Περιβάλλον

Με ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο στην Ηλεία η θάλασσα μπορεί να «καταπιεί» εκατοντάδες μέτρα γης

«Ως Οικολόγοι μιλούσαμε για την κλιματική αλλαγή εδώ και αρκετά χρόνια διότι ένα από τα χαρακτηριστικά του χώρου είναι ότι βασίζεται και σε αυτά που λένε οι επιστήμονες. Επομένως η κλιματική αλλαγή και τα φαινόμενα που καταγράφονται τώρα ήταν βέβαιο ότι θα συμβούν. Εμείς πάντα επισημαίναμε ότι έπρεπε να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και ανάπτυξης για να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα… εδώ που έχουμε φτάσει τώρα θα πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να δώσουμε νέο νόημα σε αυτό που λέμε Πολιτική Προστασία και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Δεν είναι θέμα μόνο το πώς θα προετοιμαζόμαστε για μια θεομηνία. Τα φαινόμενα άλλωστε δεν είναι πρωτόγνωρα απλώς η συχνότητα τους γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Θα πρέπει λοιπόν να προσαρμοζόμαστε και να μην θεωρούμε πως είναι κάτι εντελώς απρόβλεπτο.

Η προσαρμογή δεν είναι όμως μόνο ότι θα ξέρουμε ότι θα έχουμε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο αλλά και το να προστατευτούμε από αυτό. Σκεφτείτε την διάβρωση των ακτών στην Δυτική Πελοπόννησο και την Ηλεία που σαν νομός έχει δίπλα της ανοιχτή θάλασσα, κι αυτό είναι στοιχείο που “ευνοεί” τα φαινόμενα λόγω της αυξανόμενης θερμοκρασίας του νερού και της μεγάλης ενέργειας που είναι συσσωρευμένη στη θάλασσα, αυτές οι περιοχές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στο πως διαχειρίζονται τις ακτές τους. Αν συνεχιστεί η διάβρωση και χαθεί το παραλιακό τοίχος των αμμολόφων μπορεί με ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο η θάλασσα να εισχωρήσει εκατοντάδες μέτρα μέσα. Εκτός από την ενημέρωση λοιπόν χρειάζεται προστασία των οικοσυστημάτων, θωρακισμός των ακτών… η αποκατάσταση υγροτόπων που έχουν εξαφανιστεί όπως η λίμνη Μουριάς και Αγουλινίτσας θα αποτελούσε μια τέτοια θωράκιση της ακτής της Δυτικής Ελλάδας ενάντια σε αυτά τα επιθετικά θαλάσσια φαινόμενα.

Πρέπει να προστατεύσουμε το Περιβάλλον μας που με τη σειρά του θα μας προστατεύει από αυτά τα φαινόμενα. Χρειάζονται Πολιτικές που θα μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή… δεν μπορούμε να μιλάμε γι` αυτήν και την ίδια στιγμή να κάνουμε εξορύξεις υδρογονανθράκων. Αυτό είναι ασέβεια για τις μελλοντικές γενιές».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Επικεφαλής της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας»)

Όλη η επικαιρότητα