Ελλάδα

Μάτι: Όχι στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για την φονική πυρκαγιά με 102 νεκρούς

Απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα το αίτημα του ανακριτή να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για κακούργημα σε βάρος κάποιων εκ των κατηγορουμένων στην δικογραφία για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς με 102 νεκρούς.

«Όχι» είπε ο εισαγγελέας στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι της 23ης Ιουλίου 2018 με τους 102 νεκρούς. Σχεδόν 2 χρόνια μετά, ο εισαγγελικός λειτουργός δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ανακριτή για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για κακούργημα σε βάρος κάποιον εκ των κατηγορουμένων στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας έκρινε πως για να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος, βασική προϋπόθεση αποτελεί ο δόλος.

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, το στοιχείο της αποδοχής του δόλου δεν προκύπτει.

Επιπλέον,  σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα  του ανακριτή περιλαμβάνονταν μόνο καταθέσεις και μία πραγματογνωμοσύνη, στοιχεία δηλαδή γνωστά στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα πριν ακόμα ασκήσουν την ποινική δίωξη.

Κατά την κρίση του εισαγγελέα ωστόσο, ο οποίος μελέτησε την παραγγελία του ανακριτή, η άσκηση τέτοιας δίωξης θα σήμαινε ότι οι Πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα συνανθρώπων μας, γεγονός που όμως δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας.

Αντίθετα υπήρχαν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά.

Μάλιστα, στην απάντηση που δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας, αναφέρεται τόσο στον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες αλλά και στο γεγονός ότι καταστράφηκε η καριέρα τους αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, πριν από δύο χρόνια, στις 23 Ιουλίου.

Πηγή: newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα