Media

MasterChef: Οι διαγωνιζόμενοι προσφέρουν ένα πλήρες γεύμα σε 100 πρόσφυγες

To MasterChef 2022, στα πλαίσια του διαγωνιστικού του μέρους και της θεματικής εβδομάδας «επιρροές που δέχτηκε η Ελληνική κουζίνα από την Ανατολή», δείχνει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη και το κοινωνικό του πρόσωπο,
Ακούστε το άρθρο

Το Masterchef, αλλιώς… Η μαγειρική είναι τέχνη αλλά κυρίως είναι αγάπη και φροντίδα. Γιατί ένα ωραίο φαγητό είναι πηγή ζωής και παίρνει νόημα και ουσία μόνο όταν κάποιος το γεύεται και το απολαμβάνει.

Γιατί τότε αισθάνεται πως κάποιος τον νοιάζεται. Αυτό το μοναδικό συναίσθημα, αυτή η αξεπέραστη αξία ζωής, στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη και πιο αναγκαία από ποτέ.

To MasterChef 2022, στα πλαίσια του διαγωνιστικού του μέρους και της θεματικής εβδομάδας «επιρροές που δέχτηκε η Ελληνική κουζίνα από την Ανατολή», δείχνει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη και το κοινωνικό του πρόσωπο, παίρνοντας μια ξεχωριστή πρωτοβουλία για να προσφέρει θετικό αντίκτυπο στις ζωές όσων έχουν στερηθεί τη ζεστασιά ενός ωραίου γεύματος.

Οι πρόσφυγες, που ήρθαν στην Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα με τον μεγάλο ξεριζωμό, έφεραν μαζί τους το δικό τους πολιτισμό, τις δικές τους γεύσεις και τη δική τους μαγειρική.

Στο επεισόδιο του MasterChef 2022 σήμερα Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 21:00, οι διαγωνιζόμενοι, φορώντας τις ποδιές των ομάδων τους (μπλε και κόκκινοι) και έχοντας κοντά τους, τους τρεις chef κριτές, Σωτήρη Κοντιζά, Πάνο Ιωαννίδη και Λεωνίδα Κουτσόπουλο, θα μαγειρέψουν για ανθρώπους, που έχουν κοινά
βιώματα ξεριζωμού και με τη βοήθεια του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, θα προσφέρουν ένα πλήρες γεύμα σε 100 πρόσφυγες.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται από το 1989 στο χώρο του ασύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων στην Ελλάδα.

Το 2005 το ΕΣΠ βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ως «Νησίδα Ποιότητας Συλλογικής Δράσης», για την προσφορά του στην παραγωγή εθελοντικού και πρωτοποριακού κοινωνικού έργου ποιότητας στη χώρα μας.

Το ΕΣΠ καθημερινά υποδέχεται και παρέχει δωρεάν νομικές και κοινωνικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και σε ανθρώπους που προέρχονται από τρίτες χώρες και δικαιούνται διεθνή προστασία στη χώρα μας, ενώ δίνει ειδικό βάρος στις πιο ευάλωτες περιπτώσεις, όπως είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, τα θύματα trafficking, τα θύματα βασανιστηρίων και οι οικογένειές τους. Απώτερος στόχος είναι η προστασία αλλά και η ομαλή ένταξή τους στη χώρα μας.

Οι υπηρεσίες του ΕΣΠ παρέχονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Έβρο, τα Ιωάννινα, αλλά και τα νησιά Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Ρόδο και στην Κρήτη.

Ο Διευθυντής του ΕΣΠ, κος Λευτέρης Παπαγιαννάκης μας ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία και με αφορμή το θέμα του επεισοδίου θύμισε ότι οι πρόσφυγες μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο και είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τη θέση στην οποία βρίσκονται και τη βοήθεια που χρειάζονται για να αρχίσουν σε μια νέα χώρα μια ζωή με αξιοπρέπεια.

H συντονίστρια του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ένταξης του ΕΣΠ, ΠΥΞΙΔΑ κα Άννα Μερτζάνη, ήταν μαζί μας από την πρώτη στιγμή, υποστήριξε τη δράση μας και μας ευχαρίστησε για την ενέργεια αυτή.

Το γεύμα που προσφέρθηκε περιλάμβανε σούπα, σαλάτα, κυρίως πιάτο, γλυκό και η κάθε ομάδα έφτιαξε 50 μενού. Όλοι οι παίκτες βίωσαν με ενθουσιασμό και συγκίνηση αυτή τη διαφορετική Ομαδική Δοκιμασία με κοινωνικό χαρακτήρα και εκτός από τα σωστά και νόστιμα υλικά, μεράκι και ποιότητα, έβαλαν στα πιάτα τους ζεστές σκέψεις, θαλπωρή, ένα γλυκό χάδι, που ήθελαν να προσφέρουν σε όσους θα γεύονταν τις δημιουργίες τους.

Τα γεύματα, με τη συνδρομή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, μοιράστηκαν σε οικογένειες, που έχουν ανάγκη και όπως μας μετέφεραν έμειναν όλοι πολύ ευχαριστημένοι και αυτό έδωσε στους παίκτες, στους κριτές και σε όσους εργάζονται για την παραγωγή του MasterChef 2022 ιδιαίτερη ικανοποίηση και βαθιά χαρά.

Όλη η επικαιρότητα