Χωρίς κατηγορία

Με απολογίες κατηγορουμένων συνεχίζεται η δίκη για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 (Βίντεο)

13373_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

«Δεν υπήρξε συντονισμός από την κεντρική εξουσία. Ευθύνες βαρύνουν τον τότε περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας. Οι φωτιές δεν ήταν συνηθισμένες, ήταν ένα συντονισμένο σχέδιο που ήθελε να κάψει την Ελλάδα».

Με αυτά τα λόγια ο τότε δήμαρχος, Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, κατηγορούμενος στη δίκη για τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, χαρακτήρισε την κατάσταση που έζησε η Ζαχάρω πριν από πέντε ολόκληρα χρόνια.

Χθες το πρωί ξεκίνησαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας οι απολογίες των κατηγορουμένων για τις πυρκαγιές του 2007, με τους τρεις πρώτους, Σοφία Νικολοπούλου, Χαράλαμπο Καφύρα και Πανταζή Χρονόπουλο να επισημαίνουν στις απολογίες τους, ο καθένας από την πλευρά του, τις συνθήκες που υπήρξαν τότε αλλά και στο που εκτιμούν πως οφείλεται η μεγάλη καταστροφή που γνώρισε η Ηλεία.


Η γιαγιά που κατηγορείται πως τον Αύγουστο του 2007 προκάλεσε τη φωτιά επειδή έβραζε κόλλυβα στην κουζίνα της, ξεκίνησε νωρίς το πρωί την απολογία της καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου το τι ακριβώς συνέβη μόλις το σπίτι τυλίχθηκε στις φλόγες, αλλά και ποιες ήταν οι ενέργειές της τη στιγμή που η ίδια αντιλήφθηκε την πυρκαγιά. Η απολογία της κ. Νικολοπούλου ολοκληρώθηκε λίγη ώρα μετά.

Στη συνέχεια, από το προεδρείο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας κλήθηκε να απολογηθεί ο τότε νομάρχης Ηλείας και νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε πως οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν από την πλευρά της νομαρχίας Ηλείας, έγιναν άμεσα, μόλις υπήρξε η ανάλογη ενημέρωση, ενώ χαρακτήρισε ως «πρωτόγνωρα» τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο στο Νομό.

Επίσης ο κ. Καφύρας, τόνισε πως υπήρξε καθυστέρηση στην επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η οποία προφανώς άργησε να ενημερωθεί για το συμβάν, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν μπορεί να συντονίσει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Τέλος ο τότε νομάρχης Ηλείας ξεκαθάρισε πως από την πρώτη στιγμή συγκλήθηκε Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο (ΣΝΟ) στο οποίο είχαν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των φονικών πυρκαγιών.

Για σχέδιο οργανωμένης επίθεσης και για έλλειψη συντονισμού για την αντιμετώπιση της φωτιάς από την κεντρική εξουσία έκανε λόγο ο τότε δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι.

Ο κ. Χρονόπουλος στην απολογία του έριξε ευθύνες στον τότε περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ενώ επεσήμανε πως ο ίδιος είχε ενημερώσει «τους πάντες» για την επικινδυνότητα που υπήρχε εκείνη την ημέρα, βάσει του εγγράφου της πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα, ο τότε δήμαρχος Ζαχάρως τόνισε πως δεν θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενος αποποιούμενος κάθε ευθύνη, ενώ «έριξε το μπαλάκι» στην κεντρική εξουσία για έλλειψη συντονισμού. Όσο για τον εγκλωβισμό των ατόμων στο τραγικό σημείο της Αρτέμιδας, ο τότε δήμαρχος Ζαχάρως, πάντα σύμφωνα με την απολογία του, σχολίασε πως «οι άνθρωποι, αν συνέχιζαν για Ζαχάρω θα είχαν σωθεί. Είδαν την πυροσβεστική εκεί και τους έδωσε την αίσθηση της ασφάλειας».

Ο κ. Χρονόπουλος λίγο πριν ολοκληρώσει την απολογία του, χαρακτήρισε ως «πυροθύελλα» την κατάσταση που επικρατούσε στο σημείο που έγινε το τραγικό συμβάν και παρουσίασε στο δικαστήριο τη μορφή που -λόγω της υψηλής τότε θερμοκρασίας- έχει πάρει η ζάντα ενός εκ των οχημάτων που κάηκαν στην πυρκαγιά, θέλοντας να δείξει τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Πάντως όπως ανέφερε ο κ. Χρονόπουλος, «αν συμβεί ξανά τέτοια φωτιά ίσως συμβούν τα ίδια και χειρότερα» ενώ αναφέρθηκε και στη φωτιά που ξέσπασε στην Αρχαία Ολυμπία τονίζοντας χαρακτηριστικά «Στην Αρχαία Ολυμπία την περίμεναν δύο μέρες τη φωτιά και δεν έκαναν καμία κίνηση ενώ ο κρόνιος λόφος είχε πυρασφάλεια, να δοκιμάσουν το σύστημα. Γίναμε διεθνώς ρεζίλι και θα έπρεπε αυτοί να είναι κατηγορούμενοι και όχι εγώ».

Να σημειωθεί πως σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι απολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων, ενώ η πολύκροτη δίκη για τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 βαίνει προς την ολοκλήρωσή της.


Όλη η επικαιρότητα