Μεσσηνία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η μεγάλη ανακάλυψη στην Αρχαία Πύλο

Ακούστε το άρθρο

Μια πόλη χαμένη μες το ταξίδι των χρόνων. Μια ξεχασμένη, άγνωστη, παρά τη βαριά αρχαιολογική και θρησκευτική της κληρονομιά και όχι άδικα, αφού δεν την γνώρισε κανείς, όπως άλλες που κατά καιρούς βρέθηκαν πρόσωπα χαρισματικά και ανέσυραν σταβλοτόπια και οικισμούς απ’ το έρεβος και σήμερα, με αποτέλεσμα να φιγουράρουν στους προορισμούς του ελληνικού τουρισμού.

Εκείνο που παραμένει αναλλοίωτο στη Χώρα του ομηρικού βασιλιά Νέστορα μες στο χρόνο, είναι η παντελής έλλειψη της ανθρώπινης φροντίδας, της ανθρώπινης δημιουργίας γιατί δεν βρέθηκε ο “δυνατός” να κάνει παιχνίδι ανάμεσα στον κόσμο των ιδεών και της υλικής υπόστασης, γιατί δεν βρέθηκε ο οραματιστής εργάτης, ο τολμηρός, ο ανιδιοτελής να συγκρουστεί με τις αντίθετες σκέψεις. Να προκαλέσει με τις αντίθετες σκέψεις, να προκαλέσει ρήξεις που καταξιώνουν και προκαλούν πρόοδο. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει το υλικό που περιμένει υπομονετικά να αναδειχθεί.

Στις 27 Μαΐου τρέχοντος έτους στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου “Rex” στον πεζόδρομο της πόλης της Χώρας, τελέστηκε πολιτιστική εκδήλωση με τους ανασκαφείς του “τάφου του Πολεμιστή” στο λόφο της Αρχαίας Πύλου. Η Σάρον Στόκερ και ο Τζάκ Ντέιβις έγκριτοι επιστήμονες, αρχαιολόγοι, καθηγητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και μάστορες της αρχαιολογικής σκαπάνης ξάφνιασαν το ακροατήριο με πρόσημο θετικό και τούτο γιατί για πρώτη φορά στην καρδιά της Αρχαίας Πύλου, στη μητρόπολη του Δήμου Πύλου – Νέστορος και έδρα του καποδιστριακού Δήμου Νέστορος, ακούστηκε το ονοματεπώνυμο Αρχαία Πύλος.

Υστερα από 3.500 χρόνια με τις προσπάθειες των παραπάνω αρχαιολόγων ήρθε στο φως ο “Πολεμιστής”. Ενσαρκώθηκε και διά στόματος των ανασκαφέων και της κυρίας προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου, βροντοφώναξε Αρχαία Πύλος! Για να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν, όπως Αρχαία Πύλος, Αρχαία Μεσσήνη και Αρχαία Θουρία. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι θα έπρεπε να γίνει η μεγάλη αυτή ανακάλυψη για να απομακρυνθεί το νεκροσέντονο που χρόνια κάλυπτε το κορμί της Αρχαίας Πύλου.

Η αρχή έγινε! Θα υπάρξει συνέχεια; Θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις; Μάης ήταν και τότε, το 2015, όταν έγινε η μεγάλη ανακάλυψη, Μάης και τώρα που ακούστηκε η φωνή που περίμεναν οι δημότες του Δήμου Νέστορος -σύμπτωση ή εορτασμός επετείου; Δεν έχει σημασία ούτε το ένα ούτε το άλλο. Σημασία έχει ότι τονίστηκε το Αρχαία Πύλος στην εκδήλωση, διοργανωτής της οποίας ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Π.Ε. Μεσσηνίας και του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Ο τάφος του Πολεμιστή στο λόφο της Αρχαίας Πύλου: Ευρήματα από έρευνες του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, 2015».

Οι παραπάνω ανασκαφείς παρουσίασαν ταινία με τα θαυμάσια ευρήματα και πασίγνωστα πια στο αρχαιόφιλο κοινό και όχι μόνο, από τον ασύλητο τάφο που ανακαλύφθηκε το Μάιο του 2015 στο λόφο του Εγκλιανού της Χώρας.

Η ταφή ήταν απολαυστική, ήταν μοναδική, δίκαια χαρακτηρίστηκε μία από τις πέντε μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο του 2015. Τα κτερίσματα που βρέθηκαν με τον νεκρό Πολεμιστή υπογραμμίζουν όπως ειπώθηκε, στενές σχέσεις μεταξύ της Μεσσηνίας και της Κρήτης, γύρω στο 1450 π.Χ., στην αυγή του μυκηναϊκού πολιτισμού.

Την ταινία αν και παρουσιάστηκε στην αγγλική γλώσσα την απόλαυσαν οι παρευρισκόμενοι γιατί είχε ελληνικούς υπότιτλους.

Η εν λόγω πολιτιστική εκδήλωση ήταν άψογη, τόσο από διοργάνωση όσο και για την παρουσίαση του θέματος με την καταγραφή του ιστορικού γεγονότος της ανακάλυψης του “Πολεμιστή” και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Οι χαιρετισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αρχαιολογικής επιστήμης και της δραστήριας προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ε. Κοκκέβη, ήταν  αντίστοιχοι του υψηλού επιπέδου της επιστημονικής αρχαιολογικής εκδήλωσης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Π. Μαντάς, η αντιπεριφερειάρχης Ε. Αλειφέρη, ο δήμαρχος Τριφυλίας Π. Κατσίβελας και ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δ. Καφαντάρης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Για την ικανοποίηση όλων των προσελθόντων είχε στηθεί στον πεζόδρομο video wall. Τέλος δόθηκε μικρή δεξίωση με καλούδια της τοπικής κουζίνας.

Μεγάλο το ακροατήριο, μεγάλη η χαρά, γιατί στην πράξη αποδείχθηκε ότι τα όνειρα ύστερα από ένα μεγάλο γεγονός μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και η ελπίδα πράξη.

Η Αρχαία Πύλος είναι εδώ… Η Αρχαία Μεσσήνη είναι εκεί… Και η Αρχαία Θουρία πιο πέρα. Ολες στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Νίκος Σταματελόπουλος – eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα