Αγροτικά

Κάηκε η «πατάτα» – Μεγάλες ζημιές από τον παγετό στις καλλιέργειες

Η ανησυχία είναι έκδηλη στους κόλπους των πατατοπαραγωγών.
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη περιγράφουν την κατάσταση στα πατατοχώραφα λόγω του παγετού, που αναπτύχθηκε σε μεγάλη έκταση από νωρίς χθες το πρωί, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, που κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή, αφού η πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίς», έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην πατάτα.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στους κόλπους των πατατοπαραγωγών αφού έρχονται από μία χρονιά ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς τόσο η πανδημία του κορωνοϊού όσο και οι αθρόες εισαγωγές αιγυπτιακής πατάτας οδήγησαν στο να μείνουν απούλητες ποσότητες πατάτας κατά την περίοδο που πέρασε.

Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους καλλιεργητές της Πατάτας υπάρχει επιτακτική ανάγκη για άμεση καταγραφή της ζημιάς από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ προκειμένου να υπάρξει άμεση αποζημίωση.

Σε δηλώσεις του ο παραγωγός Πατάτας κ. Διονύσης Μάλλιαρης επεσήμανε πως: «η κατάσταση είναι δραματική, με τον πάγο να έχει καταστρέψει τον καρπό που είχαμε – λόγω των καιρικών συνθηκών- καθυστερήσει να συγκομίσουμε. Ο παγετός αναπτύχθηκε την Τετάρτη το πρωί με την θερμοκρασία να πέφτει και στους μείον 6 βαθμούς Κελσίου.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε περιοχές της Αχαΐας, αλλά και της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ για την αγροτική ασφάλιση, οι ζημιές στις φθινοπωρινές πατάτες αποζημιώνονται μόνον εφόσον γίνουν έως τις 31/12, δηλαδή δεν προβλέπεται τώρα ο παραγωγός να πάρει αποζημίωση».

Όλη η επικαιρότητα