Πολιτισμός

Μεγάλες παραγωγές φιλοξενούνται και φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Η πάγια τακτική του Διεθνούς Φεστιβάλ της Αρχαίας Ολυμπίας να φιλοξενούνται οι κορυφαίες παραγωγές του καλοκαιριού, ακολουθείται και στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Στη κατάρτιση του φετινού προγράμματος ελήφθη υπόψη των διοργανωτών ο τεράστιος αριθμός των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται το καλοκαίρι στον Νομό μας (ήδη λειτουργούν τέσσερα Φεστιβάλ, δύο λευκές νύχτες από τους εμπορικούς συλλόγους Αμαλιάδας και Πύργου, χώρια oı εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε Κατάκολο, Κρέστενα, Ζαχάρω κλπ.). Ακολουθώντας τον πολυθεματικό χαρακτήρα, εντάσσονται στο φετινό πρόγραμμα μορφές τεχνών από το χώρο της παιδικής λογοτεχνίας και των εικαστικών.

Το Φετινό Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του οραματιστή και δημιουργού του Θεάτρου Φλόκα και του Φεστιβάλ Νίκου Καρυώτη.

Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν με το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Αρχαίας Ολυμπίας, που διοργανώνει η Μικτή Χορωδία Πύργου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και σε καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Θοδωρή Παναγόπουλου.

Το κυρίως μενού του Φεστιβάλ ξεκινά με την μεγάλη διεθνή επιτυχία που έχει αφήσει το αποτύπωμα της στο χώρο των μιούζικαλ παγκοσμίως, το γνωστό σε όλους «ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ». Πρωταγωνιστεί η Δέσποινα Βανδή και οι  Άκης Σακελλαρίου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αργύρης Αγγέλου, Μπέττυ Μαγγίρα, Μαριέλλα Σαββίδου, Εύα Τσάχρα και ο Άρης Μακρής.

Ακολουθεί η άλλη μεγάλη θεατρική επιτυχία του χειμώνα που πέρασε όπου στην κυριολεξία σάρωσε τα ταμεία με τα 80 sold out, η ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ. Πρωταγωνιστούν οι Δήμητρα Παπαδοπούλου, Κώστας Σπυρόπουλος και ο Τάσος Χαλκιάς. Τραγούδι: Άρτεμις Ματαφιά.

Στο κύκλο του Αρχαίου δράματος υπάρχουν δύο Αρχαίες Τραγωδίες και μια Κωμωδία. Πρόκειται για την Ηλέκτρα του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη.  Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Λένα Παπαληγούρα. Παίζουν: οι Νίκος Κουρής, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Αρβανίτης, Μαρούσκα  Παναγιωτοπούλου, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Ελένη Ζαραφίδου, Δανάη Επιθυμιάδη , Παναγιώτης Εξαρχέας κ.ά.

Η δεύτερη τραγωδία είναι μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που επιλέγει για μια ακόμα φορά μετά την Επίδαυρο να την παρουσιάσει στο θεατρόφιλο κοινό της Αρχαίας Ολυμπίας.

Πρόκειται για τη παράσταση Ορέστης του Ευριπίδη με την Ιωάννα Κολλιοπούλου: Ηλέκτρα
Δάφνη Λαμπρόγιαννη: Ελένη
Νικόλας Μαραγκόπουλος: Αγγελιοφόρος
Δημήτρης Μορφακίδης:  Πυλάδης
Δημοσθένης Παπαδόπουλος:  Απόλλωνας
Μαριάννα Πουρέγκα: Ερμιόνη
Κώστας Σαντάς: Τυνδάρεως
Χρήστος Στέργιογλου: Φρύγας
Χριστόδουλος Στυλιανού: Μενέλαος
Χρίστος Στυλιανού: Ορέστης

Η Αρχαία Κωμωδία του προγράμματος είναι οι Αχαρνής του Αριστοφάνη. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Τάκης Παπαματθαίου, Ιωάννης Παπαζήσης.

 Συναυλίες

Οι φετινές συναυλίες που θα φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ της Αρχαίας Ολυμπίας είναι των Γιώργου Νταλάρα με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και των ΠΥΞ ΛΑΞ.

Παιδική σκηνή

Οι θεατρικές παραστάσεις για το παιδικό κοινό του Φεστιβάλ που θα φιλοξενηθούν φέτος είναι «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες» με πρωταγωνιστή στο ρόλο του ΦΙΛΕΑ ΦΟΓΚ τον δημοφιλή ηθοποιό Χάρη Ρώμα!

Η δεύτερη παραγωγή, η οποία είναι ήδη γνωστή από πέρυσι στο κοινό του Φεστιβάλ, αφού όταν τελειώνει η παράσταση ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης ανακοινώνει επί σκηνής την παράσταση της επόμενης χρονιάς, έτσι όλοι γνωρίζουν πως φέτος είναι η σειρά του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας».

Μια βραδιά για τον Σωτήρη

Οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ αποφάσισαν να διοργανώσουν μια τιμητική βραδιά στη μνήμη του Σωτήρη Μιχαλόπουλου, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν από τους βασικούς συντελεστές του Φεστιβάλ με την εθελοντική του δράση και ξεχώριζε για την αγάπη του και την άνευ όρων προσφορά του.

Η μοίρα θέλησε το περσινό καλοκαίρι να τον πάρει από κοντά μας όχι όμως από τις καρδιές και τις μνήμες των ανθρώπων του Φεστιβάλ. Έτσι σε αυτή τη βραδιά συμμετέχει ο νεοεμφανιζόμενος Ηλείος Καλλιτέχνης Γιώργος Τσάκωνας, ο οποίος ξεχώρισε με τη συμμετοχή του στο talent show Rising Star. Σε αυτή την εμφάνιση του ο Ηλείος καλλιτέχνης και οι υπόλοιποι συντελεστές της βραδιάς συμμετέχουν χωρίς αμοιβή.

Παιδική λογοτεχνία

Δυο καινοτόμες δράσεις θα υλοποιήσει το Φεστιβάλ με τη παρουσίαση δύο λογοτεχνών από το χώρο της παιδικής λογοτεχνίας τις κυρίες Ιωάννα Παναγιωτακοπούλου και Άννας Κορτέση.

Faces Forward into my home

Σημαντική στιγμή για το φετινό Φεστιβάλ είναι η φιλοξενίας της έκθεσης «Faces Forward into my Home» σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Για όλες τις εκδηλώσεις καθώς και για αυτές που θα ολοκληρώσουν το φετινό πρόγραμμα, θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του 2018.

Όλη η επικαιρότητα