Ενέργεια Περιβάλλον

Μάρος Σέφτσοβιτς: “Πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας”

Ακούστε το άρθρο

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού, Σωκράτη Φάμελλου, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς συνεχάρη την ελληνική πλευρά για την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει σε όλα τα «μέτωπα» στον τομέα της ενέργειας, κάτι που ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι προκύπτει και από την πρόσφατη εις βάθος μελέτη του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας για την Ελλάδα.

Έγινε συζήτηση επί όλων των θεμάτων του ενεργειακού τομέα, όπως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Χειμερινό Πακέτο, η υιοθέτηση των θεσμικών εργαλείων για την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας (διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ, Target Model κ.α.), η ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό κόμβο αγωγών ενέργειας (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, EastMed), η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και οι δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο κ. Σέφτσοβιτς παρουσίασε δύο νέες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Η πρώτη αφορά την αξιοποίηση πρόσθετων πόρων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, τον κοινοτικό προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιώτες για τη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η Eurostat ήδη συμφώνησε οι σχετικές επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, να μην προσμετρούνται στους υπολογισμούς σχετικά με το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να αξιοποιήσει αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την υποστήριξη περιοχών που σήμερα έχουν σημαντική παραγωγή άνθρακα. Ο κ. Φάμελλος εκδήλωσε το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς να συμμετέχει στην πιλοτική φάση λειτουργίας του Ταμείου.

Όλη η επικαιρότητα