Βιβλίο Ηλεία

Μαρία Συλαϊδή: 8 ιστορίες κατά του καρκίνου

Ακούστε το άρθρο

«8 Μικρές Ιστορίες» το πρώτο της βιβλίο με παραμύθια -Δίνει τον αγώνα της και στέλνει μήνυμα στους καρκινοπαθείς

Ο κουτός δρακούλης ήρθε ύπουλα με σκοπό να εξοντώσει την 26χρονη τότε Μαρία, αλλά δεν υπολόγισε τη δύναμη που έκρυβε μέσα του αυτό το όμορφο κορίτσι.  Του χαμογέλασε και συνεχίζει να του χαμογελά με θάρρος. «Γιατί το χαμόγελο το δικό μας είναι δηλητήριο για τον καρκίνο».

Η 34χρονη σήμερα Μαρία, η καρκινοπαθείς που χαμογελά, ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως σεφ και «μαγείρεψε» μια σειρά παραμυθιών. Έτσι με περηφάνια παρουσιάζει σήμερα το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «8 Μικρές Ιστορίες».

Η Λεχαινίτισσα συγγραφέας

Η πανέμορφη αγωνίστρια της ζωής Μαρία Συλαϊδή γεννήθηκε το 1985 στην Πάτρα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε με τους γονείς της στην Ανδραβίδα, όπου φοίτησε στο Δημοτικό. Στη συνέχεια η οικογένειά της βρέθηκε στα Λεχαινά από όπου κατάγεται και η μητέρα της Αθανασία. Η Μαρία τελείωσε το ΓΕΛ Λεχαινών. Είναι το μικρότερο παιδί μιας τετραμελούς οικογένειας, ορφανή από πατέρα. Έχει άλλα τρία αδέλφια: τη Βάσω που είναι νοσηλεύτρια, τον Νίκο που είναι μόνιμος στρατιωτικός και την Χριστίνα που είναι αισθητικός. Από μικρή που πήγαινε σχολείο δημιουργούσε φανταστικές ιστορίες που μοιραζόταν με τους συμμαθητές της.

Μερικές φορές μιλούσε για «τον ρόζ λυκάνθρωπο που κοιμόταν κάτω από το κρεβάτι της και άλλες φορές για τα αερικά που είχε κρυμμένα στη μυστική κρύπτη που είχε το υπόγειο του σπιτιού της, τα οποία τάιζε με ζαχαρόψωμο». Οι περιπέτειες που ζούσε και εξιστορούσε στους φίλους της είχαν την χαμένη μαγεία των παραμυθιών.

Σεφ που «μαγειρεύει» παραμύθια

Στην ηλικία των δεκαεννέα ετών αποφασίζει να γίνει μάγειρας και να ταξιδέψει στα νησιά παρέα με την φαντασία της, αλλά αυτό δεν μπόρεσε να γεμίσει το κενό της. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αποφασίζει να ασχοληθεί με την συγγραφή. Παρακολουθεί μαθήματα δημιουργικής γραφής κλασικού και σύγχρονου παραμυθιού. Η επιμονή της και η αγάπη της για την μαγεία των παραμυθιών θα φέρει την πρώτη έκδοση του βιβλίου της με τίτλο «8 μικρές ιστορίες» από το 121 Words . Το 121 Λέξεις είναι μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στην διάδοση της λογοτεχνίας flash fiction. Γιατί όπως έγραψε 121 χρόνια πριν ο Άντον Τσέχωφ «Η τέχνη του να γράφεις είναι η τέχνη του να συντομεύεις».

Τιμητική διάκριση

Η αγωνίστρια Μαρία Συλαϊδή δεν σταμάτησε όμως σ’αυτό. Συμμετέχει στο συλλογικό έργο κλασσικά παραμύθια στη σύγχρονη εποχή «Ο θησαυρός του Αλή Μπαμπά «(παρωδίες) με την «Πεντάμορφη και το Τέρας» ( Η Μπέλλα βάζει τα γυαλιά στο Τέρας). Το παραμύθι της «Η κακιά Βασίλισσα διηγείται» δίνει χάπι έντ στην μητριά της Χιονάτης και σ’ αυτήν τιμητική διάκριση στον πρώτο λογοτεχνικό διαγωνισμό Κέφαλος- Λογοτεχνικό περιοδικό της Κεφαλονιάς.

«Ευτυχισμένο τέλος»

Για τις γιορτές ετοιμάζει την μεγαλύτερη ανατροπή του παραμυθιού ”Το κοριτσάκι με τα σπίρτα” του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν. Και αν την ρωτήσεις ποιά είναι η δική της μαγεία σαν συγγραφέας θα σου απαντήσει ότι ”μπορεί να δώσει φως ακόμα και στους πιο σκοτεινούς χαρακτήρες για να μπορέσουν να έχουν ένα ευτυχισμένο τέλος”.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΛΑΪΔΗ

«Κουτός δρακούλης ο καρκίνος»

Ζήτησα από τη Μαρία να γράψει για την «Πατρίς» ένα παραμύθι-μήνυμα προς όλους τους καρκινοπαθείς και η  γραπτή απάντηση  ήρθε σε χρόνο ρεκόρ: «Η Μαρία Συλα’ι’δή έδωσε τη μάχη για επιβίωση στο δικό της παραμύθι όπου ο εχθρός της ήταν ο πανίσχυρος δράκος που όλοι ονομάζουν καρκίνο. Στα είκοσι έξι της χρόνια θέλησε να την πολεμήσει και να την εξοντώσει, αλλά ήταν τόσο  κουτός ο δρακούλης. Δεν είχε υπολογίσει την δύναμη που κρύβει μέσα του ένας άνθρωπος που αγαπάει και σέβεται την ζωή. Αυτό είναι και το μήνυμά της στον κόσμο. ”Αν ποτέ σας πλησιάσει αυτός ο δράκος μην φοβηθείτε. Κοιτάξτε τον στα μάτια. Σκεφτείτε ότι αυτό δεν είναι το τέλος σας αλλά μια νέα αρχή. Η πιο όμορφη αρχή γιατί γίνεστε ήρωες. Γι’ αυτό μην στεναχωριέστε. Σηκωθείτε όρθιοι. Οπλιστείτε με θάρρος. Φορέστε την πανοπλία που ονομάζεται ζωή και πολεμήστε τον. Μην γονατίσετε όπως δεν γονάτισα και εγώ. Όταν σας πλησιάζει χαμογελάστε του … αυτό είναι το φάρμακο για εσάς και το δηλητήριο για αυτόν. Όλοι μπορούμε να τον νικήσουμε».

Όλη η επικαιρότητα