Πολιτική

Μαξίμου: Η ΝΔ το βάζει στα «πόδια» από την προκαταρκτική για την Novartis

Ακούστε το άρθρο

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού τονίζει πως η ΝΔ το «βάζει στα πόδια» υπό το βάρος των αποκαλύψεων.

«Η ΝΔ υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου.

Η προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της ΝΔ και όσων την ακολούθησαν είναι άλλη μια κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου.

Η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ότι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο Πρόεδρος της κύριος Μητσοτάκης ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος».

ΝΔ: Όλοι έχουν καταλάβει την σκευωρία που έχει στηθεί

«Από το Μαξίμου και τον λαλίστατο κυβερνητικό εκπρόσωπο παραδόξως διέφυγε ότι από την προανακριτική δεν αποχώρησαν μόνον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων υποτίθεται ότι διώκονται, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άραγε έχουν καμία εξήγηση γι αυτό ή ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλοι πια έχουν καταλάβει τη σκευωρία που έστησαν;», αναφέρουν πηγές της ΝΔ απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρασκευόπουλος: Άτακτη φυγή ενώπιον των αποκαλύψεων

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε πως ενώ η συζήτηση αυτή εκκρεμεί, μέλη- βουλευτές όλων των κομμάτων δήλωσαν ότι αποχωρούν από τις εργασίες, με πρόφαση ότι αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά.

«Η δήλωσή τους είναι προφανώς προσχηματική, αφού η συζήτηση συνεχίζεται: Η πρόωρη διεξαγωγή αποδείξεων, πριν από την κρίση της αρμοδιότητας, θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή και σε ακυρότητες εφόσον στη συνέχεια το όργανο (η Βουλή) κριθεί αναρμόδιο».

«Δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την αποχώρηση, απομένει μόνο η εκδοχή της απροθυμίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρόκειται για μια άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που έπληξε τη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική κοινωνία ας είναι ήσυχη ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συνεχίσει το έργο της για την απόδοση δικαιοσύνης».

Σχετικά με την λειτουργία της επιτροπής, τόνισε πως  «η συζήτηση συνεχίζεται και μάλιστα έχουμε δηλώσει ότι καθ΄οδόν, όποια αποδεικτικά μέσα εισφέρονται, έγγραφα κλπ, κρατούνται για να εξεταστούν στη συνέχεια, με την απόφασή μας για το θέμα της αρμοδιότητας», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι είναι σαφές πλέον ότι «εάν πρώτα προχωρούσαμε στις αποδείξεις και μετά κρίναμε την αρμοδιότητα, θα είχαμε βάλει όλο το θέμα ανάποδα. Είναι σαν πρώτα να προχωράει η επιτροπή στην απόφαση, στην καταδίκη, στην αθώωση και μετά να γίνει η δίκη, για το εάν πρέπει κάποιος να αθωωθεί».

«Το σωστό είναι να προηγηθεί η διαδικασία για την αρμοδιότητα. Αν προκύψει αρμοδιότητα της Βουλής, σημαίνει ότι η Βουλή κρατά την υπόθεση και πάντως καταλήγει οπωσδήποτε στην αποσβεστική προθεσμία και στην παραγραφή εγκλημάτων για τα οποία έχει γίνει το διαβιβαστικό από την εισαγγελία. Εάν η Βουλή κρίνει τον εαυτό της αναρμόδιο στέλνει την υπόθεση στα δικαστήρια, όπου εκεί γίνεται διαλεύκανση, δηλαδή και ανάκριση, και έρευνα, και δίκη, και οι αθώοι αθωώνονται και οι ένοχοι καταδικάζονται.

Όσο και αν οι λέξεις δεν βοηθούν να το καταλάβουμε, διαλεύκανση, φως και δικαιοσύνη, έχουμε μόνο εάν η υπόθεση πάει στη Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος. Παράλληλα σημείωσε όμως ότι «η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να σταλεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Η πολιτική του είναι να γίνουν όλα σωστά, με βάση το σύνταγμα και τους νόμους, και βλέποντας τις συνέπειες στον ορίζοντα. Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη. Βουλή σημαίνει εξάλειψη».

Όλη η επικαιρότητα