Μέχρι 1.500 τόνους απορριμμάτων δέχεται ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας – Κίνηση καλής θέλησης η βοήθεια στην Αιγιαλεία

Την απόφαση για αποδοχή 1.500 τόνων αππορριμμάτων από τον δήμο Αιγιαλείας για επεξεργασία στην κινητή μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης στην Τριανταφυλλιά, έλαβε χθες το απόγευμα κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας, κατά τις δύο (μια ειδική και μια τακτική) συνεδριάσεις που πραγματοποίησε στην Γαστούνη.

Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις, ενώ η αρνητική ψήφος στην αποδοχή των απορριμμάτων του δήμου Αιγιαλείας ήταν του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Νώντα Κυριαζή.

«Είχε υπάρξει από την προηγούμενη δημοτική περίοδο ένα αίτημα και μια απόφαση του γραμματέα της αποκεντρωμένης που νομιμοποιούσε και ενέκρινε τη μεταφορά 1.500 τόνων. Το φέραμε σαν θέμα και εκφράσαμε την θετική μας άποψη», είπε ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιάννης Λυμπέρης.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εμείς έχουμε τη μονάδα μας και επεξεργαζόμαστε τα απορρίμματα του νομού μας. Έχουμε βρεθεί σε τέτοια θέση όμως παλιότερα, ιδίως ο δήμος Πύργου και πολλοί ΧΥΤΑ πήραν σκουπίδια τότε για να βοηθήσουν. Είπαμε να δεχθούμε και μάλιστα ενόψει Χριστουγέννων, σαν κίνηση καλής θέλησης προς τον δήμαρχο και τους δημότες του Αιγίου, από τη στιγμή που είναι νόμιμο», συνέχισε ο κ. Λυμπέρης. Στην χθεσινοβραδινή συνεδρίση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας θα συζητιούνταν και θα ελαμβάνοντο απόφαση για την επέκταση του ΧΥΤΥ.

Σε επόμενη συνεδρίαση θα τεθεί το θέμα της μεταφοράς του σταθμού μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων από τον Κόροιβο στην Τριανταφυλλιά. Στην Τριανταφυλλιά έχει σχεδιαστεί η δημιουργία και ΚΔΑΥ με την ολοκλήρωση του εργοστασίου των απορριμμάτων. Για την μεταφορά αυτή στην παρούσα χρονική στιγμή εξέφρασαν την αντίθεσή τους ο αναπληρωτής δημάρχου Πηνειού Πάνος Θεοδωρακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πηνειού Σπύρος Βασιλείου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Νώντας Κυριαζής.
Τελικά, δεν έγινε λήψη απόφασης και το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, με τον κ. Λυμπέρη να επισημαίνει ότι θα προσκομίσει και το σχετικό έγγραφο για την ίδρυση ΚΔΑΥ στην Τριανταφυλλιά.

Ο ΦΟΔΣΑ αποφάσισε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2019, προκειμένου να συμπεριληφθεί η οφειλή όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων με την τρέχουσα σύμβαση. Επίσης, τέθηκαν η τιμολογιακή πολιτική και ο προϋπολογισμός του 2020.
«Περνάμε πια μια τιμολογική πολιτική για να μην χρειάζεται να κάνουμε συμβάσεις, αναμορφώσεις συμβάσεων και συμπληρωματικές συμβάσεις και όλα τα υπόλοιπα. Επομένως, για το 2020 θα ξέρουν οι δημοτικές αρχές ποια είναι η τιμολογιακή πολιτική και σύμφωνα με τους τόνους των απορριμμάτων θα πληρώνουμε και αυτά. Μέσα εκεί εντάσσεται πια και η εισφορά που έχει ο κάθε δήμος, αυτή η εισφορά που είχε δημιουργήσει μεγάλα χρέη, περίπου ένα εκατομμύριο κλπ. Αυτά ρυθμίστηκαν και θα πληρωθούν σε δόσεις από τους δήμους και από τώρα και ύστερα δεν υπάρχουν πια εισφορές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Κατά την συνεδρίαση αποφασίστηκε τακτικός μέλος στο Δίκτυο των ΦΟΔΣΑ να είναι ο κ. Λυμπέρης και αναπληρωματικό ο κ. Κυριαζής.