«Με πόνο σας αποχωρίζομαι…» – Η συγκινητική συνέντευξη του Μητροπολίτη Ηλείας στα τοπικά ΜΜΕ

Share

Κλίμα συγκίνησης επικράτησε στην τελευταία συνέντευξή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, ο οποίος μετά από 41 ολόκληρα χρόνια ποιμαντορίας και ξεχωριστού έργου ανακοίνωσε την παραίτησή του, μια μέρα μετά από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να την αποδεχτεί.

Σημαντική αναφορά στο λόγο του έκανε τόσο στο έργο που επιτέλεσε όλα τα χρόνια που βρισκόταν στη θέση, αλλά και στη διαδικασία διαδοχής της θέσης του.

Ο Σεβασμιώτατος είχε στο πλευρό του καθ’ όλη τη διάρκεια τον Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο και τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης π. Ηλία Παπαγγελή. Στην από καρδιάς συνέντευξή του και μια ημέρα πριν τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση από την Εκκλησία της Ελλάδος με την ύψιστη τιμή του χρυσού σταυρού του Αποστόλου Παύλου, μίλησε για τη διαδικασία διαδοχής του, ενώ στο ξεκίνημά του αναφέρθηκε στη σύνταξη της επιστολής παραίτησής του στις 24 Αυγούστου που απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, επισημαίνοντας πως ήταν μια απόφαση την οποία σκέφτηκε αρκετά πριν την ανακοινώσει.

Έπλεξε το εγκώμιό του…

Μάλιστα αποκάλυψε πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε πολύ σύντομα δεκτή την παραίτηση του, με τη διαδικασία διαδοχής πλέον να έχει ξεκινήσει και τον ίδιο το Μητροπολίτη σε πολλές αποστροφές του λόγου του να εκφράζει την άποψη πως ιδανικός αντικαταστάτης του είναι ο επί σειρά ετών συνεργάτης του, Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, για τον οποίο έπλεξε το εγκώμιο και τον χαρακτήρισε ως την καλύτερη λύση για το νομό μιας και είναι γνώστης καταστάσεων και προσώπων, καθώς και αγαπητό πρόσωπο από τον κόσμο.

Βγάζει διάδοχο η Ιεραρχία της Ελλάδος

Βέβαια, σημείωσε πως η απόφαση της διαδοχής του ανήκει στην Ιεραρχία της Ελλάδος και γνωστοποίησε πως η ολομέλειά της θα γίνει από 4 έως 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Πρόσθεσε δε πως αν δεν υπάρξει απρόοπτο με την έκδοση του ΦΕΚ με το οποίο θα χαρακτηρίζεται χηρεύουσα η θέση, τότε θα υπάρξει εκλογή νέου μητροπολίτη ανάμεσα σε 350 υποψηφίους.

Τεράστια πορεία, ξεχωριστό έργο

Τεράστιο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το κοινωνικό έργο που έχει διαγράψει ο Μητροπολίτης κ.κ. Γερμανός τα 41 αυτά χρόνια ποιμαντορίας του, αναλύοντάς το λεπτομερώς. Μίλησε για τα ιδρύματα που δημιούργησε και για τις εγκαταστάσεις που ήδη είχε η Μητρόπολη και βελτίωσε, καθώς και για την προσφορά του σε όσους είχαν ανάγκη.

Θεωρείται εκ των σπουδαιότερων προσωπικοτήτων της ιεραρχίας, συμβάλλοντας στην ορθότερη και εντός κανόνων της πίστεως λειτουργία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κλείνοντας, αποκάλυψε και τα σχέδιά του για το μέλλον, ανακοινώνοντας πως θα μείνει στο Ίδρυμα της Παναγίας Καθολικής στη Γαστούνη.

Εκλογή Μητροπολίτη

Όσον αφορά τη θέση του, ο Σεβασμιώτατος υποστήριξε πως από τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθεί ΦΕΚ της παραίτησής του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα διορίσει στη Μητρόπολη τοποτηρητή που θα παραμείνει μέχρι και την εκλογή νέου μητροπολίτη Ηλείας.

Παράλληλα, μίλησε και για τη διαδικασία εκλογής Μητροπολίτη και τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν. Υπογράμμισε πως η εκλογή γίνεται μόνο από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τους υποψηφίους να είναι περισσότεροι από 350 και να είναι γραμμένοι στον κατάλογο των εκλογίμων. Συμπλήρωσε ακόμα τα ονόματα όσων βρίσκονται στον κατάλογο από τη Μητρόπολή μας, με τους Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο, ιεροκήρυκα, Αρχιερατικό Επίτροπο Αμαλιάδας και Γραμματέα στην Ιερά Σύνοδο Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Πετράκο, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητρόπολης (Γαστούνη) Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Σπανόπουλο και ιεροκήρυκα και Αρχιερατικό Επίτροπο Βουπρασίας Αρχιμανδρίτη Χριστόφορος Κωλέτης.

Επόμενο κεφάλαιο στο οποίο στάθηκε είναι οι φάσεις της εκλογής. Πρώτον, για να υπάρξει μετάθεση Μητροπολίτη από άλλη μητρόπολη πρέπει να λάβει ο υποψήφιος πάνω από 45 ψήφους, ειδάλλως γίνεται εκλογή εκ του καταλόγου. Δεύτερη φάση η ψηφοφορία για το σχηματισμό του Τριπρόσωπου που ψηφίζουν οι εν ενεργεία μητροπολίτες, με τους τρεις πλειοψηφίσαντες να σχηματίζουν το τριπρόσωπο, ενώ τέλος γίνεται άμεσα δεύτερη ψηφοφορία και από τους τρεις του τριπρόσωπου όπου εκλέγεται αυτός που έλαβε περισσότερες ψήφους.

Το έγγραφο της παραίτησής του

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Γερμανός δεν παρέλειψε να δημοσιοποιήσει και την επιστολή παραίτησης που συνέταξε στις 24 Αυγούστου και απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αθήνας και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, στην οποία αναφερόταν στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή και στον πόνο που του προκαλεί, ενώ παράλληλα στο τέλος πρότεινε ως διάδοχό του το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο. Παρακάτω η επιστολή του:

«Μακαριώτατε Δέσποτα,

Εις πάντα άνθρωπον ο αποχωρισμός από την Υπηρεσίαν που διακονούσε και από το περιβάλλον που ζούσε προκαλεί  πάντοτε μεγάλον πόνον και λύπην.

Τα ίδια, πολύ περισσότερον, αισθάνομαο και εγώ, αποχωριζόμενος την Ιεράν Μητρόπολιν Ηλείας, εις την οποίαν εκάρην Μοναχός και εχειροτονήθην Διάκονος και Πρεσβύτερος λαο διακονώ από το 1960, υποβάλλων σήμερον την παραίτησίν μου.

Όμως:

Το βάρος των ενενήντα ετών της ηλικίας μου,

Οι πολλές σωματικές ασθένειές μου και η αδυναμία μου να συνεχίσω διακονών, όπως αρμόζει και πρέπει,

Η αγάπη μου προς τους συμπατριώτες μου Ηλείους Κληρικούς, Μοναχούς και Λαϊκούς, τους οποίους πλέον αδυνατώ να διακονώ όπως θέλει ο Θεάνθρωπος Κύριος και αυτοί επιθυμούν,

Υπερίσχυσαν του πόνου μου δια τον αποχωρισμόν και με υποχρεώνουν να υποβάλω σήμερα προς Υμάς, Μακαριώτατο και μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την παραίτησίν μου από το αξίωμα του Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, όχι βέβαια και από την Αρχιεροσύνην μου και παρακαλώ Υμάς, Μακαριώτατο και τους αγαπητούς Συνοδικούς Αρχιερείς, να την αποδεχθείτε.

Προς τούτοις θερμώς σας παρακαλώ, δια την ελάφρωσιν του πόνου του αποχωρισμού μου, να εκλέξετε ως διάδοχόν μου εις την Ιερά Μητρόπολιν Ηλείας τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΝ, διακονών υπέρ τα σαράντα χρόνια εις την Μητρόπολιν Ηλείας και γνωρίζων καλώς πρόσωπα και πράγματα, ίνα με ταις πρεσβείαις του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω ενισχυθεί δια να συνεχίση το τεράστιον πνευματικόν και κοινωνικόν έργον της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, εις δε την ταπεινότητά μου να έχω «Χριστιανά τα τέλη της ζωής μου, ανώδυνα και ανεπαίσχυντα». ΑΜΗΝ

Μετά βαθυτάτου σεβασμού

Ο εκουσίως παραιτούμενος υπογράφων τη εμή χειρί

Ο Ηλείας Γερμανός

Ελάχιστος εν Χριστώ αδελφός».