Ηλεία

Μαζί για τον δρόμο: Συμμετοχή από Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Πάτρα – Θα στείλουν όλοι το μήνυμα από το Βουπράσιο

Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται το μέτωπο διεκδίκησης για τη συνέχιση των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία – Τσακώνα, με νέες συμμετοχές να ανακοινώνονται στην κινητοποίηση της 26ης Φεβρουαρίου.

Στην προχθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου εξέδωσε ψήφισμα για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στο Βουπράσιο (όρια Ηλείας – Αχαΐας), κάτι που αναμένεται να συμβεί και με την Κεφαλονιά ενώ σίγουρη είναι και η συμμετοχή του δήμαρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη…

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου αναφέρεται ότι «Το δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και την αντίθεση του στην αναστολή υλοποίησης του ζωτικής σημασίας έργου του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου από τον υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή. Με την απόφαση αυτή καταδικάζει τους κατοίκους της Ζακύνθου και της Δυτικής Πελοποννήσου, να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν έναν δρόμο – καρμανιόλα που στοιχίζει κάθε χρόνο 30 ζωές συνανθρώπων μας.

Ο οδικός άξονας Πατρών – Πύργου χρησιμοποιείται από το σύνολο των Ζακυνθινών που ταξιδεύουν εκτός του νησιού αλλά και από το σύνολο των επισκεπτών που φτάνουν ακτοπλοϊκώς στην Ζάκυνθο και ξεπερνούν τους 200.000. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αυτοκινητόδρομο κρίσιμο για την οδική ασφάλεια και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Είναι εντελώς ακατανόητο γιατί ένα τόσο σημαντικό έργο που ήδη χρηματοδοτείται με 300 εκατ. ευρώ από Ευρωπαϊκούς πόρους, άρα δεν θα έχει διόδια με αυτή τη χρηματοδότηση, και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, με ήδη υπογεγραμμένες τις 5 από τις 8 εργολαβίες και έναρξη εργασιών, να πρέπει να σταματήσει. Γιατί να δοθεί με ανάθεση στην Ολυμπία οδό, διότι αυτό είναι το εναλλακτικό σχέδιο που προωθεί ο υπουργός υποδομών, και να μπουν διόδια στην Πατρών – Πύργου;

Μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή και την διαμαρτυρία των δήμων και των φορέων της Περιφέρειας που συμμετέχουν στην κινητοποίηση του Πανηλειακού Συμβουλίου των Αιρετών στις 26 Φεβρουαρίου 2020 και θα συμμετέχουμε αποστέλλοντας αντιπροσωπεία στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του παλιού Βουπράσιου και ταυτόχρονα θα κλείσουμε το δήμο την ίδια ημέρα».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών εξέδωσε ανακοίνωση για την ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, της 26ης Φεβρουαρίου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Λέμε όχι στο δρόμο του θανάτου. Διεκδικούμε: συνέχιση εργασιών στο δρόμο Πάτρα – Πύργο – Ολυμπία – Τσακώνα χωρίς διόδια». Να σημειωθεί επίσης ότι στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν φορείς της Ηλείας, μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο, οι εκπαιδευτικοί και οι δήμοι Πύργου, Πηνειού, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, καθώς και οι τοπικές αρχές και οι φορείς της Αχαΐας.

Όλη η επικαιρότητα