Κόσμος

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε η συμφωνία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση

me_megali_pleiopsifia_perase_i_symfonia_sti_galliki_ethnosyneleysi.jpg
Ακούστε το άρθρο
«Επίσημη πρώτη» από την γαλλική Εθνοσυνέλευση για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Το κείμενο της συμφωνίας για τη βοήθεια στην Ελλάδα υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

«Χαιρετίζω το κουράγιο του Αλέξη Τσίπρα που έβαλε το συμφέρον της χώρας πάνω απ’ όλα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, τονίζοντας ότι «το να εγκαταλείπουμε τους Έλληνες είναι σαν να εγκαταλείπουμε τους εαυτούς μας».

Λαμβάνοντας το λόγο πριν την ψηφοφορία, ο Βαλς υπερασπίστηκε με ιδιαίτερη ένταση την επικύρωση της συμφωνίας, τονίζοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες η ΕΕ έζησε δύσκολες και σίγουρα ιστορικές στιγμές, όμως η Ευρώπη ξεπέρασε μία κρίση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία».

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το απόγευμα της Τετάρτης τη συμφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα με 412 ψήφους υπέρ και 69 κατά, ενώ υπήρχαν και 49 αποχές.

Το κείμενο υιοθετήθηκε επίσης από τη Γερουσία με μεγάλη πλειοψηφία· σε σύνολο 343 ψηφισάντων 260 ψήφισαν «ναι», 23 «όχι» και 60 απείχαν της ψηφοφορίας.

Παρ’ ότι σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, αρκούσε η υπογραφή του Γάλλου προέδρου για να επικυρωθεί από τη Γαλλία η συμφωνία, ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να την υποβάλλει για επικύρωση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση με βάση το άρθρο 50 του Συντάγματος που δίνει αυτήν τη δυνατότητα.

Από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης ο Μανουέλ Βαλς απαρίθμησε τα δεινά που θα είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα χωρίς την ύπαρξη συμφωνίας, υπογραμμίζοντας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους για την Ευρώπη.

«Χωρίς μια συμφωνία, θα δίναμε και μια ανησυχητική εικόνα για μας τους ίδιους στον υπόλοιπο κόσμο» τόνισε.

«Το αποτέλεσμα της συμφωνίας, είναι ότι η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, γεγονός που ήταν το βασικό ζητούμενο και η θέση που υπερασπίστηκε με τον πλέον πεισματικό τρόπο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει Grexit ούτε προσωρινό Grexit» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και απευθυνόμενος στους βουλευτές που τοποθετούνται κατά της συμφωνίας δήλωσε:

«Χαιρετίζω το κουράγιο του Αλέξη Τσίπρα που έβαλε το συμφέρον της χώρας πάνω απ’ όλα. Όταν θέλουμε να υποστηρίξουμε τον Αλέξη Τσίπρα, δεν μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι αυτών που θέλουν την έξοδο της Ελλάδας.

»Και σας το λέω, ότι αυτοί που για λόγους τακτικής ή ιδεολογίας δραστηριοποιούνται σήμερα κατά της συμφωνίας, είναι σαν να συμφωνούν με την δυστυχία των Ελλήνων. Το να εγκαταλείψουμε τους Έλληνες, είναι σαν να εγκαταλείπουμε τους εαυτούς μας» είπε ο Μανουέλ Βαλς, υπογραμμίζοντας ότι μια χώρα σαν τη Γαλλία θα πρέπει να έχει συνέπεια στις αποφάσεις της.

Μιλώντας στη συνέχεια για το γαλλο-γερμανικό δίδυμο, ο Βαλς αναγνώρισε ότι στην Ευρώπη «τίποτα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς τη Γαλλία και τη Γερμανία ενωμένες».

«Με πλήρη συνείδηση και υπευθυνότητα, ο πρόεδρος [Ολάντ] εργάσθηκε για τη διατήρηση των γάλλο-γερμανικών σχέσεων, τη διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ και την προστασία των συμφερόντων των Γάλλων φορολογούμενων» κατέληξε ο Βαλς, καλώντας τους βουλευτές να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα