Ηλεία

Με σπάνιο υλικό του Μακάριου o Δήμος Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Με σπάνιο φωτογραφικό –και όχι μόνο- υλικό του Εθνάρχη της Κύπρου, του Αρχιεπισκόπου  Μακαρίου, εμπλουτίστηκε από χθες το Λαογραφικό Μουσείο του δήμου Πύργου, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Κομιστής των αντικειμένων -που δωρήθηκαν στο μουσείο- ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κύπρου Γρηγόριος που επισκέπτεται την Ηλεία προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Ηλείας και χθες βρέθηκε στον Πύργο γι` αυτό το σκοπό.

Τον Θεοφιλέστατο Κύπρου, τον οποίο συνόδευε ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, υποδέχθηκε ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής που οδήγησε τους δυο ιεράρχες στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, στον 1ο όροφο του Λάτσειου. Μέσα στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου τα όσα ακούστηκαν, το φωτογραφικό υλικό,  τα αντικείμενα αλλά και το πρωτοσέλιδοι της ΠΑΤΡΙΣ από την επισκεψη του στοπν Πύργο «ζωντάνεψαν» το πνεύμα του Εθνάρχη της Κύπρου…

«Όπως γνωρίζετε ο αγώνας της ΕΟΚΑ το 1955-59 ήταν για την απελευθέρωση και την ένωση με την μητέρα-πατρίδα, την Ελλάδα. Την Ελλάδα που ο κάθε Κύπριος έχει στην καρδιά του. Είναι τιμή να μεταφέρω τα κειμήλια τα οποία μιλούν για την προσωπικότητα του Εθνάρχη της Κύπρου, του Αρχιεπισκόπου  Μακαρίου του 3ου και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που κρατώ στα χέρια μου είναι το πλέον προσωπικό αντικείμενο για έναν ιεράρχη που είναι η ράβδος η επισκοπική. Είναι ένα από τα ελάχιστα προσωπικά αντικείμενα του Μακαρίου που υπάρχουν. Ο Μακάριος ήλθε στην Ηλεία προσκυνηματικά και ευρύτερα στην Πελοπόννησο το 1958, αφού επέστρεψε από την εξορία το 1957. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το στήριγμά μας σήμερα»… δήλωσε μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Κύπρου.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Κύπρου για την προσφορά των αντικειμένων ενώ ο κ. Λιατσής παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι: «Η πόλη του Πύργου, δίπλα από την Αρχαία Ολυμπία ακουμπάει στις πανάρχαιες ιδέες. Αλλά και στην νεότερη ιστορία της έχει να δείξει συνέπεια στους πατριωτικούς αγώνες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός που μια περίοδος η Κύπρος ήταν η καρδιά όλης της Ελλάδας και παρ` όλο που, λόγω της πολιτικής, μετεξελίχθησαν οι ιδέες, η αγάπη έμεινε άσβεστη. Θυμάμαι την ομιλία του μακάριου στα Χαλικιάτικα όπου είχε στηθεί και το ηρώο των πεσόντων στον πόλεμο της Κύπρου. Είμαι περήφανος σα δήμαρχος της πόλης που θα σας διαβάσω το ψήφισμα 28ης Μαρτίου του 1958 ενός σπουδαίου δημάρχου της πόλη μας, του Τάκη Πετρόπουλου και των δημοτικών συμβούλων της εποχής που ομόφωνα υποστήριξαν την άποψη ότι ο Εθνάρχης θα πρέπει να γίνει επίτιμος δημότης της πόλης μας». Μάλιστα στο σημείο αυτό ο κ. Λιατσής δεσμεύτηκε πως το ίδιο ψήφισμα θα έρθει προς έγκριση στο τωρινό δημοτικό συμβούλιο ως «και ένα μήνυμα για όσους επιβουλεύονται την ανεξαρτησία της χώρας μας» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Λιατσής πρόσφερε στον Επίσκοπο Κύπρου φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Μακάριου στον Πύργο καθώς και dvd από την προ μηνών (σ.σ. τον περασμένο Ιανουάριο), άφιξη του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Χρυσόστομος Β` στον Πύργο όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα