Ομογένεια

Μεγαλειώδης εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου

parelasi1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η παρουσία των μαθητών ελληνικών σχολείων (στην πλειονότητά τους πλέον τρίτης γενιάς ελληνόπουλα), που έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα, προκάλεσαν θύελλα ενθουσιασμού και χειροκροτήθηκαν από 15.000 και πλέον ομογενείς που παρακολούθησαν την παρέλαση, στην οποία έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι ομογενειακών σωματείων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ευρισκόμενος στην Αυστραλία υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως δεν θα μπορούσε να τιμήσει την εθνική επέτειο σε καλύτερο μέρος από τη Μελβούρνη, μια φιλόξενη πόλη, σε μια φιλόξενη χώρα όπου διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και έχει στενούς δεσμούς φιλίας με την Ελλάδα.

Για τη σημασία της εθνικής επετείου αλλά και τη συμβολή του ελληνισμού στην ανάπτυξη της Αυστραλίας μίλησαν ακόμα ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώριας Ντένις Νάπθαϊν, ο αρχηγός του πολιτειακού Εργατικού κόμματος Ντάνιελ Άντριους, η Χέλεν Κρόγκερ εκ μέρους του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ και η Μαρία Βαμβακινού εκ μέρους του αρχηγού της ομοσπονδιακής αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπιλ Σόρτεν.

Μεταξύ των επισήμων ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας Χ. Δαφαράνος, η γενική πρόξενος Χ. Σημαντηράκη, ο επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ο επίσκοπος Μιλητοπούλεως κ. Ιάκωβος, βουλευτές, γερουσιαστές, δήμαρχοι και άλλοι.

Ο γενικός γραμματέας της Επιτροπής Εορτασμού της Εθνικής Επετείου Κώστας Νικολόπουλος ευχαρίστησε θερμά την ομογένεια, τα σχολεία και τους επισήμους για τη συμμετοχή στον εορτασμό. Μετά την παρέλαση έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων, ενώ είχε προηγηθεί δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ευσταθίου.

Η εθνική επέτειος τιμήθηκε με μεγάλη παρέλαση και στο κέντρο του Σίδνεϊ, στην Αδελαΐδα αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος βρίσκεται από το Σάββατο στη Μελβούρνη.

Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και θα επισκεφθεί το ελληνικό κοινοτικό σχολείο «Alphington Grammar». Έπειτα θα μεταβεί στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο, όπου θα συναντηθεί με ομογενειακούς πολιτειακούς βουλευτές. Επίσης, θα επισκεφθεί το Hellenic Museum και θα έχει συνάντηση με το προεδρείο του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μελβούρνης.

Την Τρίτη, 25 Μαρτίου, θα αναχωρήσει για την Καμπέρα, όπου θα επισκεφθεί το «Hellenic Memorial», το «Hellenic Club» και το ελληνικό κοινοτικό νηπιαγωγείο του Αγίου Νικολάου. Ακολούθως, θα μεταβεί στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και θα συναντηθεί με τον ομογενή υφυπουργό κ. Συνοδινό και ομογενείς ομοσπονδιακούς βουλευτές και γερουσιαστές. 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα αναχωρήσει για το Σίδνεϊ, όπου θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό και με το προεδρείο της ελληνικής κοινότητας ΝΝΟ.

Την Τετάρτη 26 Μαρτίου ο κ. Γεροντόπουλος θα συναντηθεί στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο του Σίδνεϊ με τον ομογενή υπουργό Πολιτισμού George Souris και την ομογενή βουλευτή Sophie Cotsis

Θα ακολουθήσει συνάντηση με ομογενειακά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Δημαρχείο της πόλης.

Έπειτα, θα επισκεφθεί το ομογενειακό κολέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος και θα παραστεί στην κοινή εκδήλωση ύψωσης της ελληνικής σημαίας στους όμορους δήμους Hurstville/Kogarah.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει σε εκδήλωση του Hellenic Initiative.

Πηγή: zougla.gr

Όλη η επικαιρότητα