Ηλεία

Μαύρο το παρόν… αβέβαιο το μέλλον – Ζητούν επιτέλους μέτρα από την Κυβέρνηση οι αγρότες της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ & ΑΡΧΕΣ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Την πραγματοποίηση μιας τελευταίας σύσκεψης με τη συμμετοχή των βουλευτών, του περιφερειάρχη, του αντιπεριφερειάρχη, των δημάρχων και της διοίκησης του ΕΒΕ Ν. Ηλείας για τα αγροτικά προβλήματα και τη «χάραξη» ενός κοινού μετώπου, αποφάσισαν οι παραγωγοί της Ηλείας, στη συνέλευση που συγκάλεσε το βράδυ της Τετάρτης η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας.

Η νέα και… τελική σύσκεψη φορέων θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, με πιθανότερη ημερομηνία το Σάββατο 4 Ιουλίου το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας.

Όσον αφορά στην προχθεσινή σύσκεψη τέθηκαν για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας και στην παρούσα χρονική στιγμή οι καρπουζοπαραγωγοί, που πλέον βλέπουν το προϊόν τους να μένει στα χωράφια, αλλά και οι πατατοπαραγωγοί.

Δύο «δυνατά» προϊόντα της Ηλείας, παραμένουν απούλητα ή οι όποιες ποσότητες που διατίθενται πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, με ότι αυτό συνεπάγεται για το αγροτικό εισόδημα και κατ’ επέκταση για την αγροτική οικονομία του νομού.

«Οι βουλευτές να έρθουν αυτοπροσώπως…»

«Τα αγροτικά προϊόντα και κυρίως καρπούζι και πατάτες δεν πωλούνται. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος γιατί δεν έχει που να πουλήσει τα προϊόντα του. Αυτή τη στιγμή πωλείται 4 – 5 λεπτά του ευρώ, που είναι κάτω από την τιμή κόστους 8- 10 λεπτά του ευρώ τα έξοδά τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι: «Οι παραγωγοί έχουν δίκιο. Εμείς αναμένουμε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Αποφασίσαμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καλέσουμε όλους αυτοπροσώπως τους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη, τους δημάρχους, το ΕΒΕ.

Αυτή θα είναι μια τελευταία ευκαιρία για τον αγροτικό κόσμο στον νομό Ηλείας. Πρέπει να παραβρεθούν όλοι και οι βουλευτές αυτοπροσώπως. Αν δεν υπάρξει κάτι που θα συμβάλλει σε λύσεις, ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας θα πάψει να καλλιεργεί. Αν σταματήσει, τελείωσε και η Ηλεία».

 «Καρτέλ εκμεταλλεύεται την κατάσταση…»

Για την ανάγκη δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών και ένταξη σε αυτές όλων των παραγωγών, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Ο κ.Βασιλόπουλος μίλησε για το καρπούζι και την πατάτα, που πλήττονται αυτό το διάστημα, αλλά και για το «παρασκήνιο» όλης αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και κάποιοι φέρονται να εκμεταλλεύονται:

Συγκεκριμένα, είπε: «Το καρπούζι αυτή τη στιγμή πλήττεται. Εδώ και 12 μέρες οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί είναι εξευτελιστικές και δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη μεταφορά του καρπουζιού, που δεν μπορούμε να βρούμε μεταφορικές εταιρείες.

Υπάρχει  ένα καρτέλ εμπόρων το οποίο εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση και βλέπουμε έναν μηχανισμό με το Κράτος, την Πολιτεία, το υπουργείο Ανάπτυξης να μην ασχολούνται με το θέμα των ελέγχων στα σύνορα. «Φεύγουν» τα καρπούζια χωρίς παραστατικά. Καταγγέλλω απειλές εμπόρων να πάρουν το εμπόρευμα, αλλά χωρίς τιμολόγια, μετά από κουβέντες που είχα στα υπουργεία.

Το καρπούζι πλήττεται, πλήττεται ο τόπος μας. Ο νομός Ηλείας τα τελευταία χρόνια είναι ο πρώτος νομός με την μεγαλύτερη παραγωγή σε καρπούζια. Λαμβάνω κάποιες πρωτοβουλίες λοιπόν: να αναγράφεται ως προϊόν γεωργικής ένδειξης. Δεν νοείται να μην συμβαίνει αυτό.

Έχουμε σπόρους και δικές μας ποικιλίες και θα πρέπει  να έχουμε δίπλα μας ένα Ινστιτούτο και να μην μπορούμε να παράξουμε έναν σπόρο.

Όμως το πιο σημαντικό είναι η δημιουργία, η ένταξη των αγροτών σε Ομάδες Παραγωγών. Να μπορούν να διαπραγματεύονται την καθημερινότητα και το μέλλον του επαγγέλματος και βέβαια με οργανωμένο τρόπο την πώληση των προϊόντων.

Χρειάζεται λοιπόν δουλειά. Και οι αγρότες πρέπει να οργανωθούν».

Στην συνέλευση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ήλιδας κ.κ. Αβραάμ Μπούρας, Βαγγέλης Χριστοφόρου και Βασίλης Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Πηνειού και παραγωγός κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Άγγελος Κολόσακας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ν. Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ν. Ηλείας και  της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος κ.α. Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των βουλευτών του νομού κας Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου και Διονύση Καλαματιανού.

Όλοι τους ανέφεραν ότι πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα από την Πολιτεία για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος…

Όλη η επικαιρότητα