Categories: Ηλεία

«Μάστιγα» οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές απάτες (και) στην Ηλεία!

Share

Νέο alert για την ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές απάτες, εξέδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Αστυνομία, προειδοποιώντας τους πολίτες για τις πιο διαδεδομένες μορφές απάτης και καλώντας τους να είναι προσεκτικοί στη χρήση και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων από κακόβουλες ενέργειες που στόχο έχουν να αποσπάσουν τους κωδικούς των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Το φαινόμενο έχει πάρει την μορφή μάστιγας, καθώς την περασμένη εβδομάδα η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε νέο κύκλωμα που προσέγγιζε επαγγελματίες, όπως γιατροί ή ξενοδόχοι, αποσπώντας τους στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών, με εκτιμώμενη λεία άνω του 1,5 εκατ. ευρώ ενώ και στην Ηλεία τα φαινόμενα είναι συχνά σοβαρά και διαρκώς αυξανόμενα.

Ενδεικτικά, τον μήνα που διανύουμε έχουν αφαιρεθεί 70 χιλιάδες ευρώ από επιχείρηση στην Βουπρασία, 16 χιλιάδες ευρώ από επιχείρηση στην Κάτω Παναγιά και 18 χιλιάδες στο Κάστρο Κυλλήνης ενώ τον Μάιο «φτερά» έκαναν  31.500 ευρώ από επιχειρήσεις στον Δήμο Πηνειού.

Κωνσταντίνος Νικολούτσος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

«Δεν δίνουμε ποτέ τηλεφωνικά το PIN ή άλλον κωδικό»

«Κάθε εποχή φέρνει τους δικούς της τρόπους εξαπάτησης των επιχειρηματιών. Τώρα έχουμε μια ευρεία εξάπλωση του φαινομένου της ηλεκτρονικής απάτης. Θέλω να πω ότι με τίποτα δεν δίνουμε το PIN ή όποιον άλλον κωδικό έχουμε. Ποτέ η τράπεζα ούτε κανείς άλλος δεν ζητά το PIN, αυτό είναι εκτός της θεσμοθετημένης διαδικασίας. Εγώ συνιστώ να αλλάζουμε τους κωδικούς μας περιοδικά και πέραν τούτου να ελέγχουμε μήπως υπάρχουν μικρές χρεώσεις στους λογαριασμούς μας στις οποίες δεν δίνουμε σημασία. Αυτό μπορεί πολλές φορές να μην λέει τίποτα για εμάς οικονομικά, λέει όμως γιατί είναι ένα τεστ για κάποιον που έχει υποκλέψει τα στοιχεία μας ότι μπορεί κάποια στιγμή να τα χρησιμοποιήσει».

Ηλίας Ξανθούλης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Να μην είναι τόσο ευκολόπιστοι επαγγελματίες και πολίτες»

«Είχαμε προειδοποιήσει πριν καιρό πως οι τηλεφωνικές απάτες και οι απάτες μέσω email συνεχίζονται. Ζητάμε την προσοχή των επαγγελματιών και γενικά των πολιτών και ειδικά τώρα που έχουν βγει κάποια προγράμματα για επιστροφές χρημάτων, να μην είναι τόσο ευκολόπιστοι. Το μέγεθος της απάτης είναι μεγάλο και γι’ αυτό θα πρέπει να απευθύνονται σε ανθρώπους που ξέρουν και να διασταυρώνουν με ποιον μιλάνε. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να αδειάσουν λογαριασμοί για πλάκα και χωρίς να το πάρουν χαμπάρι και μετά δεν βγάζεις εύκολα άκρη».

Γρηγόρης Κατσώλης, πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας

«Οι αστυνομικές Αρχές πρέπει να ενημερώνονται για κάθε προσπάθεια εξαπάτησης»

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές απάτες. Πολίτες και επαγγελματίες του Νομού δέχονται κλήσεις από επιτήδειους οι οποίοι παραθέτουν ψευδή στοιχεία ως αληθή προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος. Προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να τους παραδώσουν προσωπικά στοιχεία και κωδικούς. Θέλουμε να ενημερώσουμε όλον τον κόσμο να μην δώσουν σε κανέναν οποιοδήποτε προσωπικό στοιχείο ή κωδικό γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα τους αφαιρεθούν από τους προσωπικούς λογαριασμούς όλα τα ποσά που υπάρχουν μέσα. Σε κάθε περίπτωση, να ενημερώνουν τις αστυνομικές Αρχές όταν παρατηρείται προσπάθεια να τους εξαπατήσουν και εμείς θα πράξουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συλληφθούν οι επιτήδειοι και να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη».