Οικονομία

Μέχρι τις 10 Μαΐου στη Βουλή η ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία

Το υπουργείο Οικονομικών οριστικοποιεί τις διατάξεις της νέας έκτακτης ρύθμισης οφειλών προς την εφορία η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα και έως τις 10 Μαΐου και αφού παρουσιαστεί στους επικεφαλής των δανειστών οι οποίοι θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 6, 7 και 8 Μαΐου.

Το νέο σχήμα για την εξόφληση των φορολογικών χρεώνσε έως 120 δόσεις, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Η ρύθμιση θα συνοδεύεται μόνο με εισοδηματικάκριτήρια. Οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κόφτης του εισοδήματος. Το κριτήριο του εισοδήματος θα ενεργοποιείται για τους οφειλέτες με ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
  • Οι δόσεις θα ξεκλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος. Ειδικότερα, ο αριθμός των δόσεων θα συνδέεται με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε οφειλέτη και θα υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο, έναν αλγόριθμο. Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ και οφειλή στην εφορία 10.000 ευρώ, θα μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του σε 100 δόσεις των 100 ευρώ, δηλαδή να διαθέτει το 8% του εισοδήματός του τον χρόνο για να αποπληρώσει το χρέος τους προς την Εφορία. Όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό της ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής και θα μειώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων.
  • Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα κινείται μεταξύ 25 – 30 ευρώ με μέγιστο αριθμό τις 120, ενώ οι δόσεις θα επιβαρύνονται με τόκο 5% ετησίως. Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Προβλέπεται διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης θα κουρευτεί το 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει εξαρτημένα μέλη στην οικογένειά του, το ποσοστό εξόφλησης της οφειλής ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα θα περιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
  • Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές του πρώτου τετραμήνου του 2019. Δηλαδή έχουν εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ.
  • Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι και το τέλος του 2018. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση της εφορίας.
  • Η ρύθμιση θα χάνεται εφόσον δεν καταβληθούν δύο δόσεις όπως επίσης και οι βεβαιωμένες οφειλές του 2019. Η απώλεια της ρύθμισης θα έχει ως συνέπεια την αναβίωση της οφειλής και όλων των προσαυξήσεων και προστίμων.
  • Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις καταθέσεων, περιουσιακών στοιχείων) και χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας διάρκειας δύο μηνών.

via

Όλη η επικαιρότητα