Οικονομία

Με πτώση 1,24% έκλεισε το Χρηματιστήριο

15667_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο
Προτελευταία συνεδρίαση του χρόνου οι τράπεζες οδηγήθηκαν σε πτώση και παρέσυραν και την αγορά σε απώλειες με χαμηλότερο τζίρο. Ωστόσο μια σειρά μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης πρωταγωνίστησαν αφήνοντας ελπιδοφόρες προοπτικές για τη νέα χρόνια που έρχεται.

Είναι σαφές ότι οι τράπεζες θα οδεύσουν προς ανακεφαλαιοποίηση μέχρι τον Απρίλιο κι αυτό για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται- όσο δυνατόν- μια ανοδική αγορά. Οι παλαιοί μέτοχοι χάνουν, εκ των πραγμάτων, ενώ οι νέοι μέτοχοι των τραπεζών πρέπει να λάβουν κίνητρα και αποδόσεις για να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Από την άλλη πλευρά οι εισηγμένες επιχειρήσεις χρειάζονται μια «επανεκκίνηση» με νέα επιτόκια δανεισμού, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις και τις εργασίες τους.

Μέχρι σήμερα οι εξαγωγικές βιομηχανίες-εταιρείες και όσες έχουν ξεφύγει από την ύφεση από την αγορά πρωταγωνιστούν και ως φαίνεται θα συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 901,36 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,24%. Βουτιά 4,58% για την Alpha Bank, 6,25% για την Εθνική η μετοχή της οποίας έκλεισε στα 1,35 ευρώ. Πτώση 5,57% για την Eurobank, 4,17% για την Τράπεζα Κύπρου. Βουτιά 5,88% για την Τράπεζα Πειραιώς. Με κέρδη 2,07% για την Μετκα, 1,23% για την Eurobank Properties.

Για μία ακόμη συνεδρίαση οι μετοχές του ομίλου Σατσινόπουλου πρωταγωνίστησαν με την ΕΤΕΜ να κερδίζει 20,3%, τη Χαλκόρ 5,76% και την Σιδενόρ 2,3%. Στα 35 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.

15:30 Στο «κόκκινο» επέστρεψε η Αθήνα μετά το μεσημέρι καθώς η χθεσινή άνοδος, αλλά και τα κλεισίματα του χρόνου οδηγούν σε ρευστοποιήσεις. Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 906 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,63%.


Πάνω από 3% η πτώση σε Alpha, Eurobank, Τράπεζα Κύπρου. Ρευστοποιήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς με 4%. Κοντά στο 2% οι απώλειες σε ΟΛΠ, Ιντραλοτ και Eθνική Τράπεζα.

Όλη η επικαιρότητα