Διατροφή Υγεία

Με ποια σειρά να τρως ό,τι είναι στο πιάτο σου για να χάσεις βάρος

Η σημασία του να τρως με τη σωστή σειρά
Ακούστε το άρθρο

Πολύ συχνά εστιάζουμε στο τι να φάμε και τι να μην φάμε. Αλλά τι γίνεται με το πως να φάμε; Αποδεικνύεται ότι ο τρόπος που τρώμε το φαγητό μας, έχει ισχυρή επίδραση στις καμπύλες της γλυκόζης στο αίμα και κατά συνέπεια στο βάρος του σώματος.

Η σημασία του να τρως με τη σωστή σειρά

Σύμφωνα με την συγγραφέα του διεθνούς best seller Η επανάσταση της Γλυκόζης*, Jessie Inchauspe, δυο γεύματα που αποτελούνται από τις ίδιες τροφές και επομένως τα ίδια θρεπτικά συστατικά και τις ίδιες θερμίδες, μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικό αντίκτυπο στο σώμα μας, ανάλογα με το πώς καταναλώνονται τα συστατικά τους.

Επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλ, υποστηρίζει ότι αν τρως τα στοιχεία ενός γεύματος που περιέχει άμυλο, εδώδιμες ίνες, ζάχαρη, πρωτεΐνες και λιπαρά με συγκεκριμένη σειρά, μειώνεις τη συνολική αύξηση της γλυκόζης σου κατά 70% καθώς και την αύξηση της ινσουλίνης κατά 48%. Αυτό ισχύει για όλους, είτε έχουν διαβήτη, είτε όχι.

Ποια είναι η σωστή σειρά λοιπόν για να τρως ό,τι είναι στο πιάτο σου;

Ο γενικός κανόνας είναι ο εξής: Πρώτα οι εδώδιμες ίνες, μετά οι πρωτεΐνες και τέλος τα άμυλα και τα σάκχαρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επίδραση αυτής της αλληλουχίας, είναι συγκρίσιμη με τις επιπτώσεις των φαρμάκων για τον διαβήτη που συνταγογραφούνται στους διαβητικούς για να μειώσουν τις αιχμές της γλυκόζης στο αίμα τους.

Η εξήγηση έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί το πεπτικό μας σύστημα. Για να το οπτικοποιήσεις, σκέψου το στομάχι σου σαν νεροχύτη και το λεπτό έντερο σαν τον σωλήνα από κάτω σου. Οτιδήποτε τρως, καταλήγει στον νεροχύτη σου, στη συνέχεια ρέει στον σωλήνα σου, όπου απορροφάται από το αίμα σου.

Εάν τα άμυλα και τα σάκχαρα, είναι το πρώτο πράγμα που θα φτάσει στο στομάχι σου, φτάνουν στο λεπτό έντερο πολύ γρήγορα. Εκεί διασπώνται σε μόρια γλυκόζης, τα οποία περνούν στο αίμα πολύ γρήγορα. Όσο περισσότερους υδατάνθρακες τρως και όσο πιο γρήγορα τους τρως, τόσο μεγαλύτερη είναι η αιχμή της γλυκόζης.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πρώτα των λαχανικών και μετά των υδατανθράκων αλλάζει σημαντικά όσα συμβαίνουν. Οποιοδήποτε άμυλο ή σάκχαρο τρώμε μετά τις εδώδιμες ίνες που βρίσκονται κυρίως στα φρούτα και στα λαχανικά, θα έχει μειωμένη επίδραση στο σώμα μας. Θα έχουμε την ίδια ευχαρίστηση τρώγοντάς τα, αλλά με λιγότερες συνέπειες για το βάρος μας.

Πάμε τώρα στις πρωτεΐνες και στα λιπαρά. Οι πρωτεΐνες βρίσκονται στο κρέας, στα ψάρια, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στους ξηρούς καρπούς, στα φασόλια και στα όσπρια. Οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες, περιέχουν συχνά και λιπαρά και τα λιπαρά βρίσκονται επίσης από μόνα τους σε τροφές όπως το βούτυρο, τα έλαια και τα αβοκάντο.

Οι τροφές που περιέχουν λιπαρά, επιβραδύνουν και αυτές τη γαστρική κένωση. Επομένως η κατανάλωσή τους πριν αντί για μετά τους υδατάνθρακες, βοηθά επίσης να οριζοντιωθούν οι καμπύλες της γλυκόζης μας.

Η σωστή σειρά για να τρως, μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Συμπέρασμα; Η κατανάλωση υδατανθράκων μετά από κάθε άλλη τροφική ομάδα, είναι η καλύτερη κίνηση αν θέλεις να χάσεις βάρος.

Επιπλέον, όταν τρώμε τις τροφές με τη σωστή σειρά, το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη. Γεγονός που μας βοηθά να επιστρέψουμε στην κατάσταση καύσης λίπους πιο γρήγορα, τα θετικά αποτελέσματα της οποίας είναι πολλά και περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους.

Ξεκίνα με τα λαχανικά και τα χόρτα στο πιάτο σου, συνέχισε με λιπαρά και πρωτεΐνες και άφησε για το τέλος άμυλα και σάκχαρα. Μπορεί να είναι δελεαστικό να πηγαίνεις κατευθείαν στους υδατάνθρακες όταν πεινάς, αλλά αν χρησιμοποιήσεις αυτή τη συμβουλή, οι λιγούρες σου και οι περιττές θερμίδες στη διατροφή σου, θα περιοριστούν.

Πηγή: ladylike.gr

Όλη η επικαιρότητα