Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με βαριές κατηγορίες περιμένουν απόφαση οι 17 κατηγορούμενοι για την εγκληματική οργάνωση

me_varies_katigories_perimenoyn_apofasi_oi_17_katigoroymenoi_gia_tin_egklimatiki_organosi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Να κριθούν τα δίδυμα άνεργα αδέλφια από τη Μεσσήνη ένοχα ως αρχηγοί εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης χασίς και κοκαΐνης, όπως και ως μέλη της με διακριτούς ρόλους άλλοι δεκατρείς κατηγορούμενοι, πρότεινε χθες η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας στη μεγάλη υπόθεση που εκδικάζεται από το Μάιο.

Από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, όσον αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών, εξαίρεσε μόνο δύο κατηγορουμένους, ενώ τόνισε πως δεν προέκυψαν στοιχεία για την κατηγορία του «ξεπλύματος βρώμικου» χρήματος και ζήτησε την απαλλαγή τους.

Επίσης, η εισαγγελέας είπε ότι δε στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης, καθώς τα ποσά που θα αποκόμιζαν από τη διακίνηση ναρκωτικών δεν αποδείχτηκε ότι θα ξεπερνούσαν τα 75.000 ευρώ.

Χθες ολοκληρώθηκε το σύνολο της ακροαματικής διαδικασίας με τις απολογίες των τελευταίων κατηγορουμένων και τις αγορεύσεις εισαγγελέα και συνηγόρων υπεράσπισης.
Αργά το μεσημέρι το δικαστήριο διέκοψε για τις 8 Ιουλίου, προκειμένου να ανακοινώσει την απόφασή του για κάθε έναν από τους 17 κατηγορούμενους και τις ποινές που θα επιβληθούν σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι από τους εφέτες δικαστές.
 
Απολογίες
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου είχαν απολογηθεί τα δίδυμα αδέλφια, 50 ετών, τα οποία είχαν υποστηρίξει ότι ως χρόνιοι χρήστες σκληρών ναρκωτικών και εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης κάποιες φορές πωλούσαν ελάχιστες δόσεις σε γνωστούς τους τοξικομανείς, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δική τους χρήση, αρνούμενοι ότι εμπορεύτηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Επίσης, είχε απολογηθεί 67χρονος συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος αρνήθηκε την πώληση, λέγοντας πως είναι μόνο χρήστης, ενώ κατηγορούμενος ξενοδοχοϋπάλληλος και ιδιωτικός υπάλληλος είχαν υποστηρίξει ότι περιστασιακά είχαν αγοράσει μικρές ποσότητες ναρκωτικών από τους δίδυμους.

Χθες απολογήθηκαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που παρίστανται στην εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ τέσσερις από τους δεκαεπτά είχαν εξουσιοδοτήσει δικηγόρους και δεν παραστάθηκαν.
Η διαδικασία ξεκίνησε με διευκρινιστικές ερωτήσεις από δικαστή στον ένα δίδυμο και στον ξενοδοχοϋπάλληλο, με αφορμή συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από την Αστυνομία. Αμφότεροι υποστήριξαν ότι στο τηλέφωνο έλεγαν υπερβολές και ψέματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ναρκωτικής ουσίας, την οποία προμηθεύονταν για δική τους χρήση.

Στην απολογία του 60χρονος από τη Μεσσήνη είπε ότι μόλις είχε βγει από το νοσοκομείο, ενώ ήταν χάλια και από οικονομικής απόψεως. Ο ένας δίδυμος τού είχε ζητήσει να του κρατήσει «κάποια πράγματα» για να βγάζει χαρτζιλίκι, καθώς δεν είχε ούτε 5 ευρώ για το νοσοκομείο. Ωστόσο, όπως του επισήμανε εφέτης, στο σπίτι του βρέθηκαν 170 γραμμ. χασίς, για να λάβει απάντηση από τον κατηγορούμενο πως ήταν για ιδία χρήση. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν είχε σχέση με τους άλλους κατηγορούμενους.

Ο επόμενος κατηγορούμενος, άνεργος από τη Μεσσήνη, αρνήθηκε ότι έχει πουλήσει ναρκωτικά, λέγοντας ότι με τους διδύμους είναι από το ίδιο χωριό. Επειδή είναι κι  αυτός χρήστης, του έδιναν από το «υστέρημά τους».

Κατηγορούμενος ξυλουργός, επίσης, αρνήθηκε ότι πωλούσε ναρκωτικά, αλλά είπε ότι χρειαζόταν 10 τσιγάρα την ημέρα ως χρήστης. Στην παρατήρηση των δικαστών πως στις συνομιλίες φαίνεται πως παραλαμβάνει από τον ταξιτζή που μετέφερε τα ναρκωτικά από Αθήνα ένα κιλό χασίς και  50 γραμμ. κοκαΐνης, τα αρνήθηκε. Για το ότι τα περιγράφει αναλυτικότατα στην Αστυνομία όταν συνελήφθη, είπε ότι ήταν «πιωμένος» και δεν ήξερε τι υπέγραφε.
 
Μέσα από τις φυλακές Ναυπλίου
Κατηγορούμενος από την Πύλο είπε ότι ήταν περιστασιακός χρήστης και λίγες φορές αγόρασε ναρκωτικά από τον ένα δίδυμο, εκδηλώνοντας την απορία του πώς έμπλεξε με κατηγορίες πώλησης.
62χρονος άνεργος από τη Μεσσήνη κατέθεσε στην απολογία του ότι δε θυμάται πολλά πράγματα, καθώς είναι πάρα πολλά χρόνια χρήστης, προσθέτοντας πως έχει προκαλέσει μεγάλο κακό στην οικογένειά του από τη συμπεριφορά του. Μάλιστα, είπε ότι πλέον παρακολουθείται από ψυχίατρο.

42χρονος από τη Μεσσήνη αρνήθηκε ότι πωλούσε ναρκωτικά. Επίσης, είπε ότι αγόρασε από τον έναν δίδυμο, όταν τσακώθηκε με την αρραβωνιαστικιά του. Δεν έδωσε, πάντως, πειστικές απαντήσεις, όταν τον ρώτησαν τι εννοούσε όταν έλεγε σε συνομιλία του με το δίδυμο: «Θέλω έναν άσσο και να είναι πλήρης για να μπορέσω να κρατήσω μια ψιλή και για μένα», αν και παραδέχτηκε ότι με τη φράση «ένα άσσο» εννοούσε ένα γραμμάριο κοκαΐνης.

Άλλος χρήστης ναρκωτικών από την Ανάληψη της Μεσσήνης υποστήριξε στην απολογία του ότι ποτέ δεν πούλησε, αλλά κάνει χρήση καθημερινά κάθε είδους ναρκωτικού.

Τέλος, κατηγορούμενος Αλβανός, που βρίσκεται ήδη στη φυλακή για ληστεία στην Eurobank στην οδό Αρτέμιδος (και ο οποίος συνελήφθη από το διευθυντή της τράπεζας που τον κυνήγησε), κατέθεσε πως το δικαστήριο δεν έχει στοιχεία και ο ίδιος δεν ήθελε να παρευρεθεί. Επίσης, δε θέλησε να απολογηθεί, ούτε έδωσε απαντήσεις, όταν οι εφέτες τού είπαν ότι μέσα από τη φυλακή κανόνισε την πώληση και μεταφορά ναρκωτικών από την Αθήνα στα δίδυμα αδέλφια. Παράλληλα, ο ίδιος σε συνομιλία ακούγεται να τους λέει ότι ο «τομέας» του για πωλήσεις είναι Λουτράκι, Άργος, Ναύπλιο…
 
Κατηγορίες
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της τόνισε ότι οι δίδυμοι συγκρότησαν και διηύθυναν εγκληματική οργάνωση, μέσω της οποίας διακινούσαν σημαντικές ποσότητες χασίς και κοκαΐνης. Σταδιακά ενέταξαν στην οργάνωση και τους υπολοίπους κατηγορούμενους, οι οποίοι λειτουργούσαν ως μέλη της. Από την εγκληματική οργάνωση εξαίρεσε τον κατηγορούμενο από την Πύλο και άλλο έναν κατηγορούμενο από τη Φοινικούντα, που έχει εξουσιοδοτήσει δικηγόρο.

Μάλιστα, η εισαγγελέας είπε ότι οι δίδυμοι, ως αρχηγοί της οργάνωσης, είχαν κατανείμει ρόλους στα μέλη της, διαχωρίζοντάς τους ως μεταφορείς των ναρκωτικών, αποθηκάριους και πωλητές. Τόνισε δε ότι όλα τα μέλη πειθαρχούσαν στις υποδείξεις των δύο αρχηγών, ενώ οι δίδυμοι κανόνιζαν τις τιμές των ναρκωτικών.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο δράσης του κάθε μέλους της οργάνωσης, αλλά και στα συνθηματικά που χρησιμοποιούσαν στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες.

Αναφέρθηκε σε Αλβανό στην Αθήνα, τον οποίο κατονόμασε ως αρχηγό άλλης εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος εισάγει ναρκωτικά από Αλβανία και τα διακινεί κυρίως από την Αθήνα. Από αυτόν είπε αγόραζαν χασίς και κοκαΐνη και οι δίδυμοι. Στο κύκλωμα αυτό ενέταξε και το κατηγορούμενο Αλβανό, ο οποίος, όπως είπε, διακινούσε ναρκωτικά σε τμήμα της Πελοποννήσου μέσα από τις φυλακές Ναυπλίου.

Τον ξυλουργό κατονόμασε ως μεταφορέα των ναρκωτικών, όταν τα έφερνε το ταξί από την Αθήνα και τα παραλάμβανε.

Σε δύο ανέργους από τη Μεσσήνη απέδωσε το ρόλο των αποθηκάριων των ναρκωτικών, ενώ για όλους τους υπολοίπους (πλην των δύο από την Πυλία) είπε ότι επικοινωνούσαν με τους διδύμους, υπάκουαν στις υποδείξεις τους και πωλούσαν τα ναρκωτικά.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι «πωλητές» προμηθεύονταν ποσότητες ναρκωτικών που ξεπερνούν κατά πολύ τις ημερήσιες ανάγκες ενός χρήστη.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι δίδυμοι ως αρχηγοί της οργάνωσης είχαν επίτηδες εντάξει στην ομάδα ως «πωλητές» τοξικομανείς, ώστε να είναι απολύτως εξαρτημένοι και να κάνουν τη διακίνηση για να εξασφαλίζουν τη δόση τους.

Για τους διδύμους, λοιπόν, πρότεινε ενοχή για τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης για τη διακίνηση ναρκωτικών ως τοξικομανείς και την απαλλαγή τους για τη νομιμοποίηση εσόδων.
Για το συνταξιούχο αστυνομικό ζήτησε ενοχή ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ως τοξικομανής, «για αλλεπάλληλες πωλήσεις μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Την ενοχή ως μέλη της οργάνωσης ζήτησε και για άλλους δώδεκα κατηγορούμενους, ενώ για τους έξι από αυτούς προτείνει την καταδίκη τους ως τοξικομανείς. 

 
 
Πηγή: tharronews.gr

Όλη η επικαιρότητα