Ηλεία

Μεγάλες ζημιές σε ελιές και αμπέλια στο Περιστέρι Αμαλιάδας: Άσπρισαν τα πάντα από το χαλάζι!

Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με την καταστροφή βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Περιστερίου του δήμου Ήλιδας, μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το χωριό και αφάνισε καλλιέργειες και δένδρα.

Ένα τέταρτο ήταν αρκετό για να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές και οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, κάνοντας έκκληση στην πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η χαλαζόπτωση σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών θα οδηγούσε σε τέτοια φαινόμενα, ειδικά τέτοια εποχή.

Με σφοδρότητα

Όπως λένε οι κάτοικοι το χαλάζι άρχισε να πέφτει γύρω στις 6:15 το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ είχε προηγηθεί ασθενής βροχή και μέτριας έντασης άνεμοι.

Όταν ξεκίνησε και η χαλαζόπτωση όλοι φαντάστηκαν ότι θα ήταν κάτι πρόσκαιρο, ωστόσο το ένα τέταρτο ήταν αρκετό για να καταστραφούν τα πάντα. Το χαλάζι έπεφτε με ορμή και είχε το μέγεθος ελιάς, κάνοντας ολόκληρη την περιοχή να μοιάζει με χιονισμένο τοπίο. Η ένταση ήταν τόσο μεγάλη, που το χαλάζι σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του και κάλυψε χωράφια και καλλιέργειες, δημιουργώντας ένα λευκό τοπίο.

Όσοι αγρότες είχαν το κουράγιο και βγήκαν από τα σπίτια του όταν κόπασε η κακοκαιρία, αντίκρισαν παντού χαλάζι και περιορίστηκαν να κάνουν μία πρώτη εκτίμηση.

Ακόμη περιμένουν τα προηγούμενα

Χθες το πρωί, όταν άρχισαν να γίνουν οι πρώτοι έλεγχοι από τους αγρότες υπό το φως της ημέρας, διαπιστώθηκε ότι η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Το χαλάζι έχει καταστρέψει ολοσχερώς τις σταφίδες και τα αμπέλια, σε μεγάλο ποσοστό έχουν πληγεί και τα ελαιόδενδρα, ενώ όσοι είχαν φυτέψει κηπευτικά τα βρήκαν ισοπεδωμένα.

Η εικόνα είναι απογοητευτική και οι παραγωγοί καλούν πλέον τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε καταγραφή των ζημιών, έτσι ώστε να προχωρήσουν και οι αποζημιώσεις.

«Θέλουμε αποζημιώσεις στις πράξεις και όχι στα λόγια, για να μπορέσουμε και εμείς να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Το χωριό μας ζει αποκλειστικά από την αγροτιά» αναφέρουν οι κάτοικοι και όχι τυχαία.

Ακόμη βρίσκονται σε αναμονή της καταβολής αποζημιώσεων για τις ζημιές που έπαθαν το 2016 και δεν έχουν πάρει τίποτα στα χέρια τους. Παρ’ όλα αυτά, ο καιρός είχε άλλα σχέδια και πλέον μιλάμε για νέα καταστροφή.

Εάν δεν υπάρξουν εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, τότε και οι αγρότες της περιοχής δεν θα έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν τις καλλιέργειες.

Όλη η επικαιρότητα