μεγαλύτερη αδελφή της, Μαρία Γκέντες, είχε αναδειχτεί παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2015 και σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Μπισκέκ ανέβηκε κι εκείνη στο βάθρο, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

«Η αδελφή μου ήταν πρότυπο για εμένα από τότε που ήμουν μικρή. Με έχει βοηθήσει πολύ και σίγουρα μου άνοιξε τον δρόμο. Εξάλλου, το γεγονός πως εκείνη ζούσε ήδη στη Γαλλία με έκανε να επιλέξω να πάω κοντά της, όταν αποφάσισα να μην επιστρέψω στη Βενεζουέλα και να ζητήσω πολιτικό άσυλο».

Για τη νέα ζωή της στη Γαλλία, η Μαρία Αμιουλίνα Γκέντες εξήγησε: «Προπονούμε, σπουδάζω και εργάζομαι εδώ και τρία χρόνια στη Γαλλία. Δεν έχω δει τους γονείς μου από τότε που έφυγα από τη Βενεζουέλα και αυτό είναι δύσκολο».

Στην καταληκτική «μάχη» της για το χρυσό μετάλλιο, η Μαρία Αμιουλίνα Γκέντες νίκησε με 2-1 τη Λευκορωσίδα Ανφισα Καπάγιεβα, η οποία στην Μπισκέκ αγωνίστηκε με ουδέτερη σημαία (με το logo της FIAS) λόγω των απαγορεύσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Λίγο νωρίτερα, η αδελφή της, Μαρία Γκέντες, είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, στην κατηγορία των 54 κιλών.

Περίμενε πως θα ανέβαινε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, όταν ταξίδεψε για το Κιργιστάν; «Ήρθα εδώ στην Μπισκέκ με φιλοδοξίες να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο. Έχω δουλέψει σκληρά και μεθοδικά στη Γαλλία και πίστευα πολύ στις δυνατότητές μου. Βέβαια, τα πάντα μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια των αγώνων. Έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα».

Τι μήνυμα θα ήθελε να στείλει στους αθλητές πρόσφυγες; «Θέλω να πω σε όλους τους αθλητές που είναι όπως εγώ, δηλαδή αθλητές πρόσφυγες πως μπορούν να διεκδικήσουν και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Παρά τα όσα δύσκολα πέρασαν, φεύγοντας από την πατρίδα τους, τους δίνεται μία ευκαιρία μέσα από την ομάδα προσφύγων στις διεθνείς διοργανώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ασπασία Βελονάκη

Όλη η επικαιρότητα