Αγροτικά Ηλεία

Μέχρι τις 27 Μαρτίου οι αιτήσεις φύτευσης οινάμπελων

Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία μέχρι τις 27 Μαρτίου έχουν οι παραγωγοί για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την απόκτηση νέων αδειών φύτευσης οινάμπελων.

Φέτος οι άδειες για τα περίπου 6.400 στρέμματα, θα μοιραστούν σε επίπεδο χώρας, και όχι περιφέρειας όπως αρχικά προγραμματιζόταν, ενώ θα έχουν αβαντάζ οι μικρές εκμεταλλεύσεις. Αίτηση μπορούν να κάνουν όσοι έχουν έστω και ένα στρέμμα γης, ενώ τώρα θα πριμοδοτούνται κυρίως οι νέοι αγρότες του 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ. αίτηση- υπεύθυνη δήλωση. Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σε αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας.

Στήριξη στους παραγωγούς

Η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, όπως έκανε γνωστό χθες ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πιστή στις δεσμεύσεις της για την εξυπηρέτηση των παραγωγών, θα προσφέρει βοήθεια σε όλα τα μέλη της για να κάνουν την αίτησή τους.

«Το γεγονός ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, γνωρίζουμε ότι αποτελεί πρόβλημα για πολλούς παραγωγούς οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα για ηλεκτρονική πρόσβαση. Γι’ αυτό και εμείς βρισκόμαστε στη διάθεσή τους, προκειμένου να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια έτσι ώστε να υποβάλλουν όλοι τις αιτήσεις τους έγκαιρα και σωστά, χωρίς λάθη και προβλήματα. Έχουμε αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι είμαστε στο πλευρό των παραγωγών και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με οποιονδήποτε τρόπο» ανέφερε ο κ. Βαλιανάτος.

 

Τα κριτήρια

Να σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία της υποβολής αιτήσεων, για να είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις θα πρέπει ο αιτών να διαθέτει αγροτεμάχιο/α έκτασης τουλάχιστον ίσης με την έκταση που αιτείται. Η αιτούμενη για άδεια νέας φύτευσης έκταση δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια και ως ελάχιστη αιτούμενη έκταση ανά αγροτεμάχιο ορίζεται το 1 στρέμμα. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας έχουν να κάνουν με παραγωγούς που φυτεύουν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης. Οι εκτάσεις όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Οι εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς. Οι εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, καθώς και η προηγούμενη συμπεριφορά του παραγωγού.

 

Αρχαιρεσίες

Στο μεταξύ, η Ομάδα Παραγωγών ενημερώνει όλους τους παραγωγούς- μέλη της, ότι μετά και την τροποποίηση του καταστατικού προχωρά σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου. Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί την Δευτέρα 6 Μαρτίου και σε περίπτωση μη απαρτίας για την Δευτέρα 13 Μαρτίου, από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών αι καλούνται όλοι οι παραγωγοί να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Όλη η επικαιρότητα