Γεύσεις

Με το άρωμα της φράουλας: Κορμός βανίλιας με φράουλες και Τούρτα φράουλας

Είναι το πιο βιταμινούχο φρούτο (εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος Β9, καθώς έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς).
Ακούστε το άρθρο

Αγαπημένοι μου, φίλες και φίλοι

Ο μήνας της φράουλας τελειώνει και έτσι αποφάσισα να τον κλείσουμε με το άρωμα της που κυριαρχεί όταν την κρατάς στη χούφτα σου. Είναι το πιο βιταμινούχο φρούτο (εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος Β9, καθώς έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς).

Τις τρώμε σαν φρουτοσαλάτα με κονιάκ και σαντιγί, ακόμη σε σαλάτες με υπέροχες συνταγές που δίνουν δυνατή γεύση. Θυμάμαι τις αξέχαστες μαμάδες μου, να τις φτιάχνουν υπέροχο γλυκό του Αγίου Κωνσταντίνου, την μια για την γιορτή της και την άλλη για την γιορτή του αδελφού του ανδρός μου, Κώστα.

Κάθε χρόνο το ίδιο γλυκό κυριαρχούσε την μέρα αυτής της γιορτής. Αρωματικό, γευστικό και δροσιστικό. Μοιράζομαι μαζί σας αυτή τη συνταγή καθώς επίσης και μια ιδιαίτερη συνταγή για ένα καταπληκτικό κορμό φράουλας. Φτιάξτε τες για να σας πουν πολλά «ΜΠΡΑΒΟ».

Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας Σοφία Βαρουξή

Κορμός βανίλιας με φράουλες

Υλικά
Για το παντεσπάνι

.3αυγά
. 200 γραμ. ζάχαρη
. 70 γραμ. ζεστό νερό . 1 βανίλια
. 1 πρέζα αλάτι
. 130 γραμ. αλεύρι
. 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
. λίγη ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση

. 200 γραμ. φράουλες κατακόκκινες-ώριμες και σφιχτές . 250 γραμ. κρύα κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
. 1 κ.γλ. ζελατίνα σε σκόνη
. 1-2 κ.σ ζάχαρη
. φράουλες σε φέτες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς C, για να ψήσουμε το παντεσπάνι για τον κορμό βανίλιας με φράουλες. Βουτυρώνουμε ταψάκι για κορμό και στρώνουμε λαδόκολλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, και το αλάτι. Χτυπάμε τα αυγά με μίξερ χειρός για 3-4 ́και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε συνεχώς να πυκνώσουν τα αυγά. Βάζουμε τη βανίλια και το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά. Απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα. Διαβάστε αναλυτικά όλα τα μυστικά για να γίνει το παντεσπάνι σας αέρινο και τέλειο. Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί με σπάτουλα. Ψήνουμε για 15 ́. Θα πρέπει να είναι απαλό στην αφή του και να αρχίζει να ξεκολλάει από τις άκρες του ταψιού.

Απλώνουμε καθαρή πετσέτα στον πάγκο. Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη. Αναποδογυρίζουμε το ρολό στην αχνισμένη πετσέτα. Κόβουμε τις ξερές άκρες. Τυλίγουμε το ρολό μαζί με την πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Χτυπάμε την κρύα κρέμα, προσθέτοντας τη ζελατίνα και 1-2 κ.σ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε). Ψιλοκόβουμε τις φράουλες και τις ρίχνουμε στην κρέμα. Μάθετε όλα τα μυστικά και τον σωστό τρόπο πλυσίματος καθαρίσματος για τις φράουλες. Ξεδιπλώνουμε τον κορμό και αλείφουμε με την κρέμα φράουλας. Τυλίγουμε ξανά σε ρολό τον κορμό. Παγώνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Αχνίζουμε με άχνη και σερβίρουμε με φράουλες κομμένες σε φέτες.

Τούρτα φράουλας

Υλικά

Για το παντεσπάνι
. 5αυγά
. 130 γρ. ζάχαρη
. 160 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο . 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας
. 1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
Για την σαντιγί και την επικάλυψη
. 1 κιλό κρέμα γάλακτος
. 200 γρ. ζάχαρη άχνη
. 500 γρ. φράουλες, καθαρισμένες από το κοτσανάκι τους και πλυμένες

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, με το εξάρτημα «σύρμα» μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε πασπαλιστά στο μείγμα το κοσκινισμένο αλεύρι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη σκόνη βανίλιας. Σε ένα ρηχό ταψί στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου και πάνω του ακουμπάω ένα τσέρκι με διάμετρο 24 εκ. Τυλίγουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο γύρω από τα εξωτερικά τοιχώματα του τσερκιού, ώστε τώρα το τσέρκι να αποκτήσει μια βάση. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο τσέρκι και το ψήνουμε για 30 λεπτά. Βγάζουμε το τσέρκι από το φούρνο, αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά και το ξεφορμάρουμε, ανοίγοντας το τσέρκι. Το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες, για να κόβεται εύκολα.

Στη συνέχεια με ένα μεγάλο μαχαίρι (π.χ. το μαχαίρι του ψωμιού), κόβουμε οριζοντίως το παντεσπάνι στη μέση.

Για την σαντιγί

Αφήνουμε κατά μέρος 8 από τις φράουλες και πολτοποιούμε τις υπόλοιπες στο μπλέντερ. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να φτιάξουμε σφικτή σαντιγί. Αφήνουμε κατά μέρος 2 φλιτζάνια από τη σαντιγί και προσθέτουμε στην υπόλοιπη σαντιγί τον πολτό φράουλας. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

Για τη συναρμολόγηση

Βάζουμε τη μία φέτα από παντεσπάνι σε μια στρογγυλή πιατέλα σερβιρίσματος και τη ραντίζουμε το μισό κονιάκ. Από πάνω απλώνουμε τη μισή σαντιγί και σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα από παντεσπάνι, την οποία ραντίζουμε με το υπόλοιπο κονιάκ. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

Στη συνέχεια, με τη σπάτουλα απλώνουμε τα δύο φλιτζάνια σαντιγί που έχουμε αφήσει κατά μέρος στην επιφάνεια και στα πλαϊνά της τούρτας.

Βάζουμε την τούρτα για 2 ώρες στο ψυγείο, για να σφίξει η σαντιγί. Λίγο πριν σερβίρουμε την τούρτα κόβουμε σε λεπτές φέτες τις φράουλες που αφήσαμε κατά μέρος και τις απλώνουμε στην επιφάνεια της τούρτας. Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.

Όλη η επικαιρότητα