Ελλάδα

Με 220 πυραύλους έρχονται τα Spike NLOS – Αναβαθμίζονται τα ελικόπτερα Apache

Θα αγοραστούν 35 συστήματα Spike NLOS/ER2 έναντι 370 εκατομμυρίων ευρώ, με την τιμή να συμπεριλαμβάνει το κόστος των πυρομαχικών, της εκπαίδευσης και της υποστήριξης.
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό αριθμό πυραύλων, που σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν τους 220, περιλαμβάνει η προμήθεια των Spike NLOS/ER2 που εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος, όπως η περιπτώσεις των Υποβρυχίων 214 και των Αρμάτων Μάχης Leopard 2A4 και 2AHEL που αγοράστηκαν χωρίς τορπίλες και βλήματα, η κυβέρνηση και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εξασφαλίζει πως τα πανίσχυρα ισραηλινά συστήματα θα έχουν γεμάτη τη φαρέτρα τους με τους «φονικούς» πυραύλους Spike.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, θα αγοραστούν 35 συστήματα Spike NLOS/ER2 έναντι 370 εκατομμυρίων ευρώ, με την τιμή να συμπεριλαμβάνει το κόστος των πυρομαχικών, της εκπαίδευσης και της υποστήριξης. Από τα 35 συστήματα, τα 27 θα καλύψουν τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και πιο συγκεκριμένα, εννιά θα τοποθετηθούν στα Apache AH-64D και τα υπόλοιπα 16 θα είναι εποχούμενα και θα εξοπλίσουν τους Λόχους Αντιαρματικών Μονάδων του Μηχανοκίνητου Πεζικού. Όλα τα Spike του Στρατού Ξηράς θα ανήκουν στην έκδοση NLOS (Non Line of Sight) με βεληνεκές που αγγίζει τα 35 χιλιόμετρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του cnn.gr, το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει οκτώ συστήματα, τέσσερα Spike NLOS για τις Κανονιοφόρους «ΜΑΧΗΤΗΣ» και τέσσερα Spike ER2 για τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

«Χάθηκε χρόνος»

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι χάθηκε σημαντικός χρόνος για την ολοκλήρωση του προγράμματος και ότι αν όλα είχαν εξελιχθεί βάσει του αρχικού σχεδιασμού, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είχαν αυτή τη στιγμή στη διάθεση τους έναν πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος.

Η υπόθεση των Spike αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κωλυσιεργίας αφού ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής είχε εγκρίνει την προμήθεια των κατευθυνόμενων βλημάτων ενώ τόσο το ΓΕΕΘΑ, όσο και τα δύο Επιτελεία (ΓΕΣ,ΓΕΝ) είχαν ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την ανάγκη προμήθειας του συστήματος και είχαν προβεί στις σχετικές ενέργειες.

Ωστόσο, χάθηκε ενάμιση χρόνος με τον φάκελο να γίνεται «μπαλάκι» ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη ΓΔΑΕΕ ενώ έπρεπε να ξεπεραστούν και μια σειρά από εμπόδια που έθεταν εγχώριοι και εξωγενείς παράγοντες.

Τα επόμενα βήματα

Μετά το πράσινο φως του ΚΥΣΕΑ, το πρόγραμμα θα έρθει για έγκριση στην ολομέλεια της Βουλής, ακόμη και πριν τις εθνικές εκλογές, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η συμβασιοποίηση από τη ΓΔΑΕΕ. Αρμόδιες πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν τον κίνδυνο να βρεθούμε ενώπιον νέων καθυστερήσεων μέχρι να ετοιμαστούν οι συμβάσεις και να μπουν οι τελικές υπογραφές. Από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρεία Rafael Advanced Defence Systems πάντως, διευκρινίζεται ότι οι πρώτοι Spike θα παραδοθούν στην Ελλάδα 16 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Αναβαθμίζονται τα Apache

Το χθεσινό ΚΥΣΕΑ έκρυβε μία ακόμη «έκπληξη» καθώς ενέκρινε και την αναβάθμιση των Επιθετικών Ελικοπτέρων Apache AH-64A. Το πρόγραμμα αφορά σε 19 Ελικόπτερα της έκδοσης Α, της παλαιότερης που μόνο η Ελλάδα και το Ισραήλ χρησιμοποιούν πλέον. Τα Apache θα αποκτήσουν τη δυνατότητα ανάληψης νυχτερινών αποστολών αφού θα εγκατασταθούν νέα ηλεκτρο-οπτικά και ηλεκτρονικά συστήματα ενώ θα επεκταθεί η επιχειρησιακή τους ζωή.

Με την απόφαση αυτή, διευθετείται ένα ακόμη «αγκάθι», που παρά το μικρό κόστος, μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ ανά ελικόπτερο, ταλαιπωρούσε για χρόνια τις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα την Αεροπορία Στρατού, η οποία έχει στο οπλοστάσιο της 19 Apache με περιορισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Όλη η επικαιρότητα