Ηλεία

Μαζικός τάφος ζώων στο Φράγμα του Πηνειού

Επιστολή στον Εισαγγελέα και την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας

Τάφος σκυλιών και άλλων ζώων, που κάποιοι ασυνείδητοι εγκαταλείπουν ρίχνοντάς τα εκεί, έχει γίνει συγκεκριμένο σημείο του Φράγματος Πηνειού αναφέρει με επιστολή της προς την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η κ. Άρτεμις Δημητροπούλου Ψυχολόγος στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ήλιδας Εκπρόσωπος της Φιλοζωικής Ένωσης – ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΨΥΧΕΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ.

Πολλές ώρες κράτησε η τελευταία επιχείρηση που έγινε από την Φιλοζωϊκή Ένωση «Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας» με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας στον «Καιάδα» των αδέσποτων της Ηλείας, στο Φράγμα του Πηνειού.

Η διάσωση των τριών άτυχων σκυλιών διήρκησε δύο μέρες καθώς μέσα στο Φράγμα του Πηνειού είχαν πεταχτεί άλλα τέσσερα σκυλιά. Το τέταρτο σκυλί διέφυγε κολυμπώντας στα νερά της Λίμνης.

Οι συμμετέχοντες στην επικίνδυνη επιχείρηση κατέβηκαν με σχοινιά στην κοίτη του φράγματος.

Συγκλονιστική επιστολή

Στην ενημερωτική της επιστολή η κ. Δημητροπούλου αναφέρει τα εξής:
«Σαν επίσημος εκπρόσωπος της Φιλοζωικής Ένωσης –ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΨΥΧΕΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ,με έδρα την Αμαλιάδα (Δαλιάνη 12), θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω το εξής περιστατικό : Eντός του Φράγματος Πηνειού( στο χωριό Κέντρο δήμου Ήλιδας )κατά τακτά χρονικά διαστήματα ,άνθρωποι αγνώστου ταυτότητας πετούν σκυλιά με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται εκεί τα ζώα ,και να πηγαίνουμε εμεις ως φιλόζωοι εθελοντές να κατεβαίνουμε μια απότομη επικίνδυνη σκάλα ,ρισκάροντας και τη σωματική μας ακεραιότητα.

Ο Χώρος, γύρω από το φράγμα, σε ένα συγκεκριμένο σημείο που συνηθίζουν εσκεμμένα να πετούν τα σκυλιά, έχει περίπου 10 μέτρα ύψος..και όταν κάποιο ζώο βρίσκεται εκεί μέσα είναι αδύνατο να ανέβει μόνο του ,με αποτέλεσμα να αργοπεθαίνει εκεί μέσα αργά και βασανιστικά.

Είναι ένας μαζικός τάφος ζώων…μια παγίδα θανάτου!!!!

Κατά καιρούς , έχουμε διαπιστώσει και βρεί οστά από ζώα, νεκρά ζώα και σκελετωμένα σκυλιά στα όρια θανάτου!

Κανείς απ τους περαστικούς που τα βλέπει δεν έχει κατέβει να απεγκλωβίσει κάποιο απ αυτά τα ζώα που βρίσκονται εκεί μέσα κατά καιρούς,αλλά τα αγνοεί παντελώς.

Οι μόνοι που κατεβαίνουμε εκεί κάτω,γνωρίζοντας τον κίνδυνο, είμαστε μόνο δυο-τρία άτομα από την φιλοζωική ένωση –ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΨΥΧΕΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, της οποίας είμαι και εκπρόσωπος.

Το πρώτο περιστατικό που πληροφορήθηκα ήταν για δύο εγκλωβισμένα σκυλία,φοβικά και σκελετωμένα, τον Δεκέμβριο του 2019.

Καταθέσαμε το συμβάν στο αστυνομικό τμήμα της Αμαλιάδας…όπου και σχηματίστηκε δικογραφία και καταθέσαμε ένορκη προκαταρκτική εξέταση στην Εισαγγελία Αμαλιάδος, τον Ιανουάριο του 2020.

Τον μήνα Φεβρουάριο 2020 απεγκλωβίσαμε άλλα δύο σκυλιά τα οποία πλεόν φιλοξενούμε και περιθάλπτουμε..(όπως και τα δύο προηγούμενα).

Στις 11 Μαρτίου 2020, ενημερώθηκα τηλεφωνικά από κάτοικο του χωριού, ότι εντός του φράγματος βρίσκονται άλλα τρία σκυλιά.

Κατεβήκαμε στο σημείο άμεσα, τα απεγκλωβίσαμε.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά και δεν είναι εφικτό εμείς οι εθελοντές να αναγκαζόμαστε ρισκάροντας να κατεβαίνουμε για απεγκλωβισμό…ούτε σαφώς και μπορούμε να τα αγνοήσουμε και να κλείσουμε τα μάτια σ αυτό το έγκλημα.

Γι αυτούς τους λόγους……Ζητώ την άμεση παρέμβασή σας ώστε να δημιουργηθεί μπάρα ή σκάλα-πέρασμα ,ώστε να μπορούν να ανεβαίνουν τα εγκλωβισμένα σκυλιά.
Ζητώ να πράξετε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες σαν φορέας..λόγω των επαναλαμβανόμενων περιστατικών….και την έγγραφη απάντησή σας επί του θέματος» .

Επιστολή στον εισαγγελέα

Παράλληλα επιστολή προς την Εισαγγελία Αμαλιάδας με κοινοποίηση στο Δήμο Ήλιδας, την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και την Αστυνομική Διεύθυνση Αμαλιάδας απέστειλαν χθες η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Π.Φ.Π.Ο) και η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

“Σύμφωνα με καταγγελίες οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ένα επαναλαμβανόμενο έγκλημα συμβαίνει εδώ και καιρό στο φράγμα του ποταμού Πηνειού στην Αμαλιάδα.

Κάποιοι ασυνείδητοι πετούν με σκοινιά σκυλιά μέσα στο φράγμα με αποτέλεσμα να πνίγονται στα νερά ή να πεθαίνουν αργά και βασανιστικά λιμοκτονώντας, μιας και είναι αδύνατο να εξέλθουν από εκεί διότι οι μοναδικές σιδερένιες και απότομες σκάλες που υπάρχουν, στο τελείωμά τους έχουν μεγάλο κενό το οποίο τα σκυλιά δεν μπορούν να ανέβουν.

Επειδή πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη θανάτωσης πολλών ζώων με ακραία βασανιστικό τρόπο ζητάμε να καλέσετε σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς , Αστυνομία ,Δήμο, Κτηνιατρική Υπηρεσία, Περιφέρεια , Φιλοζωικούς Φορείς ώστε να αποφασιστούν μέτρα να σταματήσει αυτός ο σύγχρονος Καιάδας , που καταδικάζει σε αργό και βασανιστικό θάνατο τα ζώα αλλά και την πόλη μας , η οποία διασύρεται εντός και εκτός Ελλάδος και βεβαίως να σχηματιστεί δικογραφία τουλάχιστον για τα τελευταία περιστατικά και δώσετε εντολή στα αστυνομικά όργανα να κάνουν όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες , ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και υποστούν τα του νόμου .

Ευελπιστώντας ,ότι θα ακούσετε την φωνή χιλιάδων Ελλήνων και την δική μας και ότι με τις ενέργειές Σας θα σταματήσετε αυτή την άκρως ειδεχθή εγκληματική συμπεριφορά ,που θίγει την ανθρωπιά και την αξιοπρέπειά μας και κυρίως βασανίζει αθώα πλάσματα.Εν αναμονή των ενεργειών Σας.

Σας ευχαριστούμε θερμά. Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (66 Σωματεία)και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 118 Ζωοφιλικών Σωματείων Η Πρόεδρος Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη και η γραμματέας Μαρία Χουστουλάκη “

Όλη η επικαιρότητα