Αγροτικά Οικονομία

«Μαύρα» Χριστούγεννα για τους αγρότες – Τον… Ιούνιο η επιδότηση για όσους δεν έχουν κινηθεί νομικά για τους δασικούς χάρτες

Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα Χριστούγεννα θα κάνουν οι αγρότες που περιμένουν την επιδότηση αλλά δεν έχουν κάνει αίτηση εξαγοράς ή αντίρρησης για εκτάσεις που είναι αμφισβητούμενου χαρακτήρα μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Ηλείας

Σύμφωνα με όσα είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, τα χρήματα θα καταβληθούν σταδιακά ως το τέλος του Ιουνίου, αφού πρώτα οι δικαιούχοι προβούν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

«Υπάρχει και η περίπτωση όπου κάποιοι, για τον άλφα ή βήτα λόγο, ακόμα και σήμερα δεν έχουν ασκήσει τα προβλεπόμενα εργαλεία που έχουν. Και αυτοί θα πληρωθούν κανονικά. Δεν θα χάσει κανένας τα δικαιώματα που έχει στη βασική και στην πράσινη ενίσχυση ούτε στα άλλα μέτρα. Αυτό θα γίνει γιατί μέχρι τον Ιούνιο του 2019 προγραμματίζουμε άλλες τρεις πληρωμές, όπου σταδιακά όποιος ασκεί τα ένδικα μέσα, θα ενσωματώνεται η πληροφορία και θα πληρώνεται στις τρεις επόμενες πληρωμές. Άρα, μέχρι τον Ιούνιο πρέπει ο κόσμος να σπεύσει, έτσι ώστε να πληρωθεί κανονικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης στη Βουλή.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό στους παραγωγούς, διότι ανατρέπεται ο προγραμματισμός τους και είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν πλέον υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, δεδομένης και της πενιχρής σοδειάς στη φετινή ελαιοπαραγωγή.

Προβληματισμός στους κόλπους των παραγωγών

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας Κορυφή, Γεράσιμος Καλλιμώρος, τόνισε ότι η Ένωση είχε ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούν οι παραγωγοί.

«Η ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπιας Κορυφή είχε ενημερώσει εγκαίρως τους παραγωγούς όταν ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία και δεν είχαμε ζητήματα. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει δοθεί ένα εύλογο χρονικο διάστημα π.χ. με αναβολή ενός έτους, και να καταβληθούν κανονικά οι επιδοτήσεις τώρα στους δικαιούχους», δήλωσε ο κ. Καλλιμώρος.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Χρ. Γιαννόπουλος, θα πρέπει το υπουργείο να διευκρινίσει στον αγροτικό κόσμο τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι, διότι ενδεχόμενη μη καταβολή της επιδότησης οδηγεί τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς στην εγκατάλειψη της καλλιέργειάς τους.

«Περιμένουμε από τον υπουργό μια σαφή και κατηγορηματική απάντηση, διότι από τα χθεσινά συμφραζόμενα προκύπτει ότι δεν θα πληρωθούν οι παραγωγοί την επιδότηση για εκτάσεις που καλλιεργούν εδώ και δεκαετίες. Το σωστό και δίκαιο είναι να καταβληθούν οι επιδοτήσεις τώρα κανονικά στο σύνολό τους και ακολούθως να γίνουν οι αιτήσεις εξαγοράς. Στη συνέχεια, αφού γίνουν οι έλεγχοι στους δασικούς χάρτες και εφόσον προκύψει πρόβλημα, να δοθεί μια λύση. Το να μείνουν όμως οι αγρότες απλήρωτοι τώρα, σε συνδυασμό με το μειωμένο εισόδημα από το ελαιόλαδο, οδηγεί στον αφανισμό τους. Ποιος θα αντέξει ως το καλοκαίρι χωρίς χρήματα;» σχολίασε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Αγροτών, Άλκης Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε στην εφ. «Πατρίς» τον προβληματισμό του για τα όσα ειπώθηκαν.

«Οι χθεσινές δηλώσεις δημιούργησαν ανησυχία και προβληματισμό. Θέλω να πιστεύω ότι θα δοθεί μια σαφής απάντηση κι ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου πρόβλημα με τις επιδοτήσεις λόγω δασικών χαρτών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ισχύσει ό,τι και στην προκαταβολή, δηλαδή κομμένες ή και μηδενικές επιδοτήσεις. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να καταβληθεί τώρα η ενίσχυση, και στη συνέχεια να γίνουν οι έλεγχοι και –όπου υπάρχει πρόβλημα- να δοθεί και η κατάλληλη λύση. Ειδάλλως, ανατρέπεται ο προγραμματισμός των παραγωγών, ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο λόγω ελαιολάδου και χρειάζεται πολιτική παρέμβαση για τη διευθέτηση του θέματος», τόνισε.

Όλη η επικαιρότητα