Μαθητές Γ’ Λυκείου: Η καραντίνα επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία τους…

…αλλά με σωστή προετοιμασία είναι έτοιμοι για να… παλέψουν για το μέλλον τους – Τι δηλώνουν μαθητές, υπεύθυνοι φροντιστηρίων και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας..

 

Προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας, όπως έχουν τονίσει αρκετές φορές η Υπουργός κα Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός κα Ζαχαράκη, αποτελούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με σταθερή επιδίωξη την έναρξή τους τον Ιούνιο και ολοκλήρωσή τους στα μέσα Ιουλίου.

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών, αλλά λογικά αυτό θα γίνει άμεσα, αφού οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, που έχουν σταματήσει τα μαθήματα τους στο σχολείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιμένουν με αγωνία το πότε θα καθίσουν και πάλι στα θρανία και θα εξεταστούν στην ύλη που θα καθορίσει το μέλλον τους.

Η ψυχολογία των παιδιών μετά από αυτό το μεγάλο διάστημα μαθητικής απραξίας δεν είναι η καλύτερη δυνατή και μαζί με τους γονείς τους, αλλά και τους καθηγητές τους, προσπαθούν να διαχειριστούν την όλη κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί λόγω κορωνοϊού και να είναι έτοιμα όταν έρθει η μεγάλη μέρα που θα δώσουν πανελλαδικές.

Στα θετικά για την προετοιμασία των παιδιών είναι η μείωση της ύλης, αλλά η αγωνία είναι μεγάλη έως ότου έρθει η μεγάλη μέρα που θα δουν το όνομα τους στους πίνακες των επιτυχόντων.

Μέσα από αυτό το ρεπορτάζ στο οποίο μιλούν μαθητές της Γ’ Λυκείου, υπεύθυνοι φροντιστηρίων και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας, «ακτινογραφούμε» τη σημερινή δύσκολη κατάσταση ελέω κορωνοϊού, ελπίζοντας ποτέ άλλοτε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες ημέρες…

  

 

Παναγιώτης Αθανασακόπουλος μαθητής Γ’ Λυκείου –
«Να διαβάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και πάνω απ’ όλα υγεία»

«Αυτή η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί δεν είναι το καλύτερο δυνατό για όλους εμάς τους μαθητές που προετοιμαζόμαστε για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο άγχος όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσουν οι πανελλήνιες. Λένε ότι αυτό θα γίνει τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, αλλά σίγουρα υπάρχει μία αγωνία για το πότε τελικά θα αρχίσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις. Εμείς πάντως προετοιμαζόμαστε όσο μπορούμε καλύτερα και μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ είναι θετικό ότι έχει περικοπεί η ύλη που θα εξεταστούμε. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει σε ποια σχολή θέλω να πετύχω,  αλλά με ενδιαφέρει το περιβάλλον, ίσως και το χημικό. Για τα παιδιά τα οποία προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες θέλω να πω να διαβάσουν όσο καλύτερα μπορούν, να είναι καλά, να έχουμε πάνω από όλα υγεία και να ξεπεράσουμε όλες τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε».

 

Δημήτρης Βυθούλκας μαθητής Γ’ Λυκείου – «Να μην χαλαρώνουμε…»

«Όσον αφορά την ψυχολογία μας, αφού τα πράγματα δεν έχουν έρθει όπως τα περιμέναμε και θα αργήσουμε να δώσουμε πανελλήνιες, τώρα που είμαστε μέσα στο σπίτι η κατάσταση δεν είναι η ίδια με αυτή που θα είχαμε αν ήμασταν στο σχολείο. Ιδίως οι μαθητές της τρίτης λυκείου με τα διαδικτυακά μαθήματα, μπορεί να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα κλίμα διακοπών και να έχουν χαλαρώνει λίγο. Σίγουρα υπάρχει περισσότερος χρόνος για διάβασμα και επαναλήψεις, αλλά δεν είναι το ίδιο πιστεύω με το να ήμασταν στο σχολείο. Πλησιάζει όμως ο χρόνος που θα δώσουμε Πανελλήνιες και δεν πρέπει κανείς να αποστασιοποιείται από τα μαθήματα. Σίγουρα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μας έχει επηρεάσει, γιατί αν λειτουργούσαν τα σχολεία θα ήμασταν σε έναν διαφορετικό ρυθμό. Τώρα όσον αφορά τη μείωση της ύλης, όπου από την αρχή της χρονιάς άργησε να καθοριστεί, αυτή η μείωση μας βοηθάει, αφού έχουν αφαιρέσει σημαντικά κεφάλαια απ’ όλα τα μαθήματα, όμως δεν είμαι σίγουρος αν θα βάλουν εύκολα θέματα ή λόγω του γεγονότος ότι έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας, μπορεί να δυσκολέψουν λίγο τα θέματα. Θα δούμε τι θέματα θα μας βάλουν». 

 

Σωκράτης Μοσχονάς φροντιστήριο Ορόσημο Θαλής- «Στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά, βελτιώνοντας
την ψυχολογία τους»

 

«Η ψυχολογία των παιδιών δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση που θα μπορούσε να είναι, γιατί δεν υπάρχει ακόμα μία ημερομηνία που θα ξέρουν τα παιδιά ότι θα δώσουν Πανελλήνιες. Υπάρχει ένα πλάνο, αλλά καλό είναι να ξεκαθαριστεί αυτό το κομμάτι, δηλαδή ότι τέλος Ιουνίου τα παιδιά θα δώσουν εξετάσεις, για να προετοιμαστούν. Οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση για το τέλος Ιουνίου και μετά θα μεγαλώσει το πρόβλημα των παιδιών. Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνω πως η ψυχολογία των παιδιών δεν θεωρείται η καλύτερη δυνατή και εμείς προσπαθούμε σαν φροντιστήριο μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα παιδιά να σταθούμε δίπλα τους με οποιοδήποτε τρόπο. Προσπαθούμε να βρούμε μία επικοινωνία με τα παιδιά ώστε να συζητάμε τα προβλήματά τους και τα λοιπά. Η μείωση της ύλης θα βοηθήσει ψυχολογικά τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές».

 

Γιώργος Καίσαρης
Φροντιστήρια Καίσαρης-
«Να καλλιεργήσουμε
τη θετική σκέψη»

 

«Το πιο σημαντικό από όλα, είναι να καλλιεργήσουμε τη θετική σκέψη και να συμβάλουμε στη διατήρηση της καλής ψυχολογίας των υποψηφίων.

Πρέπει οι μαθητές να καταλάβουν ότι οι εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός πάνω σε συγκεκριμένη ύλη κάθε φορά. Απλά φέτος θα διαγωνιστούν με πολύ μικρή ύλη, γεγονός που

έχει δημιουργήσει άγχος σε μια μερίδα υποψηφίων, όσον αφορά την ποιότητα των θεμάτων.

Όμως η φετινή υγειονομική κρίση θεωρώ ότι ωρίμασε

απότομα τους φετινούς υποψήφιους και τους έδωσε να καταλάβουν την πραγματική αξία του κάθε ζητήματος που τους απασχολεί.

Είναι προφανές πλέον για όλους, ότι το σημαντικότερο πράγμα, είναι η υγεία, τόσο των ίδιων, όσο και των αγαπημένων τους προσώπων.

Και στον διαγωνισμό των πανελλαδικών, όποτε και αν γίνει αυτός, αλλά και σε όλους τους μελλοντικούς τους αγώνες, θα τα πάνε καλά, αρκεί να έχουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, κοντά τους να τους στηρίζουν».

 

Σπύρος Βρύνας & Έφη Βαγγοπούλου Φροντιστήριο «ΑΛΜΑ»- «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ζωηρό το ενδιαφέρον τους»

«Η ψυχολογική κατάσταση των υποψηφίων της Γ΄ Λυκείου συγκλίνει με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους δύο μήνες στη χώρα μας. Οι μαθητές καταγράφουν σχεδόν 50 ημέρες εγκλεισμού και απομόνωσης στο σπίτι τους έχοντας σαν βασική ασχολία να προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Αρχικά, πέρασαν ένα χρονικό διάστημα αβεβαιότητας για το αν θα διεξαχθούν οι εξετάσεις τους. Παράλληλα, είχαν και έχουν τον φόβο και την ανησυχία για την πορεία της δικής τους υγείας και των οικογενειών τους λόγω της πανδημίας.

Οι δύο μήνες που ακολουθούν είναι πολύ κρίσιμοι και θα χρειαστούν «γερά νεύρα» ώστε να μην μειωθεί η προσπάθεια των μαθητών στο καθημερινό διάβασμα, να οργανώσουν σωστά τις τελευταίες επαναλήψεις στην εξεταστέα ύλη και να μείνουν

προσηλωμένοι στους στόχους τους. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες της ιδιαίτερης αυτής ψυχολογικής κατάστασης των μαθητών και προσπαθούμε να διατηρήσουμε

ζωηρό το ενδιαφέρον τους για τις επερχόμενες εξετάσεις αλλά και την αισιοδοξία ότι όλα θα τελειώσουν καλά και θα βγουν νικητές

έχοντας ανταμειφθεί για τους κόπους όλων των τελευταίων ετών».

 

Γιώργος Αναστασόπουλος Φροντιστήριο «ΘΕΜΕΛΙΟ» –
«Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου αποδέκτες αυτής
της δυσάρεστης κατάστασης»

«Το Φροντιστήριο Μ.Ε. “ΘΕΜΕΛΙΟ” και οι καθηγητές του παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα την παύση των μαθημάτων στις εκπαιδευτικές δομές όλης της χώρας! Σχολεία και φροντιστήρια παραμένουν κλειστά από τις αρχές Μαρτίου, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ο χώρος της Παιδείας δεν έμεινε ανεπηρέαστος και υπήρξε αναπόφευκτα αναβολή των Πανελληνίων Εξετάσεων, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής τους. Αποδέκτες αυτής της δυσάρεστης κατάστασης κυρίως είναι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι με αγωνία αναμένουν να μάθουν την τελική ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων. Συμπαραστάτες τους εκτός από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον τους είναι και οι καθηγητές του Φροντιστηρίου μας οι οποίοι διατηρούν την επαφή τους με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, τους καθοδηγούν για τις επαναλήψεις τους και τους ενθαρρύνουν μέσα σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας. Μέχρι στιγμής – παρά τα όσα προβλήματα έχουν προκύψει –  οι μαθητές ανταποκρίνονται ικανοποιητικά και αντεπεξέρχονται στο έργο τους προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη»!

Τρύφωνας Αθανασόπουλος πρόεδρος ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας –
«Να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξετάσεις με ηρεμία»

«Καταρχάς θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή η κυβέρνηση. Πρόκειται για μια κίνηση εχθρική απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, Είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο που πρακτικά είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές και γονείς, η κυβέρνηση να φέρνει, σαν τον κλέφτη, ένα τέτοιο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Στο επίκεντρο της ανησυχίας όλων των εκπαιδευτικών βρίσκεται το ζήτημα της διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας με τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό των κρουσμάτων του ιού. Στις συνθήκες που βιώνουμε, τα τεχνολογικά εργαλεία και οι διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές, αντικειμενικά, είναι το μοναδικό «παράθυρο» επικοινωνίας με τους μαθητές μας. Ως εκπαιδευτικοί, με τα μέσα που διαθέτουμε συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τον παιδαγωγικό μας ρόλο, γνωρίζοντας ταυτόχρονα, ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαιδευτική διαδικασία. Για τις πανελλήνιες εξετάσεις είναι σωστός ο προβληματισμός για την πραγματοποίηση των εξετάσεων στα τέλη Ιουνίου (παίρνοντας πάντα υπόψιν την εξέλιξη της πανδημίας). Από την αρχή είχαμε εκφράσει την άποψη ότι η εξεταστέα ύλη θα πρέπει να είναι η ύλη που διδάχθηκαν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πριν κλείσουν σχολεία. Εδώ έχει προκύψει ένα σοβαρό θέμα, υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν διδαχθεί την ύλη που ανακοίνωσε το υπουργείο. Για τους μαθητές οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μία ευκαιρία για να ξεκινήσουν οι μαθητές τις σπουδές τους· σίγουρα, όμως, δεν είναι η μόνη. Συνεπώς, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξετάσεις με ηρεμία».