Εκπαίδευση Ηλεία

Μαθητές του 2ου Λυκείου Πύργου σε… ρόλο αξιωματούχων για την λύση του προσφυγικού

Την ευκαιρία να… υποδυθούν κορυφαία θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών μελών της, καθώς και να συνδράμουν σε πρόταση-λύση του «καυτού» ζητήματος, όπως είναι η μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, θα έχουν σε λίγες ημέρες έξι μαθητές του 2ου Λυκείου Πύργου!

Οι μαθητές, μαζί με 90 ακόμα από άλλα 15 σχολεία της χώρας, που συμμετέχουν στην 4η Προσομοίωση οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Athens EU Model Junior (σ.σ. διοργάνωση από το ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), θα συνεδριάσουν στην Αθήνα από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου, όπου θα πρέπει να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση…

Το Athens EU Model Junior είναι μια διήμερη άσκηση προσομοίωσης δύο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα την προσφυγική κρίση. Πρόκειται για μια αναπαράσταση των εργασιών των δύο οργάνων, η οποία θα γίνει από 96 μαθητές από 16 σχολεία από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα υποδυθούν το ρόλο αξιωματούχων της Ένωσης (Επιτρόπων) ή Υπουργών των Εξωτερικών των κρατών-μελών ή άλλους ρόλους, συμβούλων των Υπουργών Εξωτερικών, αντιπροέδρων, δημοσιογράφων, και άλλων φορέων που εμπλέκονται στην προσφυγική κρίση.

Πρωταρχικός εκπαιδευτικός στόχος της προσομοίωσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τη διαχείριση επίκαιρων προβλημάτων. Η γνώση που αποκομίζουν οι μαθητές μέσα από τη μελέτη και την έρευνα των συγκεκριμένων θεμάτων, προβλημάτων και εξελίξεων θα είναι χρήσιμη για τη μετέπειτα πορεία τους…

Είναι η πρώτη φορά που μαθητές σχολείου της Ηλείας συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν έρευνα, να δράσουν εκτός του στενού σχολικού πεδίου, να βελτιώσουν τις ρητορικές τους ικανότητες και να συναναστραφούν με συνομήλικους τους…

Είναι προφανές ότι οι μαθητές εντός της προσομοίωσης των οργάνων της ΕΕ δεν υποστηρίζουν τις προσωπικές τους απόψεις, αλλά τις θέσεις είτε του Επιτρόπου είτε της χώρας είτε άλλων φορέων που εκπροσωπούν, μπαίνοντας έτσι στο ρόλο των αρμόδιων Επιτρόπων, Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων και άλλων φορέων. Για το λόγο αυτό, μία από τις βασικότερες υποχρεώσεις των συμμετεχόντων είναι να έχουν μελετήσει διεξοδικά τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η χώρα που εκπροσωπούν αλλά και, ειδικότερα, τις απόψεις που υποστηρίζει σχετικά με το προς συζήτηση θέμα.

Συναντήσαμε την 6μελή ομάδα των μαθητών του 2ου Λυκείου Πύργου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μαζί με την υπεύθυνη για το πρόγραμμα καθηγήτρια Τριανταφυλλιά Τζεβελέκου, στον χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου και τα όσα μας είπαν έχουν το δικό τους, ξεχωριστό, ενδιαφέρον…

Αλεξάνδρα Χατζηδάκη (μαθήτρια της Αλεξάνδρα Χατζηδάκη (μαθήτρια της Α4

«Είμαι ο Βαλντίς Ντομπρόσφσκις, αντιπρόεδρος της ΕΕ, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την  ένωση κεφαλαιαγορών. Πιστεύω πως μέσα από το πρόγραμμα θα αποκομίσω πολλές πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ και ιδιαίτερα με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Θεωρώ πως είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία ζωής αφού θα αναπτύξω επαφές και με άλλα άτομα αφού θα έρθω σε επαφή μαζί τους. Με χαροποιεί επίσης το γεγονός πως το πρόσωπο που θα υποδυθώ διαθέτει υψηλόβαθμη θέση. Οι συμμαθητές μου πιστεύουν ότι μου δίνεται μια σημαντική ευκαιρία να τα πάω καλά στον τομέα μου».

Γιάννης Τσάκαλος (μαθητής της Γ5)

«Στο πρόγραμμα έχω το ρόλο της Επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας εργατικού δυναμικού, Μαριάν Τισέν. Με τη συμμετοχή μου έχω την ευκαιρία να γνωρίσω τα μέλη, τους υπουργούς και τους Επιτρόπους της ΕΕ και διάφορων χωρών στο Ευρωκοινοβούλιο. Ταυτόχρονα καταλαβαίνεις τη στάση τους, τη στάση διάφορων ευρωπαϊκών χωρών σε διάφορα θέματα. Το δικό μας θέμα είναι η προσφυγική κρίση. Μελέτησα ιδιαίτερα τη κρίση του 2015, είδα πως οι χώρες της ΕΕ αντιμετώπισαν τότε το πρόβλημα και τη στάση που κρατούν τώρα, θετική ή αρνητική, στα κύματα των μεταναστών που εισέρχονται αυτό το διάστημα στην Ευρώπη. Πριν την συμμετοχή μου στο πρόγραμμα δεν είχα ασχοληθεί με το προσφυγικό θέμα και πλέον μπορώ να πω ότι είμαι περισσότερο ευαισθητοποιημένος».

Κωνσταντίνος Πένταρης (μαθητής της Β3)

«Υποδύομαι τον υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρ Ρίνκεβιτς και στο συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ θα κληθώ α εκφράσω τη θέση αυτής της χώρας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Δήλωσα συμμετοχή στο πρόγραμμα διότι μου παρέχει πολλές ευκαιρίες… αρχικά θα έρθω σε επαφή και θα γνωρίσω πάρα πολλά παιδιά απ` όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια θα εμβαθύνω στα θεσμικά όργανα της ΕΕ αλλά και σε ένα τόσο επίκαιρο θέμα που μας αφορά όλους.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε για να επιλύει προβλήματα των χωρών-μελών και σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει ένα κρίσιμο ζήτημα όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Συνεπώς με ενθουσιάζει πως υπάρχει ένας θεσμός που ενδιαφέρεται γι` αυτά τα ζητήματα και ο οποίος μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση τους».

Παναγιώτης Λιάβας (μαθητής της Α1)

«Είμαι σύμβουλος υπουργού Εξωτερικών της Δανίας και στα καθήκοντα μου είναι να τον συμβουλεύω στην ομιλία που θα κάνει στη συνεδρίαση για το προσφυγικό. Προφανώς το προσφυγικό είναι ένα πολύ επίκαιρο θέμα για το οποίο δεν ήξερα πράγματα. Το έκανα όμως και μπορώ να πω ότι ευαισθητοποιήθηκα παραπάνω. Γενικότερα θα έλεγα ότι είναι σωστό να ενημερωνόμαστε για θέματα επικαιρότητας  κι αυτό είναι ένα από τα θετικά που μας πρόσφερε το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Βασίλης Καραμεσίνης (μαθητής της Α1)

«Έχω το ρόλο του Ντομινίκ Ράμπ, υπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρόγραμμα εξαρχής ήταν ενδιαφέρον για μένα λόγω του ότι με ώθησε να ασχοληθώ με διάφορες επιπτώσεις του θέματος για την Ευρώπη αλλά και την χώρα μας. Παράλληλα ψάξαμε να βρούμε τρόπους για να επιλυθεί το ζήτημα. Πιστεύω πως υπάρχουν λύσεις για να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή για όλες τις χώρες αλλά θα πρέπει να υπάρξει θέληση από τα ισχυρά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε οι χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες να μην πέσουν “θύματα”  εκμετάλλευσης».

Τριανταφυλλιά Τζεβελέκου (υπεύθυνη του Προγράμματος, καθηγήτρια-φιλόλογος στο 2ο Λύκειο Πύργου)

«Τα παιδιά ζήτησαν να εκφέρουν και την προσωπική τους άποψη»

«Το 2ο Λύκειο Πύργου συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα όχι μόνο σαν Λύκειο της πόλης αλλά σαν σχολική μονάδα της Ηλείας, στο 4ο Πρόγραμμα Προσομοίωσης Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διήμερη άσκηση προσομοίωσης οργάνων της ΕΕ και πιο συγκριμένα της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του Συμβουλίου υπουργού Εξωτερικών. Είναι η 4η φορά που γίνεται αυτό δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν εκ των έσω κάποια όργανα της ΕΕ και να δουν πως ακριβώς λειτουργούν θεσμικά, ανεξάρτητα από την προσωπική θέση του καθενός αν είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης. Ένα άλλο κέρδος είναι πως 96 παιδιά-μαθητές από 16 σχολεία τα Ελλάδας θα συναντηθούν, θα συνεργαστούν μεταξύ τους με βάση το ρόλο που θα υποδυθεί το καθένα στο θέμα του προσφυγικού ζητήματος. Βάση της θεσμικής ιδιότητας που θα έχουν θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το ζήτημα. Η συμμετοχή των 6 μαθητών του σχολείου μας έγινε ύστερα από την πρόσκληση που κάναμε στους μαθητές όλων των τάξεων να μας πουν τη γνώμη τους για ποιο λόγο θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.  Θεωρήσαμε πως οι πιο τεκμηριωμένες απαντήσεις δόθηκαν από τους 6 μαθητές που συγκροτούν την ομάδα του σχολείου μας. Κατά την διάρκεια της συμμετοχής τους θα μπορέσουν να αναπτύξουν την ρητορική τους ικανότητα αφού θα χρειαστεί να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα παιδιά και θα πρέπει να βγάλουν μια κοινή απόφαση πάνω σε ένα θέμα χαρτοφυλακίου που θα τους δοθεί εκείνη την ημέρα. Η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία καθηγητών. Το γεγονός ότι το θέμα είναι επίκαιρο, για εμάς εδώ στην Ηλεία ακόμα περισσότερο μιας και υποδεχόμαστε πρόσφυγες, ήταν αφορμή για τα παιδιά να προβληματιστούν ιδιαίτερα και να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο. Μάλιστα μου ζήτησαν να μεσολαβήσω στην διοργανωτική επιτροπή του προγράμματος ώστε να μπορέσουν να εκφέρουν και την προσωπική τους άποψη για το θέμα κι όχι μόνο υποδυόμενοι το ρόλο τους ως θεσμικοί της ΕΕ. Πιστεύω ότι αν τα παιδιά έπαιρναν πραγματικά την κατάσταση στα χέρια τους για το προσφυγικό η λύση που θα έδιναν θα ήταν πιο ειλικρινής και πιο αθώα. Κι αυτό επειδή δεν σκέφτονται το προσωπικό τους κέρδος μέσα από τη συγκεκριμένη λύση».

Μαρία Καραλή (μαθήτρια της Β2)

«Εκπροσωπώ τον Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές, Δημοσιονομικές υποθέσεις και αρμόδιου για θέματα φορολογίας και τελωνείων. Μέσα από το πρόγραμμα μας δόθηκε η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την κρίση που βιώνει η Ευρώπη λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος. Επίσης θα δούμε και πως οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Είναι ένα θέμα και με οικονομικές παραπλεύρους αφού απαιτούνται κονδύλια για την διαχείριση του και την  διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των μεταναστών».

Όλη η επικαιρότητα