Ελλάδα

«Μαύρη» Τετάρτη: Στο σφυρί 142 ακίνητα – Νέος γύρος πλειστηριασμών

Ακούστε το άρθρο
«Μαύρη» Τετάρτη, η αυριανή, μια και ξεκινά ο δεύτερος γύρος των πλειστηριασμών ακινήτων στα Ειρηνοδικεία, αφού οι πλειστηριασμοί σε φυσική μορφή όπως φαίνεται θα αργήσουν να υποκατασταθούν από τους ηλεκτρονικούς.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που πρόκειται να διεξαχθούν είναι από τα Ειρηνοδικεία.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών είναι προγραμματισμένοι να γίνουν 142 πλειστηριασμοί. Η μοναδική περίπτωση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι αυτή του πλοίου Αίολος Κεντέρης, πήρε αναβολή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά για τις 10 Ιανουαρίου 2018.

Στο «σφυρί» ακίνητα και επαγγελματικοί χώροι

Την Τετάρτη βγαίνουν σε φυσικό πλειστηριασμό τα εξής ακίνητα, μεταξύ άλλων:

  • Επαγγελματικός χώρος στην Κηφισιά, έναντι οφειλών 1.519.751 ευρώ, με τιμή εκκίνησης 721.000 ευρώ
  • Επαγγελματικός χώρος στο Γέρακα, έναντι οφειλών 2.585.244 ευρώ, με τιμή εκκίνησης 610.200 ευρώ
  • Οικόπεδο στα Βριλήσσια, έναντι οφειλών 15.061.021 ευρώ, με τιμή εκκίνησης 652.800 ευρώ
  • Επαγγελματικός χώρος στο Ίλιον, έναντι οφειλών 100.706.128,08 ευρώ, με τιμή εκκίνησης 264.650 ευρώ
  • Κλειστή θέση στάθμευσης στην Καλλιθέα, έναντι οφειλών 1.547.573,16 ευρώ, με τιμή εκκίνησης 30.500 ευρώ

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τα επεισόδια που έλαβα χώρα την προηγούμενη Τετάρτη, κατά την πρεμιέρα των πλειστηριασμών.

Και ενώ οι πλειστηριασμοί άρχισαν και ήδη έως το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 650 για μεγάλης αλλά και μικρής αξίας ακίνητα, μια ακόμη δυσμενής εξέλιξη για τους δανειολήπτες είναι από την 1η Ιανουαρίου 2018 η απελευθέρωση της πώλησης και των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία σε εγχώρια και ξένα funds.

Χωρίς προστασία

Χωρίς καμία προστασία από τους πλειστηριασμούς βρίσκονται όσοι δανειολήπτες δεν έχουν προσφύγει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο νόμος προστατεύει την πρώτη κατοικία υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης έχει υπαχθεί σε αυτόν και έχει δεχθεί εκποίηση κάθε άλλου περιουσιακού του στοιχείου. Ουσιαστικά, ο νόμος προστατεύει όσους ζουν στα όρια της φτώχειας και υπό το βάρος των χρεών τους προς τις τράπεζες είναι αναγκασμένοι να χάσουν όποιο περιουσιακό στοιχείο έχουν για να προστατεύσουν την κατοικία τους.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα