Αγροτικά Ηλεία

«Μαύρα σύννεφα» για την ελαιοπαραγωγή: Μια βροχή θα τους σώσει!

Ακούστε το άρθρο

Χαμηλώνει απότομα ο πήχυς των προσδοκιών για τη φετινή ελαιοσυγκομιδή, καθώς η πολύμηνη ανομβρία δείχνει ότι επηρεάζει αρνητικά τον καρπό, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους Ηλείους παραγωγούς, οι οποίοι ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από το «χτύπημα» της μαραμένης σταφίδας.

Αγρότες από το Χάβαρι αλλά και την Ωλένη τόνισαν στην εφ. «Πατρίς» ότι το αρχικό κλίμα αισιοδοξίας έχει αντιστραφεί καθότι δεν έχει βρέξει καθόλου εδώ και μήνες και η ξηρασία «σκοτώνει» την ελιά. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, ο αγροτικός κόσμος αποκλείεται να αντέξει μία ακόμα πενιχρή σοδειά, διότι θα ισοδυναμεί με καταστάσεις χρεοκοπίας και ανέχειας για τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών.

«Η ελιά μάς έδωσε το τελειωτικό χτύπημα, μετά το μηδενικό εισόδημα από τη σταφίδα. Είμαι ανασφάλιστος για δεύτερη χρονιά, ποντάραμε στην ελιά για να βγει η χρονιά, αλλά η παρατεταμένη ανομβρία έχει κάνει κουκούτσι τον καρπό της ελιάς, για πέταμα είναι. Μια βροχούλα που έριξε δεν έκανε τίποτα. Δεν ποντάρουμε πολύ στη στήριξη του κράτους, διότι βάρη στο λαό και στους εργαζόμενους βάζει. Ο ΕΛΓΑ έχει δώσει 1,8 εκατ. ευρώ στην ΠΑΣΕΓΕΣ για να πληρώσουν το φαγοπότι τους και δεν έχει να δώσει το 20% της αποζημίωσης του 2016. ΤΑ ΠΣΕΑ παραμένουν στην Πάτρα και αν πάρουμε κανένα ψίχουλο, θα είμαστε γέροι», τόνισε ο παραγωγός και αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, τονίζοντας ότι αν το κράτος θέλει ελληνική αγροτική οικονομία, οφείλει να στηρίξει τον αγρότη, και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Πάτρα στις 30 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος, ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ότι η ξηρασία ανέτρεψε τα πρώτα θετικά σημάδια.

«Οι πρώτες ενδείξεις έδειχναν ότι θα έχουμε καλή παραγωγή αλλά δεν έχουμε βροχοπτώσεις. Αυτό επηρεάζει το ελαιόλαδο και βλέπουμε προβληματική παραγωγή. Όσο υπάρχει ξηρασία, θα έχουμε επίπτωση στην απόδοση του ελαιολάδου», πρόσθεσε ο κ. Βαλλιανάτος.

Φοβούνται τα χειρότερα οι ελαιοπαραγωγοί

Όσο δεν βλέπουν σύννεφα στον ουρανό, τόσο ζώνουν τα «φίδια» τους αγρότες της Ηλείας. Η σύντομη βροχόπτωση του περασμένου Σαββάτου ήταν ανεπαρκής για την ελιά, για αυτό και άπαντες ευελπιστούν σε βροχές τις επόμενες ημέρες, για να μπορέσουν να απλώσουν πανιά τον επόμενο μήνα.

Ο ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Βαβίλης από το Σόπι τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι το κράτος έχει αφήσει ανυπεράσπιστους τους αγρότες και εξέφρασε τον φόβο του για περιορισμένη παραγωγή λαδιού.

«Φέτος είχαμε δύσκολη χρονιά για τη σταφίδα, το ίδιο βλέπω και στο λάδι. Δεν θα έχουμε λάδι όχι για να πουλήσουμε, ούτε για να φάμε. Το κράτος και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν κάνει τίποτα και λυπάμαι γιατί ανέβαινε στα αγροτικά αυτοκίνητα και τώρα δεν κάνει τίποτα. Πάθαμε ζημιά πέρυσι και δεν έχουμε πάρει τίποτα. Τώρα δεν έχει βρέξει καθόλου και δεν θα μαζέψουμε καθόλου ελιά, ενώ τα χρέη τρέχουν».

Ο ελαιοπαραγωγός Χρήστος Σταυρόπουλος επισήμανε την επίδραση της ανομβρίας, εκφράζοντας ανησυχία για ισχνή παραγωγή.

«Δεν έχει βρέξει εδώ και πέντε-έξι μήνες, με αποτέλεσμα να έχει μαυρίσει ο καρπός της ελιάς και να μην έχει “γουλώσει”. Δεν θα έπρεπε να είναι μαύρη από τώρα. Ο κόσμος ευελπιστούσε σε μια καλή παραγωγή για να βγάλει λάδι αλλά τα πράγματα ήρθαν ανάποδα. Δεν θα έχουμε ούτε για να φάμε λάδι», σχολίασε στην εφ. «Πατρίς», συμπληρώνοντας ότι τα έξοδα είναι πολλά και ο ΕΛΓΑ καθυστερεί να δώσει το 20% της περσινής αποζημίωσης.

Ο ελαιοπαραγωγός Ευάγγελος Πετρόπουλος από το Χάβαρι δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι η περιοχή έχει πληγεί από την πενιχρή σοδειά στη σταφίδα και θα καταρρεύσει οικονομικά αν συμβεί το ίδιο και με την ελιά.

«Φέτος φαινόταν ότι θα είναι καλή χρονιά, αλλά η ανομβρία μάς έχει φοβίσει. Τα δέντρα έχουν αδυνατίσει, οι ελιές έχουν ξεραθεί. Ο μίσχος μαραίνεται και αρχίζει να πέφτει. Αν βρέξει ίσως σώσουμε κάτι. Πέρυσι δεν είχαμε τίποτα και φέτος περιμέναμε να βγάλουμε ένα εισόδημα για να επιβιώσουμε…» υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος με έκδηλο προβληματισμό για το μέλλον.

Όλη η επικαιρότητα