Ηλεία

Με φώτα LED στο δρόμο για τις εκλογές – Πρωτοπόρος ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Ακούστε το άρθρο

Μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει η αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Αυτό θα γίνει μέσω δημόσιας σύμβασης με την διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που θα δώσει λύση σε ένα μεγάλο θέμα που σήμερα απασχολεί όλες τις πόλεις και τα χωριά του δήμου.

Πολλαπλά κέρδη

Για το συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε:

«Ο δήμος μας είναι από τους πρωτοπόρους στο θέμα της αναβάθμισης του συστήματος οδοφωτισμού. Η αντικατάσταση των υπαρχόντων συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες αυξημένης ενεργειακής απόδοσης LED μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας κατά 68% και μείωση κόστους συνολικά κατά 76%.Πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχουν σημαντικά οφέλη όπως περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καλύτερη ποιότητα φωτισμού, βελτίωση των υπηρεσιών στις κατοικίες και αναβάθμιση του νυχτερινού περιβάλλοντος.Η σκοπιμότητα της δράσης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ωφέλεια του Δήμου κατά την τουλάχιστον 15ετη περίοδο λειτουργίας του νέου συστήματος, εκτιμάται σε 2.939.139,61 ευρώ, ενώ παράλληλα ο Δήμος ουσιαστικά δεν θα επιβαρυνθεί με την καταβολή της αμοιβής του Αναδόχου αφού αυτή θα καταβάλλεται από μέρος της προκύπτουσας μείωσης κόστους του συστήματος οδοφωτισμού..

Πρόκειται για δράση υψίστης προτεραιότητας και ολοκληρωμένης παρέμβασης, αφού αφορά σε όλους του κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου και αποφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως βελτίωση – αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου, μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), ενίσχυση της ασφάλειας κ.α».»

Δεν επιβαρύνεται ο δήμος

Ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Μίγκος αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: «Η δράση της τοποθέτησης LED σε όλες τις κολώνες δημοτικού φωτισμού στο δήμο μας ψηφίστηκε στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή η δράση καθιστά το δήμο πρωτοπόρο με 8.500 λαμπτήρες και θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα αυτό το οποίο φαινομενικά φαίνεται απλό όμως πολλές φορές κρίνονται ακόμη και οι εκλογές, δηλαδή στην ταχύτητα που έχει η δημοτική αρχή στην αποκατάσταση των βλαβών. Το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό. Πρέπει να γίνουν δημοπρασίες, αναθέσεις και δεν αφορούν τον κόσμο που σωστά τον ενδιαφέρει να υπάρχει φως στην περιοχή του. Ο δήμος ανέθεσε σε μια εταιρεία να κάνει εκτίμηση της κατάστασης που υπάρχει στο δήμο, έκανε μια πλήρη καταγραφή των λαμπτήρων που υπάρχουν και τελικά παρέδωσε ένα είδος μελέτης στο οποίο περιγράφει την σκοπιμότητα για την οποία πρέπει να τοποθετηθούν λαμπτήρες LED, που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους συνηθισμένους. Το σύστημα θα αποτελείται από λαμπτήρες LED, από σύστημα ασύρματο που θα ελέγχει τη λειτουργία όλων των λαμπτήρων και έτσι θα μπορεί να γίνεται ένας συνολικός έλεγχος του δικτύου φωτισμού από συγκεκριμένο πίνακα που θα βρίσκεται σε κτίριο του δήμου και θα ελέγχει ένας υπάλληλος. Ο καμένος λαμπτήρας θα αντικαθίσταται άμεσα σε 48 ώρες. Ο δήμος δεν επιβαρύνεται. Τα χρήματα από τα οποία θα πληρωθεί ο ανάδοχος θα προέρχονται από την ωφέλεια που θα προκύπτει από την μείωση του κόστους. Ο δήμος σε ένα βάθος 15ετίας θα ωφεληθεί περίπου 2 εκατ. ευρώ. Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα υπογράψει σύμβαση με την οποία θα πρέπει να αναλάβει την συντήρηση επί 10 χρόνια όλων των λαμπτήρων με υποχρέωση εντός 48 ωρών να κάνει την αντικατάσταση.»

Όλη η επικαιρότητα