Categories: Αχαϊα

Μεγάλη έρευνα της DataRC: Πως η κρίση φτώχυνε την Αχαΐα

Share
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» δημοσιεύει σήμερα και αύριο μια δημοσκόπηση με αποκαλυπτικά ευρήματα. Οι πολίτες της Αχαϊας μιλούν για την οικονομική τους κατάσταση, τις προοπτικές τους και τις προσδοκίες τους. Οι απαντήσεις, επιεικώς μιλώντας, αποτυπώνουν μια κοινωνία εξαιρετικά πιεσμένη, προβληματισμένη, με αρνητικούς πρωταγωνιστές στους άσχημους δείκτες τους πολίτες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Στο δεύτερο μέρος του γκάλοπ, αύριο, θα διαβάσουμε πώς επιδρά στο πολιτικό φρόνημα των πολιτών η κατάσταση που βιώνουν. Και το φως που δεν βλέπουν.

Οι μισοί, σχεδόν, Αχαιοί δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι άσχημη. Πολύ κακή μάλιστα, ο ένας στους τέσσερις. Πώς μπορεί να λειτουργήσει μια οικονομία εάν το 25% του πληθυσμού της φυτοζωεί;
Κάποιο οξυγόνο μας δίνει το 40% που μιλούν για “μέτρια κατάσταση”. Είναι οι άνθρωποι που “τα φέρνουν βόλτα” με μεγαλύτερη ή μικρότερη πίεση. Προφανώς οι δυνατότητές τους δεν είναι τέτοιες ώστε να μπορέσουν να ρυμουλκήσουν την αγορά. Απλώς “ποτίζουν” εδώ και εκεί κάποιες επιχειρήσεις που κι αυτές μάχονται σε έναν άχαρο ανταγωνισμό με πολλά θύματα, όπως βλέπουμε, με τα εναλλασσόμενα λουκέτα.

Εχει ενδιαφέρον ότι ο πληθυσμός της Πάτρας βρίσκεται- γενικά- σε αρκετά καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις περιφερειακές ζώνες. Αυτό παράγει μια συνθήκη ανισότητας. “Επιστρέφει” όμως ανατροφοδοτώντας την κρίση. Οταν η περιφέρεια δεν πάει καλά, το αστικό κέντρο χάνει τις εισροές του. Η επιστροφή στην κανονικότητα, μας είπαν τα στελέχη της ΕΕ τον Δεκέμβριο στο συνέδριο της περιφέρειας, απαιτεί ίση κατανομή της ανάπτυξης.