Ηλειούπολη

MC Yinka: «Θέλω να γίνω πιο άμεσος με τρόπο έξυπνο και όχι απλοϊκό…»

yinka_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, performer-MC. O πολυπράγμων, Manolis Afoliano ή MC Yinka όπως είναι ευρύτερα γνωστός τόσο από την προσωπική του πορεία όσο και από τις συνεργασίες που κατά καιρούς έχει κάνει με τελευταία αυτή με τους Imam Baildi…

Δείτε παρακάτω τις απόψεις του τόσο γι` αυτή την συνεργασία όσο και για τα γενικότερα μουσικά –και όχι μόνο- «πιστεύω» του…

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com

 

Ποια είναι τα ακούσματα και οι μουσικοί που σε έχουν επηρεάσει;

 

Επηρεάστηκα από πολλούς, όπως Mos def, Fela kuti, James Brown, Parliament Funkadelic, Miles Davis, Wu tang και το ρεύμα το στιχουργικό που είχε να κάνει με το κίνημα των αφροαμερικανών που τότε πάλευαν για τα δικαιώματά τους, που είναι πιο συνειδητοποιημένο στιχουργικά και πολιτικά. Έτσι και ο στίχος στα πρώτα μου κομμάτια ξεκίνησε με το πώς ζω, προσπαθώντας να το κάνω όσο πιο αληθινό και άμεσο γίνεται. Το hip-hop σου δίνει αυτή τη δυνατότητα, να είσαι άμεσος και να λες τα πράγματα ως έχουν. Αυτό δίνει ελευθερία σε αυτόν που το κάνει και το να ξέρεις να χειρίζεται τη γλώσσα και ρυθμικά μπορεί να είναι ένα πολύ δυνατό όχημα, ένα πολύ δυνατό μέσο για να περάσεις αυτά που θέλεις.

Ποια ήταν η αφορμή, η έμπνευση για αυτό το live του περασμένου Ιουλίου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής και τι θέλει να πει στο κοινό της Αθήνας;

Η αφορμή ήταν η ανάγκη μας να κάνουμε κάτι μαζί και είναι μια πρόταση που δεν έχει ξαναγίνει, με παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ και παιδιά μεταναστών. Τα παιδιά αυτά έχουν μια άλλη άποψη πάνω στη μουσική και σίγουρα μπορούν να δώσουν πράγματα στο μουσικό γίγνεσθαι της χώρας. Εκπροσωπούμε ένα στιλ πιο underground και αυτή η παράσταση απευθυνόταν σε ένα ευρύτερο κοινό. Θα ήθελα να το συνεχίσουμε αυτό με ζωντανές εμφανίσεις γιατί όλοι είμαστε σε μια δημιουργική φάση και έχουμε ιδέες.

Τι έχεις πάρει από τη συνεργασία σου με τους Imam Baildi και πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία;

Έχω πάρει πάρα πολλά. Τα παιδιά έχουν επίπεδο και κριτήριο πάνω στη μουσική και υπάρχει μια δημιουργική ελευθερία. Oι Imam Baildi είναι μια κολεκτίβα. Έχω ταξιδέψει μαζί τους σε όλη την Ελλάδα και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Εγώ τους γνώρισα όταν έπαιζα ως DJ πριν δημιουργηθούν οι Imam Baildi. Tέλη του 2008 κυκλοφόρησαν ένα δίσκο ως Imam Baildi και το 2009 θέλησαν να έχουν και φωνητικά και με κάλεσαν. Είναι μια πολύ καλή συνεργασία και υπάρχει συνεχής ανανέωση και όρεξη.

Ποια είναι η έμπνευσή σου για να δημιουργήσεις ένα στίχο, ποια μηνύματα επιθυμείς να περάσεις;

Θέλω να γίνω πιο άμεσος με έναν τρόπο πιο έξυπνο και όχι απλοϊκό. Γράφω για θέματα καθημερινά, προσωπικά, κοινωνικά, παρατηρήσεις, πολιτικά. Ως άτομο έχεις πολιτική συνείδηση χωρίς να είσαι κάπου πολιτικά ταγμένος, αλλά επηρεάζεσαι από πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου και εκφέρεις γνώμη.

Ποια είναι η αγαπημένη σου γωνιά στην Αθήνα και τι δεν αντέχεις σε αυτή την πόλη;

Η αγαπημένη μου γωνιά είναι το Θησείο, το Μεταξουργείο, ο Κεραμεικός, οι περιοχές που έχουν ακόμα την ατμόσφαιρα της γειτονιάς. Αυτό που δεν μου αρέσει αισθητικά στην Αθήνα είναι η άναρχη δόμηση που έχει μεγάλο μέρος της.

Γεννήθηκες, μεγάλωσες και ζεις στην Ελλάδα. Φαντάζομαι πως τη νιώθεις πατρίδα σου. Τι είναι αυτό που θα ήθελες να αλλάξει στην ελληνική κοινωνία;

Υπάρχει πολλή γκρίνια στην ελληνική κοινωνία και σίγουρα η αλλαγή είναι κάτι που θα ξενίσει στον Έλληνα, όπως με τους μετανάστες και την ελληνική ιθαγένεια. Βλέπεις κάποιες αντιδράσεις οι οποίες σε εκπλήσσουν. Σε κάποια μέρη βλέπεις ότι δεν υπάρχει ένα υπόβαθρο για να κατανοήσουν πώς έχουν τα πράγματα. Ένα κοινωνικό σύνολο πρέπει να είναι πιο ομαδικό, πιο αλληλέγγυο, πιο συμβατικό.

Έχεις σκεφτεί να φύγεις από την Ελλάδα και να δοκιμάσεις τις δυνατότητές σου για μια καριέρα στο εξωτερικό;

Βέβαια θα ήθελα. Και κάνω κάποια δειλά βήματα. Το εξωτερικό είναι ένα θέμα που θέλει δουλειά και στο πώς θα δικτυωθείς με promoters, με sites, με δισκογραφικές, με παραγωγούς, κλπ. Και πέρα από δουλειά θέλει και τύχη”.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Ετοιμάζω ένα project για το εξωτερικό με τη δική μου μπάντα όπου συνθέτω και γράφω στίχους σε πιο soul, afro μονοπάτια. Επίσης ετοιμάζω ένα project πιο ηλεκτρονικό, πιο dubstep reggae και ακόμη, έναν ολοκληρωμένο δίσκο.

Όλη η επικαιρότητα