Ηλεία

Με λαμπρότητα οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τους Τρεις Ιεράρχες

16875_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε χθες η μνήμη των τριών επιφανών Αγίων και προστατών των γραμμάτων και των μαθητών, Ιωάννη Χρυσοστόμου, Βασιλείου του Μεγάλου και Γρηγορίου του Θεολόγου, από την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Εκπαιδευτική κοινότητα της Ηλείας.

Η Θεία Λειτουργία μετ\’ αρτοκλασίας, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού, παρουσία εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας -εκπαιδευτικών και μαθητών- της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθους πιστών.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, γαλουχημένοι με τα βαθιά νοήματα της θρησκείας και άριστοι γνώστες της αρχαίας ελληνικής σοφίας, συνδυάζουν τις γνώσεις τους αυτές και προσφέρουν τις πρώτες βάσεις στη διαμόρφωση της ελληνοχριστιανικής παιδείας και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Για τη μεγάλη προσφορά τους στα γράμματα ανακηρύχτηκαν άγιοι προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και γενικά της σπουδάζουσας νεολαίας. Για αυτή τους την προσφορά μίλησε και ο καθηγητής Παιδαγωγικών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ηρακλής Ρεράκης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Η πράξη είναι η σοφία της ζωής» και οι πράξεις των τριών Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας ήταν αυτές που τους οδήγησαν στην αγιοσύνη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σημερινές δυσκολίες της ζωής και πόσο η οικονομική συγκυρία μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο και τις πράξεις του ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «αν επιστρέψουμε στις αξίες της ζωής, δε χρειάζεται να κάνουμε καμία άλλη προσπάθεια».


Απονομή διπλωμάτων και μεταλλίων


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η απονομή των Διπλωμάτων, στους απόφοιτους της (αναγνωρισμένης από το κράτος και του υπουργείου Παιδείας) Σχολής Βυζαντικής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, Ευθύμιο Τυλιγάδα, Νικόλαο Πατσή και Δημήτρη Καρνέζο.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Γραφείο Αθλητισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας με υπεύθυνο τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Χαράλαμπο Μπάτσα, βράβευσε 12 μαθητές-αθλητές που κατά την περσινή χρονιά σημείωσαν σημαντικές επιδόσεις και διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι Παναγιώτης Μάντης, Βασιλική Μαρκοπούλου, Έρση Βυθούλκα, Γεωργία Νικολοπούλου, Μαρία Αναγνωστοπούλου, Κατερίνα Χριστόγιωργου, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, Χαρίκλεια Μιχοπούλου, Παναγιώτης Γκάβαλος, Παναγιώτα Τσακοπιάκου, Παναγιώτης Μαρίνος και Αλεξάνδρα Αποστολοπούλου.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα