Categories: Κόσμος

Μαριούπολη: Αποτροπιασμός από την επίθεση στο θέατρο όπου «είχαν καταφύγει πάνω από 1.000 άμαχοι»

Share

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία πως κατέστρεψε χθες Τετάρτη με αεροπορικό βομβαρδισμό θέατρο της Μαριούπολης στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια. Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, κατηγορεί  τη μονάδα Ουκρανών εθνικιστών Αζόφ.

Η δημοτική αρχή επιμένει ωστόσο ότι ρωσικό «αεροσκάφος έριξε βόμβα στο κτίριο», ενώ ανέφερε πως «είναι αδύνατον» να εξακριβωθεί πόσα είναι τα θύματα «καθώς ο βομβαρδισμός συνοικιών συνεχίζεται». «Η είσοδος του καταφυγίου έχει κλείσει από τα συντρίμμια», διευκρίνισε.

Δεκατρία λεωφορεία που μετέφεραν κάπου τριακόσιους πρόσφυγες από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης έφθασαν σήμερα στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι Ουκρανοί είχαν γράψει τη λέξη «Παιδιά» με τεράστια γράμματα έξω από το κτήριο για να μην το βομβαρδίσουν οι Ρώσοι:

Έπειτα από σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, ελλείψει συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, η απομάκρυνση των αμάχων επιταχύνθηκε στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας όπου πλέον οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις νερού, τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Τουλάχιστον 2.500 άμαχοι είχαν σκοτωθεί ως χθες στην πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, που πολιορκείται εδώ και μέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Παράλληλα, ομάδα δέκα ανθρώπων εκτελέστηκε στη βόρεια ουκρανική πόλη Τσερνιχίβ, καθώς βρισκόταν στην ουρά για ψωμί, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε πως ευθύνονται οι δυνάμεις του για το μακελειό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανεπτυγμένες ρωσικές μονάδες στην πόλη, κάνοντας λόγο είτε για δολοφονίες από ουκρανικές δυνάμεις είτε για υπόθεση που έστησε η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας.

Το Κίεβο προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις. Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή μέσω Telegram. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, έχουν συλληφθεί αρκετοί τοπικοί πολιτικοί από τον ρωσικό στρατό. Χθες καταγγέλθηκε πως συνελήφθησαν ο δήμαρχος της πόλης Σκαντόβσκ, ο Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ, και ο δημοτικός σύμβουλος Γιούρι Πάλιουχ. Πολίτες διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι. Ο κ. Γιάκοβλεφ, με βίντεο που δημοσιοποίησε μερικές ώρες αργότερα, διαβεβαίωσε πως είναι ελεύθερος και σώος και ότι οι Ρώσοι ήθελαν απλά να συζητήσουν μαζί του. Ελεύθερος αφέθηκε επίσης ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, σύμφωνα με το Κίεβο.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ανέφερε ότι στην περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) οργανώθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων, με κάθε έναν ρώσο στρατιώτη να ανταλλάσσεται με έξι ουκρανούς πολίτες. Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν αιχμαλωτιστεί κάπου 1.000 ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Ο ουκρανικός στρατός διαβεβαιώνει ότι έχει ανακοπεί η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο. Κατά το επιτελείο, αποκρούστηκαν επίσης επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε παράλληλα την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να διαπράξει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσει για αυτές τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, κατηγορούν τη Ρωσία πως ψεύδεται και ότι εκείνη σκοπεύει να κάνει χρήση χημικών όπλων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί τη Δύση πως ωθεί το Κίεβο να συνεχίσει την αιματοχυσία εξοπλίζοντας την Ουκρανία και στέλνοντας μισθοφόρους. Διεμήνυσε πως η Μόσχα δεν θα επιτρέψει η Ουκρανία να μετατραπεί σε εφαλτήριο επιθέσεων εναντίον της Ρωσίας. Υπερασπίστηκε εξάλλου την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα επιχειρηματολογώντας πως «όλες οι διπλωματικές επιλογές είχαν εξαντληθεί». Ακόμη, αναφέρθηκε στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για «οικονομικό blitzkrieg εναντίον της Ρωσίας» – χρησιμοποιώντας, προφανώς εσκεμμένα, ναζιστικό όρο, και διαβεβαιώνοντας πως δεν θα έχει αποτέλεσμα.

-ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-

Ένας νεκρός από επίθεση με πύραυλο στο Κίεβο – Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ – Ολες οι εξελίξεις

Πηγή: protothema.gr