Olympia Forum

Markus Ferber στο Olympia Forum Ι: «Η Ευρώπη προοδεύει όταν τα πράγματα πάνε άσχημα»

Ακούστε το άρθρο

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το μέλλον, ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε την δεύτερη ημέρα του Olympia Forum από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Hanns Seidel & Ευρωβουλευτή Markus Ferber (Μάρκους Φέρμπερ) με συντονιστή τον Παναγιώτη Κακολύρη, ο οποίος είναι ο Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο κ. Ferber και ο κ. Κακολύρης εστίασαν στην πανδημία και τις προκλήσεις του μέλλοντος και στην κρίση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής :

Η κ. Φοντερλάινερ έχει κάνει μεγάλη πρόοδο από όταν ανέλαβε είπε ο κ. Ferber και αν δεν υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού σίγουρα θα είχαμε προχωρήσει πολύ…Υπάρχει ο προϋπολογισμός για την ανάκαμψη και αυτή η έγκριση ήταν ένα ιστορικό βήμα για την Ευρώπη.

Ποτέ δεν είχαμε μια τέτοια συμφωνία για ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κοινοβουλίου και κρατών – μελών. Βρισκόμαστε στο β΄εξάμηνο και πρέπει να ολοκληρωθούν πολλά προγράμματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να απευθυνθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές και να συγκεντρώσει 750 εκατομ. για επενδύσεις για να ξεπεραστεί η πανδημία, κάτι που αποτελεί τεράστια επιτυχία. Το συμβούλιο θέλει να επικεντρωθεί όπως τη δεκαετία του 1990 σε κλασικές προτεραιότητες όπως τα αγροτικά και άλλα, όμως οι προκλήσεις του μέλλοντος πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η έρευνα, η ψηφιακή πολιτική κ.ά. πρέπει να δρομολογηθούν και να αποτελέσουν την Ευρώπη της νέας γενιάς. Κινούμαστε σε αρκετά σημεία ως Ομοσπονδιακή Ευρώπη κάτι που δίνει ώθηση στο ευρώ ως νόμισμα και τις αγορές και πρέπει να ξεπεράσουμε τις εθνικές διαμάχες. Υπάρχει όμως συντονισμός σε τομείς πλέον όπως το Φεβρουάριο με το σύστημα υγείας και αλληλεγγύης.

Η Ευρώπη προοδεύει όταν τα πράγματα πάνε άσχημα και βλέπουμε ότι προσφέρει αξία ενώπιον μιας πρόκλησης. Όσο για το θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας που έθεσε ο κ. Κακολύρης ο κ. Ferber τόνισε ”Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική και θέλουμε να αποφευχθεί η όποια ένταση.

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α θα μπορούσε να πάρει θέση και να σταματήσει την Άγκυρα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση για την ένταξη της στην Ε.Ε Δε γίνεται η Τουρκία να έχει μία εχθρική στάση απέναντι σε κράτος της ένωσης και να θέλει να γίνει η ίδια μέλος. Αυτό που θέλω να ξέρει ο Ελληνικός και ο Κυπριακός λαός είναι ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και δεν αφήνει απροστάτευτο κανένα μέλος της.”

Η 2η Ημέρα: 

Olympia Forum I: H 2η ημέρα (LIVE)

Όλη η επικαιρότητα