WEB tv Ηλεία

Με επιτυχία η άσκηση «Πυρσός 2023» και στην Ηλεία – Διαχωρισμός ρόλων και προτάσεις για πρόληψη

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στους νέους χώρους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι σε δυο δύσκολα σενάρια πυρκαγιάς σε περιοχές με αρκετές ιδιαιτερότητες και ύψιστου κινδύνου τα τελευταία χρόνια, καθώς και να ακουστούν προτάσεις που δεν θα εστιάζουν μόνο στην καταστολή αλλά και στην πρόληψη αυτής, είχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετείχαν χθες το πρωί στην πανελλαδική άσκηση της Πυροσβεστικής με την κωδική ονομασία «Πυρσός 2023» που πραγματοποιήθηκε στους νέους χώρους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ηλείας.

Την παρουσίαση των δυο σεναρίων πυρκαγιάς πραγματοποίησε ο αξιωματικός της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ηλείας Αναστάσιος Κοτσώνης.

Την παρουσίαση των δυο σεναρίων ανέλαβε ο αξιωματικός της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ηλείας Αναστάσιος Κοτσώνης, ωστόσο πριν την ανάλυσή τους θέλησε να παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους το σύστημα «Engage», μια ηλεκτρονική εφαρμογή τηλεματικής και διαχείρισης ενός συμβάντος και τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή στο Πυροσβεστικό Σώμα από το 2018, αποτελώντας από τότε οδηγό για όλα τα συμβάντα που καλείται η υπηρεσία. Δίνει τη δυνατότητα στο χειριστή να διαχειριστεί πολλά συμβάντα μαζί και σε αυτό έχουν πρόσβαση όχι μόνο η διοίκηση του νομού, αλλά και η Περιφέρεια και το Αρχηγείο.

Τεράστια η παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην πανελλαδική άσκηση επί χάρτου «Πυρσός 2023».

Από την πλευρά του, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλης Σολδάτος τόνισε πως ο στόχος όλων είναι κοινός και είναι πάντα η πρόληψη, επισημαίνοντας μάλιστα πως παρά τις χαμηλές χρηματοδοτήσεις θα γίνει ιεράρχηση των σημείων που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι.

Το πρώτο στίγμα που δόθηκε στο σύστημα «Engage» που δείχνει που μαίνεται η φωτιά.

Έκανε αναφορά και στην ομάδα Drone που θα συνδράμει συχνά σε απρόβλεπτες μέρες και ώρες για να αποτραπούν οι ενάρξεις πυρκαγιών, ενώ χαρακτήρισε το νομό ως έναν «από τους χειρότερους πανελλαδικά» λόγω των συνεχόμενων ρεκόρ κάθε χρόνο και δήλωσε πως θα πρέπει οι ενέργειες όλων να στοχεύουν στην πρόληψη πρωτίστως. Πρόσθεσε δε πως η συνεργασία με τους προέδρους κοινοτήτων είναι πολύ καλή τα τελευταία χρόνια, ενώ τέλος εστίασε στις διατάξεις που αφορούν τα ακαθάριστα οικόπεδα.

 Το πρώτο σενάριο

Ο κ. Κοτσώνης ανέλυσε αρχικά το πρώτο σενάριο που αφορούσε την έναρξη πυρκαγιάς σε δασική έκταση κοντά σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα και τουριστικά σημεία του δήμου Ζαχάρως, τη Νέδα, όπου ανέφερε τα στοιχεία στους εκπροσώπους φορέων και ακολούθως τους ζήτησε να αποτυπώσουν συνοπτικά τις ενέργειες που θα έκαναν προκειμένου να βοηθήσουν στην καταστολή του συμβάντος. Πέραν όμως των ενεργειών, οι άνθρωποι της υπηρεσίας ζήτησαν ακόμα να κατατεθούν προτάσεις που οι εκπρόσωποι των φορέων πιστεύουν ότι μπορούν να ενισχύσουν τον τομέα της πρόληψης στο νομό.

Σε ότι αφορά το σενάριο και την εξέλιξή του προς το χειρότερο, αναλύθηκαν οι ενέργειες κάθε φορέα και οι δυνάμεις που επιχειρούν –οχήματα και πεζοπόρα τμήματα– στο σημείο, εκφράστηκε η ανάγκη συνδρομής από εναέρια μέσα και τέθηκαν επί χάρτου όλοι οι τρόποι εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση που το συμβάν δεν κυλήσει ομαλά.

Το δεύτερο σενάριο

Πέραν όμως του περιστατικού της Νέδας, το σενάριο προέβλεπε και την ύπαρξη ενός ακόμα παράλληλου περιστατικού σε μια περιοχή που έχει απασχολήσει αρκετά τις πυροσβεστικές αρχές του νομού τα προηγούμενα χρόνια, τη Σπιάντζα, σύμφωνα με το οποίο η κατάσταση είναι και εκεί δραματική και καίγονται σπίτια, με αποτέλεσμα η μοναδική διέξοδος των πολιτών –εξαιτίας των έντονων καπνών– να είναι προς την παραλία. Και σε αυτό το σενάριο ζητήθηκε η παρέμβαση των εκπροσώπων κάθε φορέα, προκειμένου να επισημάνουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν προκειμένου να βοηθήσουν το έργο κατάσβεσης της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, έγινε και μια αναφορά στα έργα καθαρισμών και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών που έχουν γίνει προκειμένου να αποφευχθούν συμβάντα παλαιότερων ετών.

Τοποθετήσεις Ν. Ρουμελιώτη και Χ. Μπόκα

Διαδικτυακά συνδέθηκαν και τοποθετήθηκαν σύντομα οι Νίκος Ρουμελιώτης και Χριστόφορος Μπόκας.

Στη σημαντική αυτή άσκηση συμμετείχαν διαδικτυακά ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Υποστρατηγός Νίκος Ρουμελιώτης και ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Χριστόφορος Μπόκας, που κατά τις σύντομες τοποθετήσεις τους στάθηκαν ιδιαίτερα στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων που μπορεί να είναι καλή αλλά έχει και τα περιθώρια να γίνει καλύτερη, καθώς και στις ενέργειες που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα από όλους ώστε να κυλήσει ομαλά η φετινή αντιπυρική περίοδος.

«Εγρήγορση, ετοιμότητα, συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων»

Το συντονισμό της άσκησης πραγματοποίησε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Ταξίαρχος – Αρχιπύραρχος Βασίλης Σολδάτος.

Για την άσκηση μίλησε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Ταξίαρχος – Αρχιπύραρχος Βασίλης Σολδάτος, που δήλωσε: «Στα πλαίσια της εγρήγορσης, ετοιμότητας και συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, σήμερα οργανώνεται πανελλαδική άσκηση με το κωδικό όνομα «Πυρσός 2023». Ήδη έχουν δοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς τα επεισόδια του σεμιναρίου που αφορούν την περιοχή της Ζαχάρως, σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο σενάριο που προσπαθούμε όλοι μαζί από κοινού να αντιμετωπίσουμε άμεσα και δίχως να κινδυνέψει κανείς».

Όλη η επικαιρότητα