Αγροτικά Ηλεία

Με άδεια χέρια η επιστροφή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Επιδιώκεται ραντεβού με τον Αποστόλου για το πλαφόν της σταφίδας

Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου βρίσκεται η λύση του θέματος που έχει ανακύψει με το πλαφόν για την συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση Κορινθιακής σταφίδας.

Όπως είναι γνωστό στην Ηλεία έχει ανακύψει πρόβλημα γιατί υπάρχουν σταφιδοπαραγωγοί που χάνουν την στρεμματική ενίσχυση καθώς δεν μπορούν να συμπληρώσουν το πλαφόν των 150 κιλών το στρέμμα και παρά το αίτημα της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας για μείωση στα 50 κιλά το στρέμμα, δεν μπορεί να γίνει κάνει εάν δεν εκδώσει σχετική απόφαση ο ίδιος ο Υπουργός.

Αυτό επισημάνθηκε και κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γιώργο Κέντρο.

‘Πονοκέφαλος’ το πλαφόν

Ο κ. Βαλιανάτος ανέφερε το πρόβλημα που έχει ανακύψει, επισημαίνοντας ότι το πλαφόν δεν συμπληρώνεται εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το 2017 και είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές στην Κορινθιακή σταφίδα.

Ωστόσο, λύση δεν μπόρεσε να του δώσει ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ξεκαθάρισε ότι είναι θέμα Υπουργικής Απόφασης, γι’ αυτό και αναμένεται εντός των ημερών να προγραμματιστεί ένα ραντεβού προκειμένου ο κ. Βαλιανάτος να συναντηθεί με τον ίδιο τον Υπουργό.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έριξε μία άλλη λύση στο τραπέζι, η οποία μπορεί να υιοθετηθεί μόνο από τους σταφιδοπαραγωγούς που δεν έχουν ένα ενιαίο αγροτεμάχιο, αλλά διαφορετικά τμήματα. Η πρόταση αναφέρει να αφαιρεθεί από τα δηλωθέντα ένα αγροτεμάχιο , έτσι ώστε με τα εναπομείναντα λιγότερα δηλωθέντα στρέμματα να συμπληρωθεί το πλαφόν.

Πρόταση η οποία θα εξεταστεί από την Ομάδα Παραγωγών, εν όψει και της συνάντησης με τον Υπουργό και με δεδομένο ότι η επόμενη καταβολή χρημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει το χρονικό διάστημα 20-30 Ιουνίου.

Όλη η επικαιρότητα