Εκπαίδευση Ηλεία Παιδί

Με 1937 νήπια/προνήπια η Προσχολική Αγωγή στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

«Τομή στην εκπαίδευση» χαρακτήρισε το πρόγραμμα Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας, Παναγιώτης Ζεύλας, σημειώνοντας πως υπάρχουν όλα τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά, για την παροχή προσχολικής αγωγής στα 1.937 νήπια και στα προνήπια της Ηλείας που έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη δίχρονη προσχολική αγωγή ελήφθη με τη σύμφωνη γνώση και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η οποία θα υλοποιηθεί σε 184 δήμους σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και οι επτά δήμοι της Ηλείας.

Εγγράφηκαν 1.973 προνήπια – νήπια

«Στους υπολογισμούς που είχαμε κάνει, μετά τις επαφές με τους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών και τους εκπροσώπους των Δήμων της Ηλείας, είχαμε προβλέψει ότι θα μπορέσουμε να στεγάσουμε όλα τα προνήπια (και τα νήπια) που θα εγγραφούν. Αυτό που είχαμε πει τότε, σήμερα αποδεικνύεται από τις εγγραφές που έχουν γίνει», σημείωσε ο Διευθυντής κ.Ζεύλας, παρουσιάζοντας – ενδεικτικά – τα παρακάτω στοιχεία.

Στην πόλη του Πύργου έχουν εγγραφεί 455 προνήπια και νήπια και στην Αμαλιάδα 306. Και στις δυο πόλεις – στις οποίες «θεωρητικά» υπήρχε κίνδυνος υπέρβασης, υπάρχουν 200 και 44 θέσεις αντίστοιχα κενές. Οι κενές θέσεις στις περιφέρειες και των δυο μεγάλων πόλεων αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους δήμους, είναι πολύ περισσότερες, όπως εξήγησε ο κ.Ζεύλας.

Αναλυτικά, ανά δήμο, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω εγγραφές:

Δήμος Πύργου: 455 στην πόλη του Πύργου, 196 στην περιφέρεια

Δήμος Ήλιδας: 306 στην πόλη της Αμαλιάδας,  141 στην περιφέρεια

Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης:  295 μαθητές

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: 110 μαθητές

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: 114 μαθητές

Δήμος Ζαχάρως: 112 μαθητές

Δήμος Πηνειού: 208 μαθητές

«Θα χτυπήσει παντού το πρώτο κουδούνι»

Η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, αυξάνει και τις ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό, οι οποίες –μοιραία – δεν μπορούν να καλυφθούν από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία. Θα καλυφθούν όμως με τις προσλήψεις των αναπληρωτών, όπως γίνεται και κάθε χρόνο, με τον Διευθυντή κ.Ζεύλα να θυμίζει πως «…κάθε χρόνο, στις 11 Σεπτεμβρίου, το κουδούνι χτυπάει κανονικά σε όλα τα σχολεία». Έτσι, συμπληρώνει «Όπως πέρυσι και παλιότερα, έτσι και φέτος, έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας, θα μεταβιβάσουμε στο Υπουργείο το αίτημα μας για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που χρειαζόμαστε, και ελπίζουμε πως το Υπουργείο Παιδείας, όπως και πέρυσι, να ανταποκριθεί. Και μάλιστα μας έχει ειπωθεί ότι υπάρχει πιθανότητα, οι αναπληρωτές να προσληφθούν για μια 4ετία, κάτι που νομίζω ότι θα αποτελέσει ένα σταθερό σημείο και για τον προγραμματισμό της ζωής τους αλλά θα αυξήσει και την απόδοση τους στο διδακτικό έργο».

Τα αντικειμενικά κριτήρια

Οι εγγραφές, δημιούργησαν και νέες ανάγκες, με αποτέλεσμα – μέχρι στιγμής – να έχει αποφασιστεί η λειτουργία δυο νέων νηπιαγωγείων στην Κουτσοχέρα του Δήμου Πύργου και στον Άγιο Ιωάννη Αμαλιάδας του Δήμου Ήλιδας. «Έχουμε όλα τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά για να παράσχουμε προσχολική αγωγή στα νήπια και τα προνήπια του νομού μας. Δηλαδή, και τα κτίρια, και τους εκπαιδευτικούς που απαιτούνται και τους υποστηρικτικούς θεσμούς καθώς και όλες τις άλλες δομές όπως π.χ. παράλληλη στήριξη, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ακόμα και στο πιο μικρό νηπιαγωγείο», καταλήγει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας, Παναγιώτης Ζεύλας.

Όλη η επικαιρότητα