Ελλάδα

Μάρια Τσάλλα: Η τελευταία επικοινωνία με την Ελλάδα και η διαφορετική διεύθυνση της επιχείρησής της

Εκτός από τον σύντροφό της στη χώρα μας, ήταν παντρεμένη με κατάσκοπο που έμενε στη Βραζιλία με πλαστά χαρτιά...
Ακούστε το άρθρο

Μία υπόθεση κατασκοπείας έγινε γνωστή στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, με πρωταγωνίστρια την Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα από τη Ρωσία, που ζούσε στη χώρα μας από το 2018 ως «Μαρία Τσάλλα», όντας φωτογράφος και ιδιοκτήτρια μαγαζιού με είδη πλεξίματος στο Παγκράτι.

Όπως αναφέρει το newsbeast.gr, η 35χρονη, που είχε το όνομα ενός βρέφους που είχε πεθάνει τον Δεκέμβριο του 1991, χαρακτηρίζεται ως μία κοπέλα της της διπλανής πόρτας, που σίγουρα δεν παραπέμπει σε κατάσκοπο.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν φύγει από τη ζωή, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Ρωσία για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”.

Η Ιρίνα – Μαρία, με τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί πλήρως, ανακαλέστηκε από τις ρωσικές αρχές και εγκατέλειψε την Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου.

Η τελευταία επαφή στην Ελλάδα

Η τελευταία παρουσία της στην Ελλάδα εμφανίζεται στις 4 Ιανουάριου του 2023 βάση τους κινητού της τηλεφώνου.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα φέρεται να έρχεται σε επαφή τόσο με το σπιτονοικοκύρη της όσο και με την υπάλληλο στο κατάστημα που διατηρούσε όπου και ζήτησε να της στείλει την γάτα της κάτι που δεν κατέστη εφικτό τελικά, καθώς απαιτούνταν ειδικό πιστοποιητικό.

Διαφορετική διεύθυνση της επιχείρησης

Η κατάσκοπος από τη Ρωσία φαίνεται πως προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη της και από τις ελληνικές φορολογικές αρχές αφού ως έδρα της ατομικής της επιχείρησης δήλωσε όχι την κατοικία της στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι, αλλά την οδό Τζαφέρη 16 στο Γκάζι.

Ο σύζυγος κατάσκοπος

Η «Μαρία Τσάλλα» ωστόσο πέρα από το σύντροφο που είχε στην Ελλάδα ήταν ήδη παντρεμένη με έναν επίσης κατάσκοπο γνωστός ως «Τζέραρντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιτς», ο οποίος έμενε στη Βραζιλία με πλαστά χαρτιά και ταυτότητα.

Ο «Γουίτιτς» διέθετε διπλή υπηκοότητα: μία Βραζιλίας και μία Αυστρίας.

Φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα βρισκόταν για διακοπές στη Μαλαισία. Ωστόσο, τα ίχνη του έχουν χαθεί και εικάζεται πως και εκείνος κλήθηκε για άμεση επιστροφή στη Ρωσία, μαζί με τη «Μαρία Τσάλλα» από την Αθήνα.

Όλη η επικαιρότητα