WEB tv Αγροτικά Ηλεία

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες: Απόλυτη καταστροφή στη Βουπρασία! (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Το χαλάζι κτυπούσε με μανία και σε λίγα λεπτά, περίπου 1000 στρέμματα πατατοκαλλιέργειας, 200 στρέμματα φράουλας, καλλιέργειες με μαρούλια και άλλα κηπευτικά, πρώιμα καρπούζια με χαμηλή κάλυψη, συκιές και αμπέλια, στην ευρύτερη περιοχή της Βουπρασίας ή υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή ή μεγάλες ζημιές.

Περίπου στις 7.30 το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, ο καιρός στη Βόρεια Ηλεία αγρίεψε. Ισχυροί άνεμοι, μολυβένια σύννεφα και κατά διαστήματα ισχυρή βροχόπτωση. Όμως ο καιρός δεν ξεθύμανε . Ξαφνικά άρχισε να πέφτει χαλάζι. «Τέτοιο χαλάζι, σε μέγεθος και πυκνότητα δεν έχω ξαναδεί», είπε κάτοικος της Βάρδας. Πρώτα στο Καπελέτο, μετά στη Βάρδα και την Μανωλάδα, στη συνέχεια στην περιοχή των ΤΚ Ψάρι και Νησίου, στην περιοχή Κουγέικα και το σύννεφο χάθηκε προς το Καγκάδι Αχαΐας…

Στο πέρασμά του, που διήρκησε περίπου μισή ώρα, κατέστρεψε περίπου 1000 στρέμματα πατατοκαλλιέργειας, έκανε ζημιά στις υπαίθριες φράουλες, σε συκιές, σε αμπέλια, σε υπαίθρια μαρούλια και κάποιες ζημιές σε πρώιμα καρπούζια με χαμηλή κάλυψη. Ήταν τέτοια η μανία του  που τρύπησε και … κάθισμα τρακτέρ

Τσουκαλάς Ανδρέας

Πρόεδρος πατατοπαραγωγών Ηλείας

«Δεν χρειάζονται λόγια, βλέπετε και μόνοι σας την ολοκληρωτική καταστροφή! Οι αγρότες είναι σε τραγική κατάσταση. Περιμένουμε τον επόπτη και ελπίζουμε πως θα αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100%, γιατί  η καταστροφή είναι ολοκληρωτική»

Κούγιας Σπύρος

Αγρότης

«Άλλη μια φορά πληγήκαμε δυνατά. Είναι από τις λίγες φορές που η χαλαζόπτωση ήταν τόσο ισχυρή. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη  και πρέπει να αγγίζει  σίγουρα τα 1000 στρέμματα πατατοκαλλιέργειας. Η καταστροφή είναι  ολοκληρωτική. Χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια. Ενημερώσαμε το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Πάτρας και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Έρχεται ο επόπτης για καταγραφή.»

Τσίρος Διονύσιος

Αγρότης

«Είμαι 55 ετών, καλλιεργητής από τα παιδικά μου χρόνια  και αυτό που είδα χθες το βράδυ ήταν πρωτοφανές. Η πατάτα είναι τελειωμένη, μέχρι εδώ ήτανε. Αναμένουμε στήριξη από την Πολιτεία γιατί διαφορετικά θα πάμε φυλακή. Το χαλάζι χτύπησε και τα θερμικά νάϊλον χαμηλής κάλυψης πρώιμου καρπουζιού όπου και εκεί έκανε ζημιά»

 Κούγιας Αρτέμις

αγρότης

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο χαλάζι! Έπεφτε με μανία και κατέστρεψε εδώ ολοκληρωτικά τις πατατοκαλλιέργειες. Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Σε περίπου ενάμιση μήνα θα ξεκινούσαμε την συγκομιδή αλλά μας πρόλαβαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει γιατί έχουμε καταστραφεί»

Τσίρος Λυκούργος

αγρότης

«εδώ έχω πενήντα στρέμματα πατάτα, η οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Τέτοιο χαλάζι δεν έχω ξαναδεί. Τα αυλάκια χθες το βράδυ ήταν γεμάτα χαλάζι. Η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Τις φύτεψα αρχές Γενάρη και θα τις μάζευα αρχές Μαΐου, αλλά με πρόλαβε το χαλάζι»

Μπακογιάννης Ευθύμιος

 αγρότης

«Είμαι από την Βάρδα και έχω φράουλες υπαίθριες. Είχαμε ξεκινήσει και μαζεύαμε φράουλες αλλά χθες μας πρόλαβε το χαλάζι και δεν έμεινε τίποτα. Γύρω στα 35 στρέμματα φράουλα καταστράφηκε. Στην περιοχή έχουν καταστραφεί περίπου στα 150 στρέμματα υπαίθρια φράουλα. Όλες οι φράουλες είναι για πέταμα….Με τον καιρό δεν μπορούμε να τα βάλουμε»

Γεωργιτσόπουλος Γιώργος

αγρότης

«Το ακραίο καιρικό φαινόμενο ξεκίνησε από τις 7 το απόγευμα και διήρκησε μέχρι τις 9 το βράδυ. Το χαλάζι έπιασε από την περιοχή του Καπελέτου που είμαι εγώ, μέχρι την Μανωλάδα, τα Κουγέϊκα και μέχρι το Καγκάδι Αχαϊας. Τέτοιο χαλάζι δεν έχω ξαναδεί. Δείτε ακόμη υπάρχει χαλάζι! Είναι δέκα το πρωΐ και το χαλάζι που έχω στα χέρια μου έπεσε στις 8-9 χθες το βράδυ. Πυκνή χαλαζόπτωση και μεγάλο σε μέγεθος. Η καταστροφή στις πατάτες είναι ολοκληρωτική. Εμείς πληγήκαμε στις συκιές, σε αμπέλια και φράουλες»

Αλετράς Νίκος

πρόεδρος ΤΚ Νησίου

«Η χαλαζόπτωση χθες το βράδυ ήταν πολύ ισχυρή. Δεν θυμάμαι τέτοιο χαλάζι τα τελευταία χρόνια. Ήταν σε μέγεθος φουντουκιού και με γωνίες. Έχει κάνει μεγάλη καταστροφή στις πατατοκαλλιέργειες, στις υπαίθριες φράουλες, σε συκιές, σε αμπέλια, σε υπαίθρια μαρούλια και κάποιες ζημιές σε πρώιμα καρπούζια με χαμηλή κάλυψη. Οι αγρότες περιμένουν τον επόπτη του ΕΛΓΑ, γιατί η ζημιά ειδικά στις πατάτες είναι ολοκληρωτική»

Όλη η επικαιρότητα