Αθλητισμός

Με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις απειλούνται οι αθλητές της Τζαμάικα

bolt.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο της Διεθνούς Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA) έχει μπει για τα καλά η Τζαμάικα: Τη Δευτέρα θα αποβιβαστεί στο νησί της Καραϊβικής κλιμάκιο της WADA προκειμένου να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος αντιντόπινγκ στη χώρα.

Αν μάλιστα δεν περάσει κάποια κριτήρια ελέγχου οι αθλητές και οι αθλήτριες της Τζαμάικα απειλούνται με αποκλεισμό από τις κορυφαίες διοργανώσεις μεταξύ των οποίων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες!

Το σκάνδαλο του καλοκαιριού με τα νέα πέντε κρούσματα ντόπινγκ τζαμαϊκανών αθλητών, μεταξύ των οποίων και μεγάλα ονόματα όπως ο Ασάφα Πάουελ, η Βερόνικα Κάμπελ και η Σερόν Σίμπσον, άνοιξε και πάλι τον ασκό του αιόλου. Η χώρα της Καραϊβικής που σαρώνει στις μεγάλες διοργανώσεις στα σπρίντ τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες δεν είχε περάσει τους αθλητές της από τους απαραίτητους ελέγχουν τουλάχιστον πέντε με επτά μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου!

Με εξαίρεση τον Γιουσέιν Μπόλτ ο οποίος είχε περάσει τους περισσότερους ελέγχους (όχι όμως από την επιτροπή αντιντόπινγκ της χώρας του, αλλά από τη WADA και τη διεθνή ομοσπονδία στίβου, την ΙAFF) οι υπόλοιποι αθλητές και αθλήτριες πήγαν στο Λονδίνο χωρίς ουσιαστικό έλεγχο!

Το όλο θέμα (τη στιγμή μάλιστα που έχουν αρχίσει και πιέζουν έντονα και οι Αμερικάνοι) προκάλεσε τη δυσφορία του επικεφαλής της της WADA Tζον Φάχεϊ, ο οποίος μάλιστα είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη τη στάση των Τζαμαϊκανών από τη στιγμή που είχαν δηλώσει…κώλυμα για να περάσουν έλεγχο του εργαστηρίου τους από τη WADA, πριν το 2014.

Οι πιέσεις όμως έγιναν αφόρητες και πλέον οι Τζαμαϊκανοί άλλαξαν πλεύση με τομ επικεφαλής του οργανισμού αντιντόπινγκ της χώρας, Χερμπ Ελιοτ να ενημερώνει πως θα υπάρξει επίσκεψη της WADA. Κλιμάκιο της οποίας (αποτελούμενο από τρία μέλη) θα επισκεφτεί την Τζαμάικα τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου και θα μείνει εκεί για δύο μέρες για έναν πλήρη έλεγχο στο εργαστήριο του αντιντόπινγκ.

πηγή:tanea.gr

Όλη η επικαιρότητα