Ηλεία

«Μαύρο» το… μέλλον για «κόκκινα» δάνεια; Ενδιαφέρουσα ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

«Κόκκινα δάνεια – τελευταία ευκαιρία», ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Σάββατο το βράδυ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο.

Εισηγητής ήταν ο δικηγόρος Αθηνών, με καταγωγή από την Ηλεία, Δημήτρης Αναστασόπουλος, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το μείζον αυτό θέμα, ένα ζητήματα που ταλανίζει χιλιάδες πολιτών, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους. Μάλιστα, ο κ. Αναστασόπουλος χαρακτήρισε δυσοίωνο το μέλλον σχετικά με την διάσωση κυρίως της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια γιατί, όπως ο ίδιος είπε, το νέο πλαίσιο ενιαίας ρύθμισης αναμένεται να είναι πιο αυστηρό.

Διάσωση πρώτης κατοικίας…

Χαιρετισμό απηύθυνε αρχικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα είναι σε τραγικά ύψη, με τους πολίτες να ενδιαφέρονται πρωτίστως για την διάσωση της πρώτης κατοικίας, συμπληρώνοντας ότι αυτό άλλωστε ήταν και το κίνητρο του συλλόγου να διοργανώσει αυτή την ημερίδα.

«Τα κόκκινα δάνεια που την χώρα μας σε ποσοστό αγγίζουν το 45,20%, όταν αναλογικά στην Ευρωπαΐκή Ένωση είναι στο 3,41% και είναι το μικρότερο ποσοστό την τελευταία πενταετία. Όταν στην Κύπρο που επίσης είχε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα είναι σε ποσοστό 20%, στην Πορτογαλία που είναι μία ανάλογη χώρα είναι στο 10%. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το πρόβλημα για τη χώρα μας είναι σε τραγικά ύψη. Κυρίως το πρόβλημα που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι η διάσωση της πρώτης κατοικίας», είπε ο κ. Θεοδόσης.

Αγωνιούν και οι επιχειρήσεις

Στη συνέχεια  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, μίλησε για τα  «κόκκινα δάνεια» με προνοιακό χαρακτήρα, τα οποία δόθηκαν μετά  τις  καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία: «Είμαστε σε έναν καταιγισμό πιέσεων όχι μόνο τηλεφωνικών αλλά και νομικώ,  έτσι ώστε αυτοί να ανακτήσουν όσα περισσότερα μπορούν  από τα κόκκινα δάνεια. Και μπροστά σε αυτή την επίθεση πρέπει κι εμείς να έχουμε τα δικά μας όπλα και το νομικό όπλο του τόπου μας, είναι ιδιαίτερα ισχυρό», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι όλοι γνωρίζουν και βιώνουν πως προσπαθούν να αντεπεξέλθουν συχνά χωρίς επιτυχία δεκάδες επιχειρήσεις στο νομό.

Ο  δικηγόρος Αμαλιάδας Διονύσιος Ζησιμόπουλος παρουσίασε τον κεντρικό ομιλιτή της ημερίδας, και προσωπικό του φίλο,  δικηγόρο Δημήτρη Αναστασόπουλο.

Πολυπλοκότητα και άμεσος κίνδυνος…

Ο κ. Αναστασόπουλος μίλησε αρχικά για  το νομικό πλαίσιο το οποίο ισχύει σήμερα, όπως για την υπερχρέωση, το οποίο διαφέρει ανάλογα με την ιδιότητα που έχει το κάθε πρόσωπο, αν έχει εμπορική ιδιότητα για παράδειγμα, αν είναι συνταξιούχος ή υπάλληλος, κοκ.

Σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν επεσήμανε: «μπορεί  να ακολουθήσει το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, προκειμένου να ρυθμίσει ενυπόθηκα δάνεια. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα και στους εμπόρους να ρυθμίσουν επιχειρηματικά δάνεια, άρα λοιπόν στο νόμο αυτό μπορούν να μπουν όλοι είτε είναι είτε δεν είναι επιχειρηματίες.

Η δεύτερη επιλογή είναι ο νόμος Κατσέλη, χωρίς όμως την προστασία της κατοικίας, γιατί ο νόμος Κατσέλη δεν έχει καταργηθεί, συνεχίζει και υφίσταται και θα υπάρχει σαν δυνατότητα αναδιάρθρωσης και λήψης δανείων, μέχρι το τέλος του Απρίλη.

Μόνο που όποιος υποβάλει αίτηση για υπαγωγή αναγκαστικά χάνει την κατοικία του. Η τρίτη επιλογή είναι ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, όπου επί της ουσίας είναι ένας νόμος ο οποίος οριοθετεί την διαπραγμάτευση μεταξύ οφειλετών και τραπεζών, όπου εκεί οι δανειολήπτες μπορούν μέσα σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο να πετύχουν την καλύτερη δυνατή ρύθμιση απευθείας με τις τράπεζες, και βεβαίως υπάρχει όπως σε όλες τις συναλλαγές που έχουμε στην καθημερινή ζωή και η απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες όπως και η διαμεσολάβηση».

Ο κ.  Αναστασόπουλος γνωστοποίησε ότι οι νόμοι που αφορούν στα νοικοκυριά και στις  επιχειρήσεις, έχουν ισχύ έως το τέλος του Απρίλη του 2020, και άρα και οι σημερινές επιλογές

«Έχουν ημερομηνία λήξης, γιατί πολύ απλά περιμένουμε ένα νέο πλαίσιο ενιαίας ρύθμισης για όλους, όπου όπως είναι γνωστό, θα είναι πολύ πιο αυστηρό και πολύ πιο περιοριστικό και πολύ φοβάμαι ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα δουν να χάνουν την ακίνητη περιουσία τους σε πλειστηριασμούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ν. Ηλείας και πρόεδρος της  Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Σιαψάλης, δικηγόροι από την ευρύτερη περιοχή και πολίτες.

Όλη η επικαιρότητα