Ηλεία

Με συγκίνηση ο φετινός εορτασμός της Παναγίας Βλαχέρνας στην Κυλλήνη

Αποκαλυπτήρια Μαρμάρινης Ευχαριστήριας Επιγραφής από το προσφυγικό χωριό...
Ακούστε το άρθρο

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε χθες το πρωί η Γέννηση της Θεοτόκου στην εκκλησία της Παναγίας Βλαχέρνας στην Ι.Μ. Βλαχερνών στην Κυλλήνη, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανού πλαισιωμένου από τον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο και τον ιερό κλήρο της περιοχής.

Νωρίς το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, παρουσία πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή που έφτασαν στην Μονή Βλαχερνών για να προσκυνήσουν την σεπτή εικόνα της Παναγίας.

Σημαντική στιγμή μετά το πέρα της Θείας Λειτουργίας που παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων ο εκπρόσωπος της Βουλευτή Ηλείας, Θεοδώρας – Διονυσίας Αυγερινοπούλου κ. Σπανόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, ο αντιδήμαρχος, Διονύσης Κεκάτος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Διευθυντής του Κέντρου Φιλοξενίας Μυρσίνης, Ναμπίλ Μοράντ, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών, Θεόδωρος Λεβέντης, η γενική γραμματέας του Δ. Ήλιδας, Νίκη Κοκκαλιάρη, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ.α., ήταν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης ανάγλυφης επιγραφής των κατοίκων της Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης μέσω της οποίας ευχαριστούν την Μονή Βλαχερνών για την περίθαλψη, σίτιση και χορήγηση κλήρου γης στους πρόσφυγες της Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τον διωγμό τους από τον τόπο τους.

Με αφορμή την συμπλήρωση φέτος των 100 χρόνων από τη Μικρασιάτικη Καταστροφή, οι απόγονοι των προσφύγων του 1922 της Κάτω Παναγιάς στην Κυλλήνη, θέλησαν με αυτό τον τρόπο να ευχαριστήσουν τη Μονή Βλαχερνών για την βοήθεια και στήριξή της στα χρόνια εκείνα, να ξεκινήσουν και πάλι τη ζωή τους από το μηδέν «χτίζοντας» τη νέα τους ζωή στην Κυλλήνη.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας ενώ παρόντες στην λιτή τελετή ήταν ο πρόεδρος της κοινότητας Κάτω Παναγιάς, Δημήτρης Καμίλης, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Παναγιάς και δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Σοφιανός εκπρόσωποι του Συλλόγου και κάτοικοι της Κάτω Παναγιάς.

Όλη η επικαιρότητα