WEB tv Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με νέα «όπλα» στην αντιπυρική περίοδο οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας

Πρόκειται για 3 drone, δυο DJI MATRICE 300 RTK και ένα SARISA SRS 1C, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα εποπτείας του νομού από ψηλά και με μεγάλη εμβέλεια προκειμένου να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έδαφος γίνεται και να μπορούν να βοηθήσουν όπως προαναφέρθηκε στην πρόληψη ή την καταστολή μιας πυρκαγιάς.
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένες με δυο σημαντικά εργαλεία που θα βοηθούν στην πρόληψη και καταστολή μίας πυρκαγιάς, καθώς και ακόμα ένα που θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει επιπλέον πράγματα που έχουν ανάγκη οι επίγειες δυνάμεις κατά τη διάρκεια ενός μετώπου, θα είναι από τη φετινή αντιπυρική περίοδο οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας, με την υπηρεσία μάλιστα του Πύργου να παρουσιάζει χθες το πρωί στην περιοχή της Σπιάντζας το ένα εξ’ αυτών και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει.

Πρόκειται για 3 drone, δυο DJI MATRICE 300 RTK και ένα SARISA SRS 1C, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα εποπτείας του νομού από ψηλά και με μεγάλη εμβέλεια προκειμένου να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έδαφος γίνεται και να μπορούν να βοηθήσουν όπως προαναφέρθηκε στην πρόληψη ή την καταστολή μιας πυρκαγιάς.

Οι άνθρωποι της ΟΣΜΥΕΑ Δυτικής Ελλάδας μαζί με τους διοικητής Βασίλη Σολδάτο και Γιώργο Κωνσταντακόπουλο.

«Θα βοηθήσει στο πυροσβεστικό μας έργο»

Για τη βοήθεια που αυτά μπορούν να προσφέρουν επί το έργον, μίλησε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Αρχιπύραρχος Βασίλης Σολδάτος, που δήλωσε: «Μετά από εντολή του Περιφερειακού Διοικητή, Αρχιπύραρχου Χριστόφορου Μπόκα, έχει έρθει η ομάδα ΟΣΜΗΕΑ Δυτικής Ελλάδας για να εποπτεύσει μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στον Πύργο, τη Σπιάντζα. Είναι μία ομάδα που ιδρύθηκε Οκτώβριο 2022 και αποτελείται από drone.

Ένα νέο «όπλο» στα χέρια της πυροσβεστικής, με πολλά πλεονεκτήματα.

Η βάση βρίσκεται στην Πάτρα. Θα μας βοηθήσει και στο πυροσβεστικό μας έργο, αφού είναι από τα καλύτερα εργαλεία όσον αφορά την κατάσβεση και την πρόληψη, διότι θα επιτηρεί για μέρες, ανά πάσα στιγμή και σε ανυποψίαστο χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να συνδράμουμε και να θωρακίσουμε το νομό».

Ένας χειριστής drone και ένας βοηθός που μπορεί να πάρει τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή αν χρειαστεί, τα άτομα που θα βρίσκονται σε κάθε πτήση.

Τεχνικές λεπτομέρειες και σκοπός του drone

Περισσότερες λεπτομέρειες τεχνικής φύσεως όσον αφορά τα συγκεκριμένα εργαλεία, ανέφερε ο προϊστάμενος της ομάδας ΟΣΜΗΕΑ Δυτικής Ελλάδας, Πυραγός Δημήτριος Γιοτσόπουλος. Όπως αρχικά δήλωσε, βρίσκονται στο νομό κατόπιν εντολής του Διοικητή Περιφερειακών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, ώστε να συνδράμουν επικουρικά στην προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου του νομού.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα, «σκοπός είναι να επιτηρήσουμε και να χαρτογραφήσουμε επικίνδυνες περιοχές μετά από υπόδειξη της Π.Υ. Πύργου, να βρίσκουμε δύσκολα δρομολόγια για τις επίγειες δυνάμεις και να προσφέρουμε ζωντανή μετάδοση εικόνας προς τα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων, το ΕΣΚΕΔΙΚ, αλλά και τους επικεφαλής που θα βρίσκονται επιτόπου στο συμβάν».

Ο Διοικητής Πυροσβ. Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλης Σολδάτος και ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος παρακολουθούν την πτήση του drone.

Ακολούθως, μίλησε για το drone που έχει μαζί του και θα παρουσιαστεί, το DJI MATRICE 300 RTK, που έχει τη δυνατότητα να πετάει συνεχόμενα 55 λεπτά και μπορεί να προσγειωθεί και να αλλαχθούν οι μπαταρίες του συνεχίζοντας να πετάει για παρόμοιο χρονικό διάστημα, γεγονός που επιτρέπει το πέταγμά του όλη την ημέρα. Παράλληλα, πρόσθεσε πως διαθέτει θερμική κάμερα που δίνει τη δυνατότητα να πετάει μέρα και νύχτα και να παρακολουθεί τα πάντα, σε θερμοκρασίες από -20 °C μέχρι και 50 °C, με εμβέλεια σύμφωνα πάντα με τον κατασκευαστή περίπου στα 15 km απόσταση το drone από το χειριστήριο, ενώ το ζουμ που διαθέτει η κάμερα μπορεί να καλύψει απόσταση 55 km.

Η πρώτη πτήση, πτήση επίδειξης, στην περιοχή της Σπιάντζας.

Τι προσφέρει το τρίτο drone

Ο κ. Γιοτσόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι διαθέτουν δυο DJI MATRICE 300 RTK, καθώς και ένα πιο εξελιγμένο, το SARISA SRS 1C, που είναι διαφορετικής φιλοσοφίας και είναι έκδοσης CARGO, δηλαδή μεταφέρει υλικά όπως φορεία, σωλήνες, φαρμακευτικό υλικό και οτιδήποτε άλλο χρειαστούν οι επίγειες δυνάμεις. Πρόσθεσε μάλιστα πως όσον αφορά τους ανέμους, με προσοχή μπορούν να αντέξουν μέχρι και τα 7 μποφόρ εύκολα, ενώ κλείνοντας σημείωσε πως η ομάδα αποτελείτε από τέσσερα μέλη με την έδρα της στην Πάτρα και τους ίδιους να επικουρούν σε όλη την Περιφέρεια.

Όλη η επικαιρότητα